Ekonomiska mål

tisdag 30 juli 2019

Vikten av att vara vänlig

I MIN JAKT PÅ MER PENGAR, TID OCH ENERGI ingår det faktiskt, tro det eller ej, även att rannsaka mig själv för att se hur man kan åstadkomma förändring. Vad jag menar är att jag inte kan gå runt och tro att jag ska förändra andra, eller att de själva ska förändra sig för att JAG tycker de är knäppa/svåra/obegripliga. Jag måste alltså hitta vägar för att försöka FÖRSTÅ mina medmänniskor, och även om jag inte alltid gör det så behöver jag åtminstone kunna avfärda dem eller deras tankar någorlunda VÄNLIGT. Om jag gör det så bör resultatet bli att jag slipper reta upp mig och kan således spara energi till viktigare saker.

FÖRRA VECKAN så fick jag användning av mitt "nya" tankesätt i praktiken, även om jag fick lära mig den hårda vägen.

Jag hade åkt till Odenplan för att därifrån promenera till Vasaparken (ca 400 meter bort), där jag skulle träffa en kompis. När jag kom upp (det tar ett jäkla tag att komma upp till markplan när man klivit av pendeltåget, jisses vad långt ner i marken man har borrat sig!), så stod det en äldre dam vid utgången. Hon såg gammal ut, men relativt frisk och sund, och jag tänkte inte så mycket mer på den saken förrän hon lite tyst och försynt tilltalade mig. Jag stannade till, men kroppen började signalera stress och jag blev lite sur för att jag blivit störd. Damen pratade svenska (som modersmål gissar jag), och jag var trots stressen lite nyfiken på vad hon ville mig. Efter någon minut börjar det dock gå upp för mig att hon tigger och vill ha pengar, varpå jag fräser åt henne och snabbt skyndar mig därifrån.

DET DÅLIGA SAMVETET DÖK UPP DIREKT. Jag stressade vidare mot Vasaparken men blev inte av med känslan att jag betett mig ganska drygt, och utan egentlig anledning. Om det nu handlade om pengarna (vilket det inte gjorde) hade jag väl kunnat avfärda henne vänligt i stället för att fräsa?

MAN FÅR INTE BETE SIG SÅ!

Lagom framme vid Vasaparken vände jag på klacken och gick tillbaka mot Odenplan. Några minuter senare ser jag damen som står kvar på samma ställe vid utgången från pendeltågsstationen.

"Hej!" Jag ville bara be så hemskt mycket om ursäkt för att jag fräste åt dig nyss. Jag hade ingen rätt att bete mig så och jag är uppriktigt ledsen. Jag har bara tio kronor att ge dig, men jag hoppas ändå att du får en bra dag".

Så sa jag, och jag menade varenda ord. Damen stammade fram något om att det var ingen fara, hon hade varit med om mycket värre. Och det är väl lite det som är poängen, hon hade det MYCKET VÄRRE. Så om jag åtminstone kan bidra med ett vänligt bemötande och några trevliga ord, DÅ SKA JAG BANNE MIG GÖRA DET!

Detta var ingen historia som jag ville berätta för att framstå som en fin och duktig människa, tvärtom. Jag kan vara ganska tvär, bitsk och överlägsen ibland. Ofta när jag har låg energi, och det är därför det är så viktigt att hitta mål för att kunna bättra på nivåerna.

SÅ DÄR HAR VI SAMBANDET IGEN: PENGAR för att frigöra TID för att fylla på ENERGI.

I bloggsfären jag rör mig i förundras jag faktiskt över att de flesta är så vänliga. Man kommenterar snällt, man delar med sig av goda råd, peppar och lär ut. Vi som bloggar om ekonomisk frihet i någon form har alla väldigt olika förutsättningar. En del har precis påbörjat sin resa med några tusenlappar i sparande, och en del är mångmiljonärer och redan FIRE-färdiga. Men ändå verkar alla vilja väl och drar sig inte för att dela med sig av det man kan. Trollen verkar också, tack och lov, väldigt få trots att det skulle kunna finnas mycket avundsjuka i dessa kretsar.

JAG GILLAR DET!


En bloggare som skriver om troll. Självklart en bild på ett penn-troll :-)
2 kommentarer:

 1. Hej Louise,
  Så bra skrivet och verkligen något som alla behöver rannsaka sig själv över. Det är så viktigt att visa vänlighet i vardagen samt vara snäll och omtänksam (dock inte samma som mesig). Mina ledord i livet är Carry as you climb, love each other and always be kind, because NICE matters! Jag lägger dock ingen energi på dumbommar och osorterade människor längre som jag kanske gjorde förr. Ja, jag håller med att på bloggar som din och min så är tonen på kommentarerna väldigt trevliga. Jag har väl råkat ut för någon enstaka ill-villing, men har du sett kommentarsfältet hos Isabella Löwengrip!? Jag blir svårt chockad! Vilka hemska människor som skriver där ibland. Jantelagen och avundsjukan sipprar och läcker...Fy så illa!

  Jag tycker att det är så kul att du också siktar på FIRE. Jag är där juni 2022 om allt går som det skall och enligt mina beräkningar. Har du någon beräknad målgång?

  Ha det gott och tusen tack för dina kommentarer på min blogg!

  Kramen,
  Anneli

  P.S Min dotter som har en häst har ett konto på något som heter TIKTOK om sin häst och där heter hon MrTravolta. Kolla om du har lust, men det skall varnas att hon är ganska galen.

  SvaraRadera
 2. Hej Anneli,

  Nej, jag har inte kollat kommentarsfältet just hos Löwengrip, men jag kan bara tänka mig att det är ganska illa...Varför kan folk som inte har något snällt att säga bara hålla tyst? Jag tycker man kan ifrågasätta saker och ha en annan åsikt, men att bara kasta skit omkring sig är verkligen inte okej. Tyvärr är det väl ofta människor som inte mår så väldigt bra själva som beter sig så. Men ändå!

  Mitt FIRE-mål är ju lite uppdelat. HELT fri räknar jag med att kunna bli först 2036, och det är bara några år tidigare än "vanlig" pension. Men redan 2026 räknar jag med att kunna arbeta max 50%, så jag har en trappstege kan man säga. (Mina mål kan dock bli verklighet snabbare än planerat om jag och min nuvarande särbo flyttar ihop, då kommer jag nog ganska enkelt kunna dubblera min sparkvot :-)).

  Jag ska kolla på MrTravolta såklart :-)

  Tack för din kommentar!
  Kram Louise

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...