Ekonomiska mål

onsdag 19 januari 2022

Livet 2022

EN LITEN UPPDATERING kände jag plötsligt för att dela med mig av. Jag börjar landa i 2022 och mår för tillfället väldigt bra. Det har säkert flera orsaker, men främst för att jag hittills hållit mitt enda nyårslöfte, nämligen:

"Var snällare mot dig själv"

LÄTT ATT SÄGA, inte alltid lätt att göra. Men med små steg så går det faktiskt. I mitt fall har det konkret inneburit att:

 1. Minska mina åtaganden. Jag är i princip helt klar med mina studier (uppfödarkursen hos Svenska Kennelklubben). Endast en utvärdering återstår, och med det kan jag släppa studier samtidigt som jag arbetar, och jag kommer INTE söka någon ytterligare utbildning under våren. Jag hjälper ju också en kompis att övningsköra, men har nu begränsat körningen till ett tillfälle i veckan, mot tidigare två eller tre.

 2. Planera för året. Jag och min sambo hade en mycket lyckad kick-off förra helgen där vi pratade om gemensam ekonomi, kommande resor och semesterplaner, personliga mål och gemensamma mål. Det slutade med att vi bokade en resa till soliga Kalifornien i november. Det är något vi pratat om länge nu, och eftersom min sambo är släkting med en Hollywoodkändis så kommer vi troligen få VIP-behandling under vår vistelse i LA :-). Det känns så kul att detta äntligen kan bli av, och eftersom vi redan har sparat ihop pengar till detta är det inte heller något jag behöver rota runt i mitt ISK för att allokera resurser till.

 3. Minska stressen och sluta ha dåligt samvete. På den här punkten har jag faktiskt lyckats bättre än förväntat! Jag har inte dåligt samvete om jag inte är 100% produktiv en dag, jag vet att jag kör 110% en annan dag. Jag har heller inte dåligt samvete för vare sig hunden eller träning eftersom jag och sambon har som mål att vara ute med henne minst två timmar varje dag. Eftersom vi haft mycket tid har vi ofta gått tillsammans, och dessa två timmars motion (även om det "bara" är promenader) är min räddning för hälsan både psykiskt och fysiskt! Dessutom mår hunden bra, och därmed är det verkligen inte någon mening med dåligt samvete! Övrig träning med henne har jag skjutit på till i mars, då kör vi vidare med rallylydnad. Bra med en paus för oss båda, och lugn matte gör en lugn hund.

 4. Vara nöjd med sparkvoten. Jag har låtit mig njuta av att ha ganska mycket pengar att röra mig med varje månad. Jag har unnat mig frisören regelbundet, trots att det är svindyrt. Varför? Jag mår bra av det! Lika så har jag köpt lite kläder jag velat ha, hjälpt dottern köpa jacka och skor, och unnat mig lite kostnader för bland annat brunch och bubbel i samband med att jag träffat vänner. Varför? Jo, JAG MÅR BRA AV DET! Så inget dåligt samvete här heller, yey för mig! Men, med detta sagt ligger jag ändå på en sparkvot mellan 40-55% i månaden, vilket jag är väldigt nöjd med :-).

 5. Minska riskerna på börsen. Jag har helt enkelt inte energi att följa alla bolag jag äger, och eftersom jag utökade portföljen med en del bolag som ligger utanför min "comfort zone" under hösten adderade jag tyvärr lite stress till investerandet. Jag köpte både Evolution, Sinch, Kambi och Embracer när dessa dippade rejält, och dessa bolag kan jag faktiskt alldeles för lite om. Med det sagt har jag sålt Evolution (med bra vinst) och Sinch (med överkomlig förlust), medan jag avvaktar med Embracer och Kambi som jag ändå tror på framöver. Men jag har även försökt minska ner antalet bolag totalt sett, så jag har även sålt Byggmax (kanske lite tidigt, men jag köpte aldrig detta för att behålla) och Boliden (som jag gjort grym vinst på. Detta bolag är också volatilt över åren beroende på råvarupriser, så jag tror det finns framtida möjligheter att köpa Boliden igen). För de pengar jag fått in på grund av försäljningarna har jag köpt indexfonder, samt lite Investor, Sagax D och Peab. Lite säkrare ur mitt perspektiv. Det kan bli fler förändringar framöver, men den stora skillnaden är att jag inte loggar in på Avanza mer än max två gånger per dag, mot tidigare kanske 6-10. Mår mycket bättre av denna uppdaterade strategi. Tänker även på att 2022 möjligen kan bli ett lite tuffare år på börsen, och jag vill inte hamna i uppstressat läge på grund av att jag inte har anpassat riskerna i min portfölj efter min risktolerans. För sälja i nedgång vill jag inte göra! Kommer inte göra!

