Ekonomiska mål

tisdag 23 juli 2019

Omstrukturering

JAG HAR JU VARIT TROGEN BOLMESSON. Investerat i indexfonder, månadssparat och tänkt långsiktigt. Inget fel med det såklart, jag gillar det på sätt och vis, och jag tror det passar väldigt många sparare. Men jag börjar ju mer och mer tänka utdelningsaktier.

DET KÄNNS MER SPÄNNANDE, och med lite tur kan det generera fina passiva inkomster på sikt.

(SJÄLVKLART pratar vi om att spara långsiktigt, oavsett vilken sparform vi väljer!)

Banksektorn är ju omskriven nu. Själv är jag splittrad, för jag gillar personligen inte storbankerna som de ser ut idag. Jag blir skitsur när jag ska betala 75:- för överföring till en annan bank till exempel. Samtidigt så är det ju det som genererar vinster och som i sin tur ger utdelning till aktieinnehavarna...

JAG KÖPTE JU LITE SWEDBANK nu när de dök i sista svängen. TROTS att jag vet att de ska sänka utdelningarna. Men det är något som jag funderat på länge, och jag brukar gå på magkänsla. Har inte köpt tokmycket ännu, men ändå tagit steget och köpt. Det känns bra.

FUNDERAT PÅ HANDELSBANKEN också, men inte kommit dit.

I övrigt har jag läst på en hel del om Xact Högutdelande och kan härmed meddela att jag både har investerat och börjat månadsspara i Xact. Det är samma sak här, något som känns rätt bara, och då är det lättare att ta beslut.

Nästa steg jag kommer ta är INVESTOR och kanske ytterligare något eller några investmentbolag.

Om jag ska bege mig utanför Sveriges gränser blir det troligen Johnson & Johnson.

Sedan tidigare har jag lite aktier i Atrium Ljungberg. En kanske helt udda post kan tyckas, men jag har varit involverad från insidan i det företaget, och köpte därför 2012. Har tjänat ett antal tusenlappar på detta hittills, så lite småkul även om det inte är någon utdelningsbomb direkt :-).

Eftersom jag precis håller på att omstrukturera så kan jag inte riktigt ännu dela med mig av hur hela min portfölj ser ut, men den som väntar på något gott ;-). (Jag själv tycker det ska bli väldigt spännande att se hur det blir!)

Jag kommer, trots förändringarna jag gör, behålla några fonder också. Hängslen och livrem kanske, men det känns ändå skönt att kunna luta sig lite mot Bolmesson om det skulle behövas. Det är trygghetstanten i mig som talar då, även om hon verkar försvinna mer och mer :-).

EN HELT ANNAN SAK. Jag har problem att kommentera vissa av era bloggar/inlägg från min mobil. När jag skrivit och trycker "publicera" försvinner bara min text. Skittråkigt! Och är det mot förmodan så att jag skulle typ skrivit tre kommentarer i rad hos någon är det inte för att jag är helt puckad, utan för att jag trott att de första kommentarerna försvunnit och jag därför provat igen helt enkelt.

Nu ska jag logga in på Avanza och se hur dagens kaos ser ut :-).


9 kommentarer:

 1. Gillar också Xact högutdelande...tror mycket på dom. Ska bli så roligt när maj kommer och därmed utdelningen :)

  SvaraRadera
 2. Att köpa aktier i stabila bolag borde inte kunna gå fel. Skulle börsen dyka när man är uttagsfasen skulle det kännas så mycket bättre att använda utdelningarna än att sälja fondandelar. Tror det ändå kan vara bra med en globalfond också. Ska bli intressant att få ta del av din portfölj i fortsättningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte på sikt, och jag håller med dig i ditt resonemang. Avslöjar inom kort huvudstrukturen för portföljen, även om den kommer ändras mer under hösten när jag får lite mer kapital att stoppa in :-).

   Radera
 3. När det gäller att kommentera hade jag samma problem att kommentaren försvann. Gick då in via Google Chrome istället och då fungerade det

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det bara problem när jag försöker kommentera från mobilen, annars funkar det fint. Men det är jäkligt irriterande eftersom man många gånger kanske bara har mobilen med sig ju...Teknikens "under" va!? :-)

   Radera
 4. Hej Louise.

  Jag vill bara välkomna dig till bloggosfären och säga att jag tycker din hemsida är fin. Jag väljer att även länka den till min sida och på så sätt hoppas jag kunna locka några läsare till din blogg. Gällande investeringar är mitt tips indexfonder om du inte tycker det är alldeles för tråkigt. Största svårigheten för egen del är att hålla nere kostnaderna för handel av aktier. Jag själv håller mig helt till Sverige nuförtiden . När jag var ny på aktiemarknaden handlade jag mycket i USA och det blev nu i efterhand väldigt dyrt då växlingskursen vid köp i utlandet ligger på 0.5 % och detsamma om du ska sälja aktier där. Många av de populäraste bolagen i USA är även ofta väldigt högt värderade då de är populära av många investerare. Vi har många bra bolag här i Sverige och genom att hålla nere kostnaderna för handel får man mycket aktier för pengarna här hemma. Ett annat tips är att läsa lite böcker om du vill investera i enskilda aktier samt läsa lite rapporter från de bolag du vill äga. Sist men inte minst brukar det vara som bäst att köpa när det svider som mest och andra inte vill ha de aktier du vill äga på längre sikt. Då får du dom billigt. Men det kan ta tid för aktier att uppvärderas och därför är tålamod så otroligt viktigt på börsen. Tvärsemot ska man försöka stå emot när någon aktie är som mest populär och värderas alldeles för högt. Lägg då hellre de bolaget på bevakning och köp när aktien tids nog när den går ner lite i pris. Pris är vad du betalar och värde är vad du får. Lycka till med bloggen och sparandet framöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för din utförliga kommentar och för att du länkar! Jag kommer definitivt satsa på svenska bolag, och jag läser väldigt mycket om de bolag jag vill köpa och tror på. Lite för mycket enligt min omgivning :-). Det är just på grund av det intresset jag gillar aktier lite bättre än fonder, även om jag just nu kör på lite dubbelspår. Ska definitivt kolla närmare på kostnaden för handel dock, tack för tipset!

   Radera
 5. Har med samma problem med att kommentera via mobilen, tror det kan ha med att göra att spamfiltret som kommer som en pop-up (vilket inte funkar i min mobil). Irriterande är det, jag läser oftast från mobil när jag har en stund över.
  // Vera

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...