Ekonomiska mål

tisdag 5 oktober 2021

Hälsan, börsen och mäklare

JA, SOM RUBRIKEN antyder blir det ett blandat inlägg idag (också :-)). Det blir lätt så, när många tankar slåss om utrymmet i hjärnan. Idag är dock min hjärna en ganska lugn och behaglig plats, och jag är glad och tacksam. Har fått många saker gjorda på jobbet i ett bra tempo, utan att stressa upp mig. Jag kan inte låta bli att undra varför vissa dagar är sådana medan vissa bara blir kaos?

VI BÖRJAR med kost och hälsa! Jag har nu undvikit socker i två månader, och det känns bra! Jag känner mig fräschare rent generellt, och har inget behov alls av godis, kakor, läsk eller chips. Däremot saknar jag bröd väldigt mycket. En färsk fralla med kaffe efter träningen. Härliga tunnbröd med en god fyllning som medhavd picknick. Sådana saker. Var till och med lite sugen på en kanelbulle idag, när jobbet bjöd från det fina bageriet. Men nej, jag valde bort den också :-).

JAG HAR DOCK inte varit lika strikt i övrigt med kosten. Jag åt helt enligt paleo den första månaden, och det innebar inga baljväxter, inga mejeriprodukter och inget spannmål. Där har jag nu ändrat om lite och äter återigen mina nyttiga linsgrytor (som jag älskar och som är både klimatsmart och billigt), har lite mjölk i kaffet, och lite havregryn i mina hemgjorda rawfood-bollar (som jag numera är beroende av). Ungefär så vill jag fortsätta också, men med tillägg bröd vid sällsynta tillfällen. Då är jag nöjd!

HUR MÅR JAG DÅ? Jag vill spontant säga "toppen!" för så känns det. Jag har slutat med min medicin! Helt och hållet! Det kändes verkligen inte okej att äta så starka smärtstillande mediciner, och jag är överlycklig över att jag nu klarar mig utan och ändå mår okej. Jag har fortfarande känningar i både höft, ben och rygg, men det är en stor förändring till det bättre! Så pass bra att jag faktiskt provade jogga lite lugnt igår :-). Det var inte långt, det var inte fort - men det var banne mig en början!

JA, SEN VAR DET BÖRSEN då. Är det inte lite skrattretande att media slänger sig med ordet "ras" typ varje dag när det gäller börsen? "Börsen rasade idag med 1,5 %". Jag undrar var gränsen för ett ras går? Finns det en definition? Hur som helst har mitt aktieinnehav också "rasat" såklart, men det betyder mest att jag försöker planera framåt och fylla på i befintliga innehav som börjar få en attraktiv värdering. Har köpt Peab, Essity och Investor. Sen har jag faktiskt ökat ytterligare i Embracer, och det är väl min enda lilla reservation mot mig själv och min strategi. Jag kan helt enkelt för lite om branschen, och nu litar jag bara på magkänsla och en del personer i bloggsfären. Känn ingen press ;).

DOTTERN HAR FLYTTAT och lägenheten är jättefin! Som uppdatering på historien om tillträdet och strulet med banken kan jag lugna er alla med att det slutade lyckligt. Det visade sig att en gammal kollega jag jobbat med tidigare hade börjat jobba på "vår" bank, och vi fick bästa tänkbara hjälp tillsammans med kaffe och en trevlig pratstund. Slutet gott, allting gott! Nu är hon installerad och trivs, min lägenhet är såld och det känns superskönt att kunna blicka framåt med nya förutsättningar.

TILL SIST, NÄR JAG ändå babblar om flyttar och bostäder, vill jag att ni noga lyssnar på vad jag har att säga om fastighetsmäklare. Ofta läser man skit om denna yrkeskår, hur de myglar, fixar med falska bud och tjänar enorma summor pengar. Jag kan bara säga: TÄNK OM!

