Ekonomiska mål

söndag 21 november 2021

Utvärdering av Sellpy och Loppis

NU HAR JAG HAFT TVÅ försäljningar via Sellpy, och idag har jag varit på loppis. Nedan följer mina tankar, samt lite tips och trix för den oerfarne!

SELLPY

Jag har endast sålt kläder via Sellpy. Både märkeskläder och annat, och både herr-, dam- och barnkläder. Den första omgången skickade jag in i maj (en full Sellpy-påse) och den andra omgången skickade jag i början av augusti. Att beställa en påse kostar 19:-, så jag har alltså betalat 38:- för båda mina påsar. När man fyllt påsarna beställer man smidigt hämtning via deras hemsida, och får välja dag och tid själv. Du behöver inte vara hemma om du inte vill, vågar du ställa påsarna utanför dörren så går det bra (det gjorde jag).

Sedan kommer den delen som jag tycker Sellpy är rätt dåliga på: Väntetid till sortering. För mig har det tagit 15 veckor varje gång, vilket jag tycker är mycket! Alltså måste man planera för vad som är gångbart ungefär 4 månader efter att man skickar i väg det, så jag försökte välja höstplagg i min första omgång, även om det slank med någon klänning och en kjol också. (I den andra tänkte jag vinter.)

Efter 15 veckor fick jag i alla fall ett mail om att mina kläder var sorterade och prissatta. Två plagg (av 20) hade rensats ut (om Sellpy inte tror att plaggen kan säljas för minst 50:- så sorteras de bort och skänks till välgörenhet). Man kan begära att få tillbaka de utsorterade plaggen mot en kostnad, men det gjorde inte jag. Sedan kan man även själv ändra prissättning om man tycker Sellpy gjort något tokigt där, och jag sänkte priset på en klänning (som blev såld på typ 5 minuter, så det kanske var dumt :-)). Alla plagg utom två stycken såldes inom ca tre veckor, och de sista plaggen såldes för ca en vecka sedan. 

Totalt tar Sellpy 60% i provision av de plagg som säljs för mindre än 500:-, över det får man behålla 90%. Sedan dras 10:- bort per vara i annonskostnad. Totalt för min första försäljning blev ungefär 600:- till mig, när alla provisions- och annonskostnader var borträknade.

Min andra försäljningspåse ligger ute till försäljning just nu, och tre plagg är hittills sålda (av 18). Jag har inte ändrat några priser i den här omgången. Bland annat ligger en jacka ute till försäljning för 400:-, och jag själv betalade 140:- för den på rea...så om den säljer för det priset så blir det ju en fin affär!

De flesta varor säljs på auktion, och det betyder att priset sänks för varje vecka som går tills någon köper den. Man kan också själv bestämma om man hellre vill sälja till fast pris.

Jag vet ju inte exakt vad den här sista försäljningen kommer att ge, men låt säga att den kommer ge 500:- i handen till mig. Då blir totalsumman alltså ca 1.100:-. 

Så, är Sellpy bra? Både ja, och nej tycker jag. De bra delarna är enkel kommunikation, bra hemsida, proffsig annonsering och lätt att få sina pengar utbetalda. De dåliga sidorna är lång tid till sortering och ganska höga provisionskostnader.

Mitt betyg: 3 av 5


LOPPIS

Jag hade aldrig varit på loppis förut, och kände mig först helt "out of my comfort zone". Men min dotter hjälpte mig, och eftersom jag under flera år samlat "loppis-grejer" i kartonger var jag nu tvungen att ta tag i själva försäljningen av dessa! Loppisen gick av stapeln i ett garage i en förort till Stockholm, och skulle vara officiellt öppen mellan 11-15, men man fick komma dit som utställare fr.o.m. klockan 09. Vi var där strax innan 09, och då var nästan alla utställare redan på plats och hade packat upp sina saker! När vi sedan började ta fram våra kartonger kom det mängder av (osköna) typer och rev och slet i våra saker. Både jag och min dotter blir lätt stressade av sådant, så vi fick kämpa lite med oss själva där :-). Men efter en stund lugnade det ner sig, och vi kunde packa upp och prismärka allt.

