Ekonomiska mål

onsdag 2 november 2022

Arbetsplatspsykologi

JAG ÄR OERHÖRT INTRESSERAD av arbetsplatspsykologi och gruppdynamik. Det är fascinerande att utröna mönster, ofta samma mönster gång på gång såklart. Det kan ju inte bara jag som ser dessa? Så det mest intressanta är då: Varför gör företag samma misstag gång på gång?

NÄR JAG BÖRJADE min tjänst på nuvarande företag, för 18 månader sedan, så var det en form av "start up"-verksamhet, dock under samma paraply som ett av Sveriges största företag. Det var ett väldigt nytt sätt att arbeta på, ett nytt "tänk" som skulle omsättas i verksamhetsmässiga resultat. Många (nästan alla) var nyanställda, och anställningstakten var otroligt hög! I mitt team var vi då fem personer (fördelade mellan Stockholm och Göteborg), och jag satt nära min chef i Stockholm. Vi jobbade "tight" ihop och blev nästan som kompisar.

MEN SOM SAGT, allt fler personer anställdes till vårt team, och åtta månader efter jag anställts så var vi tio personer i teamet. Dessutom anställdes det ju även i andra team, det började bli svårt att veta vilka som hörde till vilken grupp och vem som var chef över vem. Det var nu jag förstod att något skulle hända, och som ett brev på posten kom det: Omorganisation!

DET BLEV EN NYTT ORGANISATIONSSCHEMA, lite nya namn, en del chefer blev högre chefer. Jag drabbades inte nämnvärt och vårt team förblev intakt. Men självklart hade min chef inte lika mycket tid längre, hon skulle ju sköta personaladministrationen för nio anställda samt ha så kallade 1:1-möten med alla. Så lönesamtal, veckomöten samt då och då agera lite psykolog åt en ledsen medarbetare. Det senare gjorde hon, och gör, med bravur, hon är en varm och empatisk människa. Däremot hängde hon inte med i vilka arbetsuppgifter som hamnade på hennes medarbetare alla gånger.

I SAMBAND MED ATT VI ÖKADE i antal antar jag att även min chef behövde någon eller några att bolla allehanda frågor med. Kanske ville hon också ha möjlighet att gnälla av sig lite ibland, och det kunde hon såklart inte göra till sina medarbetare/undersåtar. Så min chef blev kompis med två andra chefer, i samma ålder och med samma ansvar. Dessutom har de barn i samma ålder, så jag förstår absolut att de alla hade och har nytta av varandra. Inget konstigt alls!

MEN NU BÖRJAR MIN andra observation: Grupperingar skapas! Plötsligt är man för många för att alla ska hålla ihop på lunchen. Man kan inte fråga alla om man ska ta en fika i köket, det skulle bli löjligt. Så man håller ihop med de närmast sörjande. Chefer med andra chefer oftast. Inte för att de vill vara elaka mot andra, utanför att de vill kunna prata "utan ansvar". Detsamma gäller medarbetarna, de vill kunna prata högt och lågt om allt och inget utan att chefen lyssnar med vänsterörat. Som sagt, inget konstigt, men gruppdynamiken är härmed förändrad och det lilla "mysiga" företaget där alla hjälptes åt har förvandlats till ett medelstort företag där saker och ting ska ske enligt processkartor och organisationsflöden.

MEN SÅ LÄNGE FÖRETAGET går bra fortsätter man anställa. I vårt fall skulle ville man anställa 700 personer (gärna tech-folk, men så många har vi inte i Sverige. Inte som söker jobb alltså.) Då måste man också se över sina kontorsplatser (no more covid), och varför inte försöka locka till sig personal genom att bygga "världens coolaste" kontor mitt i Stockholm City? Jag vet inte såklart, men det måste röra sig om hutlösa summor ("investeringar" då,  enligt företaget).

HMM, VAD HÄNDER NU? Ska FED höja räntan? Har vi fortfarande problem att få tag i delar till de produkter vi säljer? Hmm, räntan upp igen? Pratas det om lågkonjunktur?