EN FASTIGHETSMÄKLARE idag har tre års högskoleutbildning, om man inte är en bit över 50 och har jobbat i ca 30 år, då kan man ha kommit undan med en annan typ av utbildning. I utbildningen läser man massor av juridik, skatterätt, värderingskunskap och annan grundläggande kunskap som man har nytta av inom fastighetsbranschen. Sedan den nya fastighetsmäklarlagen kom är hela försäljningsprocessen hårt reglerad och som mäklare står man under tillsyn av fastighetsmäklarnämnden. Om man begår fel i sin yrkesutövning kan man förlora sin licens, och därmed hela sin försörjning. Det är faktiskt inte i så många andra branscher detta förekommer (men där det förekommer har det ofta med människors liv och hälsa att göra).

VIDARE HAR EN MÄKLARE att göra med människor. Alltså privatpersoner, som gärna ringer, messar och mailar i princip dygnet runt. Nej, man behöver inte svara, men de flesta väljer att göra det för att slippa tjatet som ofta annars följer. Eller, för att undvika dålig kritik på till exempel reco eller andra subjektiva bedömningssajter. Hur många andra får recensioner om sig själv som privatperson, som kan ses och läsas av alla på nätet? Man behöver ju inte ens ha gjort ett dåligt jobb, man kan ju bara råka möta en människa som man inte klickar med...

EN MÄKLARE SKA OCKSÅ, utöver att  sälja in sig själv och sina tjänster (ibland genom kalla samtal):

 • Gå på intag (dvs besök hos potetiella säljare, som hen inte får en krona för om hen inte blir anlitad).
 • Upprätta förmedlingsuppdrag
 • Ordna med fotografering och planritningar (som ibland inte finns)
 • Göra säljmaterial och objektbeskrivning
 • Marknadsföra objektet (inte bara på hemnet, de flesta ringer spekulanter och kontakter också)
 • Hålla visningar (kan bli vansinnigt många)
 • Ha kontakt med kommuner (om bygglov eller annat), radonfirmor, stylingföretag m.m.
 • Skriva försäljningskontrakt (kan strula enormt mycket med besiktningar, flyttstäd och allmänt tjafs)
 • Upprätta boendekalkyler
 • Svara på frågor om skatter, uppskov, pantbrev, lagfart and what not.
 • Ansöka om medlemskap i BRF
 • Ha tillträden och handha stora summor pengar på sina klientmedelskonton
 • Betala ut handpenningar.
 • Hjälpa kunder med deklarationen

Dessutom ska hela processen dokumenteras enligt lag. I varje steg!

VET NI VAD EN MÄKLARE tjänar, i genomsnitt? 35.000 kronor. Då kan jag nästan garantera att hen oftast arbetar mer än 40 timmar per vecka också. Men vet ni vad mer som är viktigt? De allra flesta mäklare som är anställda jobbar enbart med provisionslön, har ingen semesterersättning och ingen tjänstepension. Just det, en saftig försäkring ska du betala också, varje år!

TROR NÅGON VERKLIGEN att mäklare, nu för tiden, sitter och försöker fuska med påhittade bud? Be i så fall om en budgivningslista, som alla mäklare är skyldiga att upprätta och dela med sig av till köpare. Tror någon vidare att det är glassigt att leva som mäklare? Absolut, en och annan lever säkert gott. Troligen är de personerna hårt arbetande och duktiga människor. Då är de väl också förtjänta av en bra lön? Men annars, tänk om! Verkligheten är låg lön (ingen alls vissa månader), obefintliga förmåner och gnälliga kunder som jagar en dygnet runt. Du kan bli anmäld när som helst, och det hör definitivt inte till ovanligheterna att du sitter mitt emellan två parter i en infekterad skilsmässa. Konkurrensen är hård, arbetstiderna värdelösa (i alla fall om du har familj). Så innan du klagar på mäklare, ta reda på fakta. Det är inte guld och gröna skogar där ute ska ni veta, och jag är uppriktigt sagt vansinnigt less på den felaktiga bild som mäklarna får dras med år efter år. Mycket har förändrats, även mäklarens vardag.