Mest folk var det mellan 9-12.30, bitvis var det riktigt bra tryck! Självklart skulle det prutas en del, och jag var nog ganska "lättprutad" eftersom jag verkligen inte ville ha med mig saker tillbaka igen. Bara några få saker var jag tuff med, lite pondus måste man ha!

Det är svårt att säga hur mycket prylar vi hade, men tänk fyra fulla flyttkartonger samt en del mindre lådor och kassar. Sammantaget tror jag det var prissatt för strax över 2.000:-, och då var vi ganska billiga jämfört med många andra. Prylarna bestod av glas, porslin, barnkläder, leksaker, böcker och lite elektronik. Fina grejer, inget sunkigt! 

Tiden gick fort, och det var rätt skoj! Vi träffade gamla och unga av alla sorter, en del ville prata lite och en del var sura. Snälla barn sålde vi till med rabatt :-). Ett leende är liksom värt mer än en tia om ni förstår hur jag menar. När vi började packa ihop hade vi sålt ungefär 70% av alla saker och den totala intäkten (minus loppiskostnad om 250:-) blev 1.386:-

Var det värt det? Ja! Vi hade riktigt kul idag, och det viktigaste var att bli av med saker, inte tjäna pengar. Dessutom var loppisen välbesökt och bra anordnad. Vi borde haft med oss stolar att sitta på, det var väl det enda "misstaget" vi gjorde. Vi hade heller ingen växel, och tyvärr ville många betala kontant, men det löste sig ändå på något vis. Vi hade dock med oss påsar, silkespapper (till glas och porslin), mat, dryck och prismärkningsprylar, vilket var bra och ett tips till dig som vill testa loppis själv.

Till våren kör vi en ny omgång!

Mitt betyg: 4 av 5


Nej, vi köpte ingenting åt oss själva heller, så pengarna går rakt in på Avanza!


6 kommentarer:

 1. Det där är nog väldigt nyttigt, tror jag, just med loppisen. Att våga möta nya människor, med allt vad det innebär. Försöka möta dem på ett plan som man själv inte alls är van vid. Jag minns att min mamma gjorde samma sak, hon bokade ett bord på en välkänd loppis/ marknad i Gbg och tog med mig. Det var verkligen en speciell upplevelse och jag känner igen fenomenet som du beskriver, att folk kommer och nästan våldför sig på grejerna innan man ens hunnit packa upp. Så det är nog ett vanligt förfarande. Men det var riktigt roligt när man blev lite varm i kläderna, kommer jag ihåg. Just alla möten. :-)

  Jag satt precis idag och spanade på Sellpy, första gången. Jag skulle vilja ha en kappa och hittade en fin från Desigual som jag ska fundera lite på. :-)

  Kram Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, möten är utvecklande och lärorika :-).

   Att handla från Sellpy tycker jag funkar fint! Köpte två fina märkesväskor där som jag betalade väldigt lite för - men har använt mycket! Sån´t är bra :-)

   Kram!

   Radera
 2. Det som är billigt för kunden betalas ibland av någon annan. Till exempel anställda.

  https://www.market.se/detaljhandelsfragor/arbetsliv/anstalld-larmar-om-forhallanden-pa-sellpys-lager-overvakas-med-bade-ljud-och-bild/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker iofs inte att Sellpy är så speciellt billigt mot kunden, trodde det framgick? Sedan vet jag inte vad du ville ha sagt med din kommentar? Inte handla från Sellpy?

   Det finns oerhört många av dessa tragiska historier tyvärr.

   Radera
 3. Kul att ni blev av med mycket på loppisen. Har själv väldigt dåliga erfarenheter av Sellpy och använder dem inte igen. Fick betala för att de tyckte vissa kläder inte var bra nog.
  Låter ofattbart att många ville betala kontant på loppisen, alla har väl Swish, speciellt om man går på en loppis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt! Får man den upplevelsen så har man dåliga vibbar mot företaget typ resten av livet...

   Ja, galet med alla kontanter! Gärna kronor och mynt också :(.

   Radera

Summering av årets utdelningar

NU HAR JAG BARA 185 KRONOR kvar att erhålla i utdelning, så det känns tryggt att göra en sammanställning av vad året har inneburit på utdeln...