Ekonomiska mål

söndag 21 juli 2019

Energiplanering

VARFÖR JAG FOKUSERAR mycket på energi handlar om att jag haft dåligt av den varan de sista åren. Det är något jag inte bara vill, utan behöver ändra på.

MINA FÖRÄLDRAR har varit ordentligt sjuka båda två. Mamma diagnostiserades med en elakartad cancerform för drygt ett år sedan, men hade varit sjuk långt innan dess. Pappa har en alkoholdemens och fick också en stroke för några år sedan. (Mina föräldrar skilde sig för evigheter sedan, så båda två har behövt hjälp på olika håll.)

NÄR MAN ÄR MITT I STORMEN så att säga, så kör man bara på. Det finns liksom inte så många alternativ. Men allt eftersom tiden går sliter det mer och mer på ens mentala hälsa (och fysiska, vissa månader satt jag typ vid en sjukhussäng dygnet runt och rörde inte på mig annat än att för att hämta beskt kaffe i en automat).

MIN MAMMA GICK NYLIGEN BORT. Det var tufft, såklart, men innebar i ärlighetens namn också en viss lättnad. Pappa bor på ett demensboende, och måendet går upp och ner.

JAG HAR FÅTT TÄNKA TILL gällande hur jag ska få tillbaka ork och energi efter den här extremt tuffa perioden. Självklart gäller vila och inte för höga krav på sig själv, men jag måste tänka steget längre än så. Annars är det risk för sjukskrivning, och där vill jag inte hamna! (Har varit det en gång tidigare, men bara några veckor. Det påverkar ekonomin, och så får man bara mer ångest. Eller för mig var det så, och det var inte roligt alls).

JAG MÅSTE HA EN LÅNGSIKTIG STRATEGI. Därför väljer jag att jobba lite mindre en tid framöver (om jag får godkänt på jobbet), trots att det också påverkar ekonomin. Jag känner dock att det är bättre att vara medveten om den förlorade inkomsten och planera därefter, än att köra på och plötsligt inte ha något val. Dessutom kan jag använda min lediga tid till att öka på både energi- och ekonomikontot, vilket är målet med denna strategi.

JAG HAR SVÅRT FÖR MÖRKER. Förut sa jag att jag inte gillade hösten, men det stämmer inte. Det är mörkret, och de tuffa vintermånaderna mitt i landet jag har svårt för. När vi kommer dit måste jag ha laddat batterierna ordentligt, och därför är det dags att planera redan nu.

MITT MÅL MED JOBB ÄR FÖLJANDE:
 • Fr.o.m. nu t.o.m 2026 (då jag fyller 50) ska jag ha möjlighet att arbeta max 80%.
 • Mellan 2026-2036 ska jag ha möjlighet att arbeta max 50%.
 • Efter 2036 ska jag ha möjlighet att sluta arbeta helt.
(Detta gäller alltså MÖJLIGHETEN till att arbeta mindre. Om jag hittar meningsfulla arbetsuppgifter eller ett jobb som ger mer energi kan jag absolut välja att arbeta mer än vad som står skrivet ovan.)

Mitt FIRE står alltså för Freedom Independence Retire Earlier. Jag startade för sent för att tala om "Early":-).

I alla fall, det handlar i stort sett om att öka de passiva inkomsterna så jag succesivt kan minska "måste-arbete". Just nu har jag råd att arbeta 80% även om sparandet kommer bli mindre. Framöver kommer jag behöva passiva inkomster från utdelningar, "ränta-på-ränta", och eventuellt passiv inkomst av uthyrning för att detta ska kunna bli verklighet. Det känns SÅ värt att kämpa för detta!

