Ekonomiska mål

måndag 29 juli 2019

Nytt inköp av SHB

IDAG KÖPTE JAG YTTERLIGARE en mindre post i SHB, till kursen 88,40. Därmed anser jag för stunden att banksektorn i min aktieportfölj är fylld, och jag kommer inte investera mer där i närstående framtid. Jag fyllde också på lite i min vanliga fondportfölj genom att öka på Länsförsäkringar Global Indexnära med några tusenlappar, och jämnade ut siffrorna något i Xact Högutdelande. (Jag har lite tvistad hjärna gällande det där, jag avskyr att ha ojämnt antal :-)). Nu kommer jag troligen ligga lågt ett tag och bara låta det vanliga månadssparandet löpa på, med kanske någon extra hundring i indexfonderna om jag känner att det finns utrymme.

(Jag har förresten också lagt undan en liten sudd till resekontot, men med betoning på LITE.)

JAG KÄNNER MIG GANSKA NÖJD med sparandet denna månad, det känns som sparkvoten kan bli lite högre än vad jag trott i slutänden. Jag ska försöka mig på en sammanställning vad det lider!

JAG KOMMER ÄVEN BÖRJA FÖRA KASSABOK. Jag har ju haft en grundbudget i excel under en period, men jag glömmer lätt vissa mindre poster, så jag tycker den blir lite grovhuggen. Därför ska jag prova med en klassisk manuell kassabok som jag har med mig i handväskan. Där kommer jag nitiskt att föra in varenda liten post, för att förhoppningsvis ha koll på öret varje månad. Jag tror sedan att det blir lättare att kategorisera alla poster i ett exceldokument, och sedan för jag in siffrorna från kassaboken i excel. Om man håller på detta varje månad känns det som man bör få en bra överblick.

MEN JAG HAR ETT BEKYMMER! Eller, jag får en tankesnurr gällande tidsperioden. Om man nu vill göra en MÅNADSBUDGET, men lönen kommer den 25:e, hur ska man dela upp det? Jag menar, mina räkningar för augusti betalar ju jag typ den 29:e juli. Men hur gör man med de mindre utgifterna, typ om jag köper en present till någon den 30:e juli? Ska summan då föras in under JULI eller AUGUSTI? Är det bäst att ha avräkning den 25:e - 25:e i stället kanske? (Jag tror nästan det?)

Skitfånig grej, men jag vill ju att det ska vara korrekta och jämförbara siffror varje månad liksom :-)

VECKANS BONUSUPPGIFT blir att samla ihop ett gäng grejor som ska ut på Tradera. Jag är lite slarvig med sådant. Jag har inte speciellt mycket prylar hemma eftersom jag helt enkelt inte gillar att ha det, men när jag väl har något som jag vill bli av med så ska jag bli bättre på att SÄLJA, inte SLÄNGA. Det är ju faktiskt bra både för plånboken och miljön!

HUR ÄR DET FÖR ER ANDRA?
Någon som är duktig på att tjäna pengar på loppis/Tradera?

4 kommentarer:

 1. Har under våren skrapat ihop ca 10 kartonger med grejjer under ett utrensningsryck som jag tänkte sälja på loppis i sommar... men dagarna bara tickar på och jag har inte tagit tag i det ännu. De står nu där som ett konstant evigt dåligt samvete.
  Vad gäller budget tänker jag alltid 27:e i månaden till nästa 26:e (jag får lön den 27:e varje månad, eller 26 om 27 är en helgdag). Dvs. för mig blir det tokigt att tänka "juli", blir helt enkelt 26 juli - och fram till nästa lön som är budget-månad för min del.
  Älskar ditt bloggnamn!
  FBM

  SvaraRadera
 2. Det kommer! Det finns loppisar i höst också, och du kommer till och med tycka det är kul att stå där och sälja - för att inte nämna att tjäna lite pengar!

  Jag håller med om att det nog är så man måste göra, så jag får helt enkelt lägga upp min strategi och köra på 25:e - 25:e när det gäller budget och kassabok. Tack för input!

  Kul att du gillar bloggnamnet! Det är väldigt sanningsenligt :-)

  SvaraRadera
 3. Även jag får lön den 25:e, och har automatiska överföringar (till huskonto, sparande, kortkonto osv) den 27:e.
  Tycker ändå inte det är några problem att ha "redovisningen" efter kalendermånad. Det innebär ju bara att det fylls på i slutet istället för i början av perioden. Det gör ju knappast någon skillnad i slutändan, eller?

  /TE

  SvaraRadera
 4. Du har helt rätt, det gör ingen skillnad. Det är bara det att jag alltid försöker förenkla saker för mig själv för att jag inte ska tappa fokus och tycka det är "jobbigt". Men jag ska nog få till det på ett passande vis :-)

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...