MIN FÖRSTA KÄNSLA AV att något inte stod rätt till var precis efter att jag erbjudits min nya tjänst. Trots att alla var införstådda att jag skulle byta position så blev det aldrig klarlagt NÄR det skulle ske. Möten ställdes in, jag fick vaga svar när jag frågade och energin kring hela frågan kändes bara väldigt märklig. Och mycket riktigt, jag fick rätt i min känsla även denna gång!

IDAG KOM NÅGON VAG INFORMATION:

"During this week you will receive information about something called CORE initiative, Cost Optimisation and Resource Efficiency - a company-wide approach to use our existing resources even more efficiently. Our third-quarter results presentation clearly demonstrated that these are challenging times. The headwinds we spoke about in the second quarter have increased for us and the wider economy, and look set to stay for quite some time."

DET STOD MYCKET MER ÄN så också, bland annat att världens coolaste kontor kanske inte skulle vara världens coolast trots allt, mer ett gäng IKEA-skrivbord på ungefär halva ytan mot som var utlovat. Troligen blir det heller ingen flådig frukost, pingisbord eller handmalt kaffe - men det kunde inte bekomma mig mindre!

MINA KOLLEGOR ÄR OROLIGA över att förlora jobbet. Tydligen är det bara jag som tänker "hoppas de behöver köpa ut någon eller några personer nu! Snälla, ge mig en årslön så går jag frivilligt på dagen....:-)"

FÖR INTE VET JAG OM det är mina pengar eller min ålder. Men orolig är jag inte! Jag är bara väldigt väldigt förvånad över att ingen kunde se detta komma redan för ett år sedan. Det gjorde nämligen jag?

MAN SLUTAR ALDRIG ATT FÖRVÅNAS!
Inte jag i alla fall.


Det var just det som var frågan...


Ps: För den som undrar är jag fortfarande lovad att påbörja min nya tjänst. Frågan är ju bara när, eftersom det är oklart vem som ska betala för mitt huvud i den nya rollen...

7 kommentarer:

 1. Spännande att läsa och skönt att du är lugn och kan se saker från sidan.

  SvaraRadera
 2. Men visst är det intressant, det verkligen kliar i fingrarna på mig när jag läser om er omorganisation (som f.ö. är grogrund till många konflikter på arbetsplatser har jag hört).

  Känner också till ett företag i samma bransch som nyligen skaffat ett supercentralt kontor i Gbg, trots att de inte har några kopplingar där. Men de är sugna på att rekrytera folk därifrån, så för att bemanna kontoret får kollegorna turas om att sitta där ibland så länge. Inte det mest kapitalstarka företaget heller, så jag vet inte...

  Kram Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud vilken soppa! När jag pratade med en kollega idag framkom andra saker av mindre önskvärd karaktär också, så vi får se var detta slutar!

   Aha, de jobbar som stolvärmare typ? Kommer aldrig funka...hälsar en som vet ;).

   Kram!

   Radera
 3. Det är så naturligt att man hamnar i små grupper, men jag måste säga att de få människor som anstränger sig för att alla ska vara med och må bra och känna sig delaktiga står högt i kurs hos mig.

  I en "omorganisation" (nedskärning) så höll en av de som gjorde mest av alla för sammanhållningen att ryka för att det är kvaliteter som vi ibland inte kommunicerar till övre chefer. Eller som vi är dåliga på att beskriva värdet av. Den gången löste vi det.

  Men omorganisation kan betyda så många olika saker. Jag har varit med om en del som egentligen bara varit namnbyten eller någon ny streckad linje på ett organisationsdiagram. Andra där många blivit av med jobbet, ibland bara för att de råkade vara på fel plats vid fel tillfälle.

  Hoppas det går bra för dig. Det är oroliga tider och det är skönt att ha något stabilt att luta sig mot. För dig verkar det tack och lov inte vara jobbet.

  SvaraRadera
 4. Åh, jag håller med! Vi har en fantastisk kille på jobbet som verkligen bryr sig om allt och alla. Älskar hans sätt med människor, så mycket värt!

  Nej, jag är inte orolig för egen del. Tycker nästan det är "kul". Eller, fel ord, men jag tycker det är intressant i alla fall.

  Allt ordnar sig!

  SvaraRadera
 5. Cirkusen skulle behöva en rejäl omorganisation. Men nuförtiden har jag gett upp och ställt mig vid sidan av....

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...