Ekonomiska mål

fredag 11 september 2020

Körskolemonopol

 JAG BLEV UPPRÖRD IDAG. Det händer då och då, och idag var egentligen inte läge eftersom jag redan innan haft stressymptom och varit lite låg. Stan har känts trång sedan jag kom hem från landet och jag har helt enkelt känt mig instängd och pressad. Men skit samma, det var ju inte det som gjorde mig specifikt upprörd idag, utan något helt annat.

KÖRSKOLAN! Eller alltså, den nya körskolan. Jo, för min dotter har kört lektioner på en körskola i Stockholm under sommaren. Hon har haft en jättebra körskolelärare och allt har gått så himla bra. Han tyckte att hon skulle klara sig på max 3 lektioner till, och sedan boka uppkörning.

MEN MIN DOTTER PLUGGAR 100 mil norrut. Så vi vände oss till körskolan på den orten, DEN ENDA körskolan på orten ska tilläggas. Efter en månads väntetid så fick hon sin första lektion där. Orten är betydligt mindre, det finns typ en korsning och rondeller saknas. Den nya läraren tyckte hon körde jättebra och att hon bara skulle tänka på att kolla bättre i döda vinkeln samt att minska farten inför vissa svängar. Gott så!

MEN SEN RINGER KÖRSKOLAN till mig och säger att de bokat in min dotter på 10 lektioner till! När jag ifrågasätter detta lite säger de att jo, hon måste öva landsvägskörning och parkering och det kommer "troligen behövas" 10 lektioner till. Dessutom, om hon INTE vill ta 10 lektioner, utan 5 som jag föreslog som kompromiss, DÅ HJÄLPER DE INTE TILL ATT BOKA KÖRPROV! Som de lovat att hjälpa till med när jag frågat innan!

MEN BOKA EN PRIVAT TID FÖR UPPKÖRNING DÅ? Nej, men det går inte. Alltså på riktigt! Det GÅR inte att boka privata tider på den här orten, eller på närliggande ort. Trycket är för stort, så man måste gå via körskolan! 

JAG KALLAR DET UTPRESSNING! En körskola har alltså monopol på en ort. Om man inte accepterar deras "förslag" till antal körlektioner så bokar de inte in körprov, och då kan man inte köra upp alls!

JAG RINGDE UPP DEN GAMLA KÖRSKOLELÄRAREN och stämde av med honom. Kanske hade jag missuppfattat min dotters fantastiska bilkörning? Men nej, han stod på sig: Max 3 lektioner till och sedan var det bara att köra upp var hans rekommendation. Låt mig tillägga att den här läraren har åkt med min dotter i stora fyrvägskorsningar, på E4 och E20 genom Stockholm, i rondeller som är gigantiska och genom bostadsområden med galet mycket svårigheter.

DET HELA SLUTADE MED att vi sa tack och hej (och skit på er) till körskolan uppe i norr, och i stället bokade in ett par lektioner till på körskolan i Stockholm, på höstlovet då dottern kommer hem. Sedan låter vi henne helt enkelt flyga eller ta tåget hem en dag eller två vid tillfälle, så hon kan köra upp här hemma i stället. På så sätt spar vi konstigt nog både tid och pengar. (Självklart kan hon misslyckas med körprovet, men då försöker vi bara vid jullovet eller sportlovet eller vad som passar. Hon har egentligen inget behov av körkortet just precis nu ändå, men det är ju kul att få det så fort som möjligt).

FÅR DET VERKLIGEN GÅ TILL SÅHÄR? Jag har själv varit journalist i ett tidigare liv, och jag är bra sugen på att dra i lite kontakter, vässa pennan och skriva något riktigt bitskt på ämnet. Tror dock inte jag har energin just nu. För jag har massor att göra som det är (jobb, extrajobb, skola och hund), och mår som jag sa i början inte toppenbra. Kanske kan jag få någon annan att göra en insats, vi får se.

MEN DET FINNS BRA GREJOR I LIVET OCKSÅ. Bland annat jobbet, eller chefen på jobbet. Jag ska strax uppdatera er om det. Landstället är bra också, och vi sticker dit igen i kväll för att stanna till söndag. Tack och lov för landet!

YTTERLIGARE EN BRA SAK  som gäller mina investeringar är Hufvudstadens pressmeddelande om återköp av aktier. Några av er aktierävar hade ju anat att det skulle komma, och ni fick rätt!
Aktiekursen upp 5,5% i skrivande stund!

Ok som spel, inte för körskolor.

12 kommentarer:

 1. Prova att boka själva i närheten där hon pluggar. Ni får då säkert en tid ganska långt fram i tiden. Men sen kan man gå in flera gånger varje dag och kolla avbokningar och boka om när något dyker upp. Många missar teoriprovet och måste då boka om sin uppkörning, så avbokningstider blir det. Men med ganska kort varsel så det gäller att vara redo att köra upp. Inte helt säker på att det funkar där hon pluggar men så har det funkat för många av våra kompisar i Stockholmstrakten.Sen går ju ryktena att det är lättare att få godkänt om körskolan bokat än om man bokar privat, för då är det någon slags bevis på att körskolan okejat körandet. Vet inte om det är så men båda mina barn klarade sig p första försöket och vi hade bokat själva. /Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har provat det, men just nu är det helt kört. Sen är det minst 10 mil till närmsta alternativ för uppkörning, så då är det ändå lättare att plocka hem henne till Stockholm. Dessutom får hon köra upp där hon känner igen sig då, och inte på ett ställe hon aldrig varit på...Men jag håller helt med dig om att det kan dyka upp avbokningstider. Därför är jag säker på att det kommer lösa sig, men jag tänker ändå boka "här hemma".

   Det ska ju inte vara skillnad på privat eller bokat via körskolan, men man vet ju aldrig. Fördelen med körskolan är dock att vi kan låna deras bil, och min dotter älskar den bilen :-).

   Skönt när man kan bocka av körkortet för barnen!

   Trevlig helg!

   Radera
 2. Ja, det är skönt. Men nu får man hindra barnen från att bara nöjesköra. Tycker att de ska cykla till gymmet som jag gör för att spara bensinpengar och få vardagsmotion men de tycker att bilen står ju bara där så då kan väl de använda den. Det är ju bra att de tränar lite nu i början så att de inte glömmer bort hur man gör men ska nog införa någon form av betalning när de använder bilen så att de lär sig att det kostar med bil. Har förstått att det blev värre med tider i våras när de ställde in massa teoriprov, min yngsta hann precis ta det och vi är så glada att han klarade sig och inte behövde boka nytt. Båda körde dessutom upp här på samma gator som vi övningskört på, är nog lite tryggare att känna igen sig där man har uppkörning, tillräckligt med nervositet ändå. De tog 5 körlektioner var och resten körde vi med dem./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju en sak att ha körkort och en annan sak att ha råd med bil och bensin! Vi får väl se hur min dotter kommer hantera den saken. Ofta är hon rätt duktig med pengar dock, så jag hoppas hon ser kopplingen :-)

   Vi tänkte också 5 lektioner på körskola, men nu blir det väl 8 då. Jag har åkt med på lektionerna, och det har varit nyttigt även för mig.

   Någon gång blir det körkort, så allt detta kommer såklart lösa sig. Det är mest principen som stör mig, med monopol på en hel ort.

   Ha det fint!

   Radera
 3. Men herregud vad fräckt! Det låter som några jäkla maffiametoder. Jag vet inte hur det är i Frankrike över lag men i Paris verkar det vara lite maffiafasoner också. Mycket svårt att få uppkörningstid, det kostar skjortan, ... Här är det å andra sidan inte helt ovanligt att köra utan körkort (indraget eller helt enkelt aldrig mottaget) eller utan försäkring osv.
  Det finns också en hel marknad för bilar utan körkort som dom gamla hederliga EPA-traktorerna...
  Hoppas att dottern fixar uppkörningen och att din hälsa förbättras! Ha det skönt på lantstället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite svensk Norrlandsmaffia :-).

   Köra utan körkort kanske vore något. Jag vet att min pappa gjorde det ett par månader när jag var liten...Men det är nog inget jag ska rekommendera min dotter :-).

   Tack, jag njuter för fullt!

   Radera
 4. Frustrationen!!! Men bra löst av dig ändå, tycker jag!

  Känns som att livet ibland frestar på lite extra, bara för att jävlas. En välbehövlig paus och chans till återhämtning räknas plötsligt som lyx.

  Hoppas att du får njuta av lite lugn och ro i helgen! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det enkla är ofta det som blir lyx i vardagen! Skogspromenader, kaffe i solen, ett gott glas vi framför brasan. Det är livet på en pinne!

   Radera
 5. Riktigt segt och dålig stil av körskolan :( Ibland har man svårt att förstå hur oerhört ineffektivt vissa saker kan vara. Tänk om det exemplet hade handlat om storbankerna istället, då hade det varit första-sidesnyheter, politiker går ut och kritiserar, nya direktiv etc...

  Det låter härligt med en helg på landet! Ta hand om dig och hoppas att ni får en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då hade det ju blivit uppdrag granskning direkt! Ibland tycker jag verkligen om storstäder och är glad att jag bor i Stockholm. Sen gillar jag ju inte trängseln och bilköerna i och för sig, så det är väl plus och minus med det mesta som det brukar.

   Nåja, ingen ko på isen. Ett körkort blir det ju förr eller senare :-)

   Ja, landet är superhärligt! Sitter just nu med kaffe i solen och ser ut över tomten med glad hund och vattenvy framför ögonen. Blir nog kvar en dag till :-)

   Radera
 6. Jag hade nog inte blivit upprörd för du beskriver en värld, körskola på mindre ort, som jag är bekant med. Det finns ofta ett tvivelaktigt symbiotiskt förhållande mellan Trafikverket och körskolorna på de här orterna men så länge man kan välja att öva och köra upp privat så tycker jag att det är acceptabelt.

  Hoppas det går bra på uppkörningen för din dotter! Jag kan bara anta att om man lärt sig köra i Stockholm eller Göteborg så blir resten relativt enkelt. Landsvägskörning är ju inte tekniskt svårt, bara en fråga om att inte tappa fokus, och det övar man ändå inte på.

  Fick precis en idé till en jämförelsesajt där man kan se hur många kronor/lektioner olika körskolor har mellan nybörjare och färdigt körkort i snitt. Hur får man tag på den datan?

  SvaraRadera
 7. Fast det är ju det vi inte kan i det här fallet...Vi kan inte köra med vår dotter eftersom vi bor 130 mil bort, och vi kan inte boka en privat uppkörningstid åt henne på orten, det kan bara körskolan. Alltså sitter de på ett monopol som inte alls känns okej. Tidigare har det funnits två körskolor, det hade åtminstone känts lite bättre...Så jag håller inte med dig på i ditt första stycke, utan blir fortfarande förbannad när jag tänker på det (vilket jag försöker undvika :-)).

  Bra idé om en jämförelsesajt! Jag vet dock inte exakt hur man får tag på datan...Hade ju dock kunnat skapa lite transparens som hade varit av godo!

  Må så gott!

  Mvh Louise

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...