JAG HAR MÖJLIGEN ETT ESS I ROCKÄRMEN. Det är en nuvarande särbo. Den dag vi väljer att bli sambo kommer möjligheterna se helt annorlunda ut! Men av flera skäl vill jag inte räkna med detta just nu. Vi kanske inte VILL bo ihop (just nu KAN vi inte). Sedan tycker jag också att det är bättre att enbart planera utifrån mig själv (självständigheten är ju viktig som jag berättade att jag lärt min dotter :-)), och se allt annat som bonus om framtiden blir som tänkt.

JAG PLANERAR OCKSÅ IN ROLIGA SAKER. Att vandra i fjällen med en vän. Att träna bettlös ridning. Att se mycket hopptävlingar (världens bästa gratisnöje). Att fortsätta utveckla den här bloggen. Att lära mig mer om aktier och värdepapper. 

Slutligen vill jag också läsa en kurs i djurskydd och etologi. Jag gillar att lära mig saker, och vad kan vara bättre än att lära sig om sådant som man faktiskt brinner för?


11 kommentarer:

 1. HÅller så med. Mörkret är fruktansvärt. får ångest från augusti då jag vet vad jobbigt november kommer att bli. Ljuslampor, utlandsresor är bra medicin och att inte ställa krav på sig själv. Perfekt att du tar hand om dig själv och ställer dig på bromsen innan det blir en krasch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det jobbigt!? Utlandsresor varje år äe ju drömmen, men det är ju både kostsamt och för min del slår lite miljöångest till också...Men jag har fördelen nu att kunna åka bort under lågsäsong eftersom jag inte har något barn att anpassa mig efter, och då är ju resorna ofta billigare. Jag kikar lite smått på Spanien i oktober...

   Radera
  2. Vi var i södra spanien två veckor förra året början november. helt ok väder. Jag är ju inte ute efter värmen utan ljuset. Jag föreslår att vi strejkar tills regeringen avskaffat november . Very very bad month.

   Radera
 2. Bra plan. Tänker liknande, startade också alldeles för sent för FIRE men att kunna ha möjlighet att jobba deltid (max 80%) året runt är mitt eget mål.
  Jag har med insett att energin är viktigast, och att hösten/mörkret gör det extra tungt. Än så länge har jag möjlighet att ta ut föräldraledighet så går ner 10% i höst. Viktigare än att spara de pengarna, är att vara frisk!
  Tack för en bra blogg!
  // Vera

  SvaraRadera
  Svar
  1. 80% är stor skillnad mot 100% tycker jag, särskilt om man kan vara ledig en dag varje vecka! Jag ska försöka vara ledig onsdagar. Så skönt att jobba två dagar, vara ledig en och sen bara ha två dagar kvar, varav en är fredag när ändå alla går hem tidigare :-).

   Håller med om att hälsa är viktigare än pengar!

   Radera
 3. Tack Louise för din kommentar. Det är verkligen skönt att äntligen få flytta. Det har varit en lång resa, men nu när 4 års sparande givit resultat så har det varit mödan värd. Roligt att kolla in din blogg, här kommer jag att läsa vidare.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 4. Så himla bra kämpat av dig! Roligt att du gillar bloggen, du är varmt välkommen att titta in när du vill!

  SvaraRadera
 5. Tjena! Jag är pckså förälder (två femtonåringar) och både jag och frugan gick ner till 70% när de föddes. Vi har inte gått upp igen.
  Deltid är så mycket bättre!
  Vi bor billigt och har väldigt lite vardagsstress. Vi har många kompisar som köper in sig i en dyr livsstil och krossas av stressen.

  Tack för att du skriver om dina erfarenheter!

  SvaraRadera
 6. Hej! Tack för din kommentar och dina vänliga ord! Ja, jag tror deltid är rätt väg att gå. Tyvärr har jag lite för höga boendekostnader och jag är inte jättesugen på att flytta...Men jag hoppas komma igång med ett litet företag snart som kan generera lite extrainkomster.

  Välkommen hit!

  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
 7. Vilken bra omtolkning av FIRE. Den passar mig perfekt!

  SvaraRadera
 8. Ha ha, vad bra - då är vi två :-)

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...