Ekonomiska mål

tisdag 16 juli 2019

Att känna sig trygg med sina investeringar

INVESTERINGAR INNEBÄR (nästan alltid) EN RISK. Det är de flesta medvetna om. Det är JAG medveten om. Samtidigt är jag lite av en trygghetsnarkoman, och i vissa fall krockar olika tankar i hjärnan.

JAG ÄR INTRESSERAD AV AKTIER, och jag kommer köpa fler poster. Främst tänker jag mig viss investering i utdelningsaktier, för mig blir det mer konkret när det faktiskt trillar in pengar på kontot med jämna mellanrum. Troligen kommer jag till en början köpa de större stabila bolagen som man känner igen. Inte helt bekväm med utländska bolag som jag inte har full koll på.

FONDER känns tryggare, även om de också följer börsens flöde och har upp- och nedgångar. Här känner jag mig i alla fall bekväm att ha ett rejält månadssparande, och det är just nu det som är den största komponenten i den framtida pengamaskinen.

Sedan har jag en liten annan investeringsdröm. Jag vill köpa en trevlig liten stuga som jag främst tänker hyra ut och på så sätt få en passiv inkomstkälla. För mig känns det som ett bra alternativ av många skäl. Dels är det ju helt klart en form av diversifiering mot att ha alla pengar på börsen, men också är objektet FYSISKT och KONKRET. Jag kan se på det, röra vid det och lägga tid och kärlek på det.

DET ÄR SVÅRT att hitta ett bra ställe dock. Bortsett att det finns mycket jag inte har råd med, så vill jag heller inte ha något som kräver allt för mycket underhåll. Jag vill inte sitta med takbyten, elfel och vattenläckor, det har jag varken tid eller ork till. Så jag tänker att det inte får vara ett för gammalt ställe.

DET FÅR INTE LIGGA FÖR LÅNGT BORT heller, jag måste ju kunna åka dit då och då. Så vill jag GILLA stället också, tillräckligt mycket för att kunna hänga där själv om andan skulle falla på. (Det är väl som med allt man säljer, om man gillar något är det lättare att sälja in produkten till andra).

SÅ I DAG...hittade jag ett litet ställe som gjorde att hjärtat liksom smälte <3

EN RÖD liten KOLONISTUGA, med vita knutar. Byggd 2016, vilket betyder absolut inga renoveringsbehov! Två sovrum, fint kök, bastu och sommarvatten (både varmt och kallt) mellan april och oktober. En välskött, men inte för stor tomt, och mindre än 10 mil bort.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN blev jag sådär sugen på riktigt! Priset verkar helt okej också, men självklart ska jag göra noggrann research kring den detaljen.

JAG LITAR OFTA PÅ MIN MAGKÄNSLA, och tänker fortsätta göra det. Därför tänker jag på fullaste allvar, med hull och hår, ge mig in i detaljerna kring denna lilla stuga. Jag ska räkna, kolla statistik, prata med grannar, titta på kartor och kontakta koloniföreningen.

JAG VET INTE OM JAG KÖPER DEN. Men någonstans ska man väl börja?6 kommentarer:

 1. Jag är också en trygghetsnarkoman så därför är det lite konstigt egentligen att jag öser in mina sparpengar i fonder och aktier (skulle man i slutändan förlora en massa pengar skulle man ju gräma sig nåt otroligt), men det är ju samtidigt det enda sättet för mig att pengarna ska växa och bli en pengamaskin, så jag antar att jag är beredd att ta risken det innebär. Jag har liksom noll koll på annat man kan investera i (prylar som man kan köpa billigt och sälja dyrt tex) och det här med att köpa hus att hyra ut är inget för mig, men det lät spännande med ditt stug-projekt :-)

  SvaraRadera
 2. Jag tror viljan att lyckas är större än rädslan att förlora helt enkelt! Jag är rätt bra på att sälja av grejer jag inte behöver, men inte köpa billigt och sälja dyrt, det tar nog för mycket tid tror jag. Ja, stugprojektet blir kul att lägga lite energi på :-). Jag får återkomma om läget...

  SvaraRadera
 3. så gullig stuga :) Sen finns det alldeles för många som tror att börsen är en bra inkomstkälla. Jag hänger på fejan i lite olika ekonomi grupper. " vilka aktier ska jag köpa för att bli rik ? " typ varianten på frågor. " hur spelar jag bäst på börsen ? ". Jag har fått ett arv vilka roliga aktier har ni att rekomendera. " Jag får ont i magen. Jag undrar hur många som sen säljer när aktierna har sjunkit 50 % .

  SvaraRadera
 4. Håller helt med dig! Klart man skulle vilja veta vad som är "bäst" att köpa på börsen, men det finns ju inget svar på den frågan, och dessutom verkar inte folk förstå långsiktigheten som behövs om man nu ska göra bra pengar den vägen.

  Tack för ditt besök och din kommentar, så himla kul att höra olika tankar och åsikter!

  SvaraRadera
 5. Om det går att hyra ut stugan och få en inkomst är det ju lysande :) Annars är det mest kostnader och en massa jobb med fastigheter. Jag ser inga större risker med aktier i stabila bolag eller indexfonder. Även om det kommer stora nergångar så brukar det återhämta sig på längre sikt. Och om hela det ekonomiska systemet kollapsar så har vi nog större problem än att vi förlorat pengar på börsen.

  Mvh
  I-US

  SvaraRadera
 6. Håller med dig i huvudet, det är bara magkänslan som inte är där ännu, och jag är ju ute efter en så pass liten och enkel fastighet att jag kan hantera det jobb som kommer därtill. Men jag kommer definitivt öka mitt aktieinnehav också, ganska snart dessutom. Jag inspireras ju av dig ;)

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...