SÅ VÄLKOMMEN 2022! 
Det blir bra!


Tillbaka efter 23 år...tänk vad tiden flyger fram!


6 kommentarer:

 1. Hej och välkommen tillbaka och till 2022!
  Så skönt att höra att du mår bra och vilka bra förändringar och tankar du bjuder på. Håller en liknande linje, och ja visst är det verkligen svindyrt att gå till frissan, men något man mår så bra av att unna sig. Helt rätt!

  Så kul att ni skall till Kalifornien, min absoluta favoritdelstat i USA, trots att det inte går att bo där nu pga. de höga skatterna och politiken. Så synd, för det är det vackraste stället som finns och jag är en California girl at heart. Underbart att ni har det att se fram emot. Härlig kick-off måste jag säga.

  Jag gör som du, håller mig till stabila investeringar. Inga Wild Cards utan starka stora och kända företag med bra historia vad gäller produkt, tjänst och avkastning sedan.

  Vilken spännande utbildning du har gått. Ligger den med i planen om ett friare liv? Så snällt också att du hjälper till med övningskörning.

  Varm kram och ha det så gott!

  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anneli!

   Såklart tänkte jag på dig när vi bokade resan :-). Det ska verkligen bli roligt, och nu tar planeringen fart för fullt. Det är ju så mycket man vill se och göra!

   Ja, utbildningen har varit givande. Jag har tänkt att 2022 blir ett "reseår" och 2023 blir ett "valpår". När man har valpar lär man liksom inte hinna med så mycket mer :-). Sedan hoppas jag att jag kommer kunna ta fler kullar framöver, när livet blir friare. Absolut så!

   Man ger och man tar! Kompisen jag övningskör med att massageterapeut, så hon ger mig behandlingar i utbyte. Win-win!

   Tack för din kommentar, och du ska veta att jag läser alla din långa och välskrivna inlägg (och undrar "hur hinner hon?" ;)).

   Kram!

   Radera
 2. Hej, vad härligt att få ett litet livstecken från dig! :-D
  Dina prioriteringar låter ju helt rätt, speciellt när du kan luta dig mot att du fortfarande har en fantastisk sparkvot!

  Och Kalifornien i november är ju bara helt rätt! Värst vad du frotterar dig med kändisar, ni hade väl en kändisgranne också? Antar att sydafrika får vänta lite?

  Hoppas att du kan njuta av din utbildning nu och verkligen nyttja den!

  Stor kram!
  Fumlan

  SvaraRadera
 3. Hej Fumlan!

  Kunde tydligen inte hålla mig borta :-).

  Jo, det stämmer att vi bor granne med en Hollywoodskådis på landet också :-) Om du googlar vilka som är gifta med en svensk så hittar du säkert vem det är...Men under pandemin har hen varit isolera på annat ort, stugan har varit stängd en längre tid nu. Släktingen däremot är inte skådis primärt.

  Ja, Sydafrika får vänta som läget är nu. Läget är helt klart mindre stabilt där kan man väl säga. En resa i taget :-).

  Jadå, utbildningen är bra och jag kommer absolut få nytta av den framöver.

  Kram tillbaka, och jag ska läsa ikapp din blogg nu. Såg att jag missat ett par inlägg. Bland annat om Natthiko...så sorgligt! Vilken enastående person!

  SvaraRadera
 4. Är det för sent att säga "god fortsättning"? Oavsett, en bra start är den grund en bra fortsättning behöver.

  Jag borde sålt mer jag också. Jag hade en kraftigt övervärderad aktie i en aktiedepå och ville bara inte trigga en massa reavinstskatt. Nu har priset sjunkit långt mer än skatten skulle varit. Dumt tänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, vi kör på god fortsättning! :-)

   Alltid lätt att vara efterklok. Men man får tänka att man lär sig något längs vägen...

   Ha det bra Daniel!

   Radera

Handlingskraft eller "skryt del II"

NÄR DET HÄNDER JOBBIGA saker i livet så har alla människor olika sätt att förhålla sig till det jobbiga och agerar också på olika sätt. Det ...