Ekonomiska mål

onsdag 9 februari 2022

Mellanmjölksinvestering

"MELLANMJÖLKSINVESTERAREN" var det namn min blogg skulle haft om den inte hetat just den den heter idag. Jag är en riktig mellanmjölksinvesterare jag, som gillar "lagom", "måttligt" och "blandat". Lite som Investor, som ju faktiskt fyller min portfölj till ungefär 35%. På senare tid har jag dock klivit ur min "comfort zone" och i höstas köpte jag ju Kambi, Embracer, Sinch (sålt) och Evolution (sålt).

DET VAR KAMBI jag skulle skriva lite extra om idag, eftersom jag först i morse reagerade över att något hade hänt då aktiekursen sjönk närmare 15% vid öppning. Med kaffet i vrångstrupen började jag undersöka saken, och det visade sig att nedgången kom sig av att Kindred och Kambi inte längre kommer vara beroende av varandra via den konvertibel som Kindred haft i Kambi. När Kindred knoppade av Kambi fick Kindred en 7,5 miljoner pund konvertibel i Kambi. Nu har Kambi nått de finansiella krav som var del av konvertibelavtalet och får möjligheten att återbetala lånebeloppet fullt ut och avsluta obligationsavtalet när bolaget så önskar. 

VIDARE INNEBÄR det också att efter Kambi har betalat lånebeloppet kommer Kindred inte längre kunna konvertera obligationen till aktier, något som skulle gett Kindred kontroll över Kambi (ett så kallat "poison pill"). Detta gör att Kambi och dess aktieägare fortsättningsvis har full kontroll över bolagets strategiska riktning och, kanske det viktigaste, nu blir en möjlig uppköpskandidat.

MARKNADEN REAGERADE tydligen väldigt starkt på detta, eftersom det i samma nyhetsveva också pratades om att Kindred skulle utveckla en egen sportbok, med den risk det då skulle kunna innebära för Kambi i fortsättningen. Långsökt enligt mig, avtalet löper på ytterligare tre år och även därefter kommer Kambi vara viktiga för Kindred. Men marknaden är reaktionssnabb och irrationell, så kursen störtdök.

SEDAN FÖRÄNDRADES läget igen, för jag som satt lugnt i båten och loggade in igen vid lunch såg då plötsligt att Kambis aktiekurs var UPP 10%, och jag låg på plus. Tydligen hade marknaden ändrat sig och tänkt efter lite, och kommit fram till att möjliga bud på Kambi kan vara av godo. Då klev mellanmjölksinvesteraren i mig in och jag sålde en liten del av mitt innehav i Kambi, bara för att minska risken i att äga bolaget :-). 

SÅ NU KÄNNER JAG enbart tillförsikt inför Kambis fortsatta resa, med "lagom" många aktier i portföljen. Ska faktiskt bli kul att se om den kan komma bud, och i så fall från vilket håll.

FÖR ÖVRIGT KAN vi ta en titt på branschfördelningen i min portfölj, bara för att se just hur "mellanmjölkig" den är. Vi ska komma i håg att mina fonder inte syns i sammanställningen (huvudsakligen globala indexfonder såklart :-)).




SEDAN TYCKER jag det är svårt att göra en bra fördelning. Jag har lagt mina preffar i en särskild kategori, men de skulle kunna delas upp mellan industri och fastighet till exempel. Likaså kan man ju fundera på Industrivärden, som är ett investmentbolag med industrifokus. Ja, ni fattar. Men en liten uppfattning får man ju trots allt.

MED DET SAGT så önskar jag er en underbar dag!
Själv ska jag lyssna vidare på Börspodden (som verkar gilla Kambi-grejen :)).


Ett poison pill som är bra för aktieägare kanske?



2 kommentarer:

  1. Två Månadslöner10 februari 2022 kl. 14:11

    Ser ut som fin fördelning, du får massa verkstad från Industrivärden t,ex osv. Bara fylla på!

    SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...