SEDAN FÖRSTÅR ÄVEN jag att alla är människor, även mäklare. Det finns bättre och det finns sämre, vissa klickar man inte med och vissa förstår man inte. Kanske har man dåliga erfarenheter sedan långt tillbaka. Men kom igen, så är det väl inom alla yrken?

SÅ, NU ÄR FÖRSVARSTALET över och jag måste sälja en bil!
Hoppas ni alla får en fin vecka!


Tusenkonstnär eller mäklare?

15 kommentarer:

 1. Har inget att tillägga om börsen eller mäklare men recept på hur du gör dina beroendeframkallande rawfoodbollar tar jag gärna, tack. /Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör såhär:

   6-10 torkade dadlar i små små bitar
   ca 1 dl kokos
   ca 1-1,5 dl kokosgrädde
   Vaniljpulver
   ca 3 msk kakao (jag kör raw)
   ca 1-2 dl havregryn (beroende på konsistens)
   ca 0,5 dl kallt kaffe

   Mixa ihop i mixer eller för hand, ställ i kylen ca 10 minuter och rulla sen till bollar.

   Om man inte gillar kaffe/kakao-smak kan man smaksätta med kardemumma, jordnötssmör eller banan. Nötter går också bra att ha i!

   Lycka till!

   Radera
  2. Mmm, tack, de blev jättegoda./Hea

   Radera
 2. Vad har du för recept på Paleorulltårta då ?

  När Revolutionen kommer är mäklare bland de första som ställs upp mot muren ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen består den av ägg och mandelmjöl, och det vill jag inte äta...

   ...och jag tycker den som uppfann mandelmjölet ska först upp mot muren. Utan tvekan!

   Radera
 3. Öh...varför gillar vi inte mandelmjöl ? Är kanon om man kan ta lite havregryn eller så men jag är oerhört försiktig då jag vet att det lätt triggar igång mig. För att inte tala om vad linser gör med mig. Älskar linsgrytor. Åt massor med böner och linser en längre period i mitt iv och hade ett besök på företagshälsovården vid tillfälle. Hade riktigt högt socker. Tränade 5 dagar i veckan, åt inget socker alls och inget mjöl och fattade ingenting. Jag reagerar tydligen oerhört starkt på linser vilket höjer mitt blodsocker till skyarna. Pre diabetes förmodar jag. Vilken känsla för dig att tom ha kunnat jogga ! Det är så härligt när kroppen fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, JAG gillar inte mandelmjöl :-). Det beror enbart på att det i mina Paleo-recept var det alltid mandelmjöl i typ ALLT, och jag ledsnade på att allt smakade lika. Så jag fick lite avsmak bara...

   Intressant med linser! Som jag har förstått det är det just dåligt för diabetiker, men i övrigt väldigt hälsosamt. Så ja, du kanske är i riskzonen där? Annars är det väl som med det mesta: Måttfullhet och variation...

   JA! Bästa känslan, trots minilite jogg! Heja kroppen!

   Radera
 4. Så bra med maten! Jag vet inte var jag skulle få tillräckligt med kolhydrater från om jag inte hade tillgång till bröd. Bönor? Mycket bönor? (Inte linser, linser är inte goda)

  Jag tror att mäklare ofta kritiseras på grund av för höga förväntningar, vilket mycket väl kan ha startat när mäklarna försökte sälja in sig själva. Det blir också konstigt när de ska vara oberoende men är ekonomiskt helt beroende av att objekt säljs. Det gör det alltid möjligt att misstänkliggöra mäklarens motivation. Det finns andra länder och system där mäklare finansieras annorlunda.

  Nyfiken som jag är så har jag nu i alla fall lagt för mycket tid på att läsa Fastighetsmäklarinspektionens dokument och årsredovisningar. De verkar pricka några hundra mäklare per år, men de verkar också aldrig dra in mäklares licenser. De enda som fått sina licenser indragna är de som inte gått att få kontakt med eller inte betalat årsavgiften. Så antingen existerar det inte riktigt dåliga mäklare eller så vågar inte FMI ge folk yrkesförbud. De friar för övrigt mäklare väldigt sällan vilket antyder att de anmäls för sällan. Vilket på sätt och vis är tur för det verkar ta hundra timmars arbete per beslut och de är bara runt 20 personer.

  Av 118 beslut i år så var 2 friande, och 3 så ringa att de inte motiverade någon påföljd. 96% av besluten går emot mäklarna.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det svenska systemet är snedvridet jämfört med utomlands, helt klart. Så ja, mäklarna måste sälja in sig själva väldigt hårt för att få uppdrag (som de behöver för överlevnad, eftersom allt är provisionsbaserat), och då kan säkert kommunikationen få sig en släng av överdrifter och missförstånd.

  Nej, FMN är försiktiga med att dra in licenser - och det ska de vara också. Om mäklare anmäls för sällan vet jag inte, tror att "lockpriser" har varit en vanligt förekommande anmälan, åtminstone i Stockholm. En del borde säkert anmälas (som inte har anmälts), en del har säkert haft otur och anmälts pga sur gubbe/gumma som inte fått köpa lägenhet.

  Men trots detta med FMN så är det vansinnigt dåliga arbetsvillkor för mäklare, allt beaktat.

  SvaraRadera
 6. Tack för fin inspiration om kosten! Mina leder krånglar som tusan nu och det är inte helt optimalt när man undervisar yoga på fritiden...hi hi. Boveteflingor istället för havregryn kan vara något även om jag inte tror att havre är dåligt. Min dotters mäklare har varit kanonbra och verkar jobba hela dygnet runt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just mina leder var ett stort problem också, men det var det första som försvann när jag slutade med sockret. Har läst flera gånger är ledproblematik är starkt förknippat med lederna. Hoppas du kan få till dina, i yoga är det bra med leder :-).

   Radera
 7. Tjoho, grattis till första joggen på länge! Träningsvärk? ;-)
  Skönt att så mycket verkar klaffa nu, ni har ju haft en del att rodda ändå.

  Gött att du inte behöver medicinen längre, det måste ju kännas som en befrielse att kunna "klara sig själv". Kan inte låta bli att tycka att det är smått fantastiskt att kunna hela sig själv (även om en medicinsk kickstart behövs ibland), det svåra är bara att veta vad som hjälper mot vad. Och om man har flera olika besvär. Kan också tänka mig att det hjälper motivationen, när effekterna blir så pass positiva.

  Bra kämpat!
  Kram Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ingen träningsvärk :-D

   Ja, det här med kroppen är ett oerhört intressant ämne. För jag har mått toppen ett par dagar, men så idag var det en jobbig begravning jag skulle närvara vid. Det var även mycket stress och planering innan. Så nu på kvällen känner jag både hjärtklappning och har ont i ryggen igen! Så nu funderar jag...enbart stressen? Dålig kost (åt restaurangmat, rätt fet)? eller något annat...bakslag från "jogging"...?

   Jag vill verkligen hitta knapparna som funkar till min kropp nu!

   Tack för pepp!
   Kram!

   Radera
 8. Så oerhört underbart att läsa om hälsan och framstegen!! Det är fascinerande vad man kan åstadkomma med lite kostförändringar. Jag följer lite olika forum och det finns många sådana historier, tyvärr verkar det på en del maktställningar inte finnas så mycket attention på dessa frågor.

  Underbart också att du joggat igen!! Du är grym, keep up the great work!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Ja, det känns bra att det går åt rätt håll, även om det går lite upp och ner mellan olika dagar. Håller med om att det är synd att kost/hälsa inte uppmärksammas mer. Tänk vilken förändring vi kunde få i samhället!

   Radera

Summering av årets utdelningar

NU HAR JAG BARA 185 KRONOR kvar att erhålla i utdelning, så det känns tryggt att göra en sammanställning av vad året har inneburit på utdeln...