Ekonomiska mål

tisdag 12 oktober 2021

Bilen såld

SOM JAG SKREV för en tid sedan så har jag funderat på att sälja min bil, då vi inom familjen redan har en bil, och min har körts som "extrabil". Trots att det är en liten bil med måttliga kostnader så blir totalsumman ändå onödig när man summerar bensin, skatt, försäkring, besiktning och service. Så efter en del motgångar (oseriösa spekulanter typ) så fick jag ett helt okej bud av en bekant till mig som är bilhandlare. Försäljningen gick därmed väldigt smidigt, och tvätta och rekonda den fick de göra själva på bilfirman. Så nu är bilen alltså såld! Dock har vi möjlighet att låna svärmors bil om vi behöver en extra, och då hon kör sin bil typ fyra ggr/år så är den tillgänglig i princip när som helst. Det känns riktigt skönt!

MIN DOTTER var förbi mig en sväng i går kväll, och hon var riktigt uppgiven. Hon har nämligen insett att det kostar ganska mycket pengar att bo i egen lägenhet och dessutom ha bil :-). Det kan låta konstigt, men jag blev så glad när hon gav uttryck för den här frustrationen i stil med meningar som "pengar är ju bara stressande!" och "hur ska man ha råd att göra något annat än att bo!?". Ja, en del andra meningar i hårdare ordalag yttrades nog också, men ni förstår poängen. Det är ju faktiskt superbra att komma till den här insikten så tidigt i livet (hon är ju inte ens 19 år)! Det betyder att hon kanske börjar lyssna på, och förstå, de råd jag ger henne i ekonomiska frågor. Det betyder också att hon förhoppningsvis börjar planera sina inköp, göra budget, se över sin konsumtion och inte minst - tänka och planera inför framtiden! Jag är faktiskt lite nöjd och tror att det kommer komma enbart goda saker ur denna lilla "reality check" :-).

FÖR ÖVRIGT SÅ blev jag lite glad idag när det var blåa siffror på Avanza igen och både Embracer och Kambi hade stigit. Det innebar att jag är "back in business," för stunden, då just dessa innehav har tyngt ner pengasäcken de senaste veckorna. Sedan anar jag en volatil framtid även fortsättningsvis, men det kändes ändå bra att jag var tillbaka över ett sånt där halvfånigt "100 000-kronorsstreck". Har för övrigt fyllt på lite smått i Peab, Essity och just Embracer senaste veckan.

SNART KOMMER DET information om Volvo Cars börsintroducering tror jag.
Kommer ni delta från början, om priset verkar rimligt?


Ähum...älskar henne ändå ju! :-)

11 kommentarer:

 1. Visst är det underbart att ungarna kommer till insikt. Välkomna till vuxenvärlden brukar jag säga :)

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra om din dotter. Min har ju också precis flyttat hemifrån och när hon i helgen berättade att hon bara hade ett par tusenlappar kvar på kontot blev jag ganska orolig. Men nu får hon lära sig den hårda vägen tänker jag (och handlade lite extra mat till henne ska jag erkänna). Är alldeles för ny med investeringar för att ge råd men jag tänker ändå att Volvo Cars borde vara intressant.. eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, som förälder blir man ju orolig, men samtidigt vet man ju att de knappast svälter ihjäl när man finns där som en skugga och hjälper dem om det skulle krisa. Jag tror ändå att de måste lära sig den hårda vägen (så hård den nu är idag) för att kunna ta till sig verkligheten som den är. De växer och lär sig!

   Ja, jag läste en artikel om Volvo Cars, och är nog en smula intresserad :-)

   Ha det fint!

   Radera
 3. Ah, spännande för henne att möte vuxenlivet.

  Det är lustigt hur olika reagerar på det. I en syskonskara med samma uppväxt så kan det bli helt olika. Fast det var länge sedan jag hjälpte någon med pengar nu så kanske det bara tar olika länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog väldigt olika och kan säkert bero på många olika saker. Tror ändå man måste förstå själv, och lära av egna erfarenheter...annars går det liksom inte in...

   Ha en fin helg!

   Radera
 4. Två Månadslöner15 oktober 2021 07:44

  Vi hade tiotals nya IPOS i år och priset har inte varit rimlig på en enda. Blir ingen köp :) Ska du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen...av anledningar du får ana dig till ;)

   Radera
 5. Bilaffärer kan verkligen dränera en på energi, skönt att eran blev såld tillslut.

  Haha, gött att dottern vaknade till! *highfive*
  Min dotter kan ibland fälla riktigt insiktsfulla kommentarer om folk som beter sig lite ansvarslöst med sin ekonomi, och då hinner jag tänka att 'shit, jag har lyckats!' Fast sedan tittar jag på hennes kontoutdrag och ser att hon ätit på MAX och BK 2 ggr på bara en skolvecka. ;-)

  Ha en härlig helg,
  kram Fumlan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får liksom ta ett steg i taget :-). Jag började med "inte röka", sedan "om du börjar spela på online-casinon hamnar du i lyxfällan". Efter det får man liksom börja förfina detaljerna...och snabbmat kommer lite senare tror jag, för det är liksom inte uppenbart för de små liven att burgare kostar mycket pengar om man gör inköpen av dem till en repetitiv kostnad...

   Men de kommer säkert till insikt förr eller senare!

   Ja, superskönt att bilen är borta! Lite "fen-shui" helt enkelt!

   Detsamma!!

   Radera

Resultatet av "det lilla stegets kraft"

IGÅR VAR EN GANSKA stor dag för mig! När senaste numret äv Hundsport landade i brevlådan så stod det svart på vitt att min kennel var godkän...