Ekonomiska mål

torsdag 3 september 2020

Kalkylen till FI

JAG HAR ANVÄNT DEN NÅGON GÅNG för länge sedan, "rika-tillsammans-kalkylen" där man enkelt kan se hur mycket och länge man måste spara för att uppnå sin egen magiska siffra för FI. Den räknar på ränta-på-ränta-effekten, jordens åttonde underverk. Men nu var det länge sedan jag kollade den, så igår satte jag mig och gjorde lite räkneövningar. Jag har väl sagt att det är något som lugnar mig om jag känner mig stressad!? ;-)

VI HAR VÄL ALLA VÅR EGEN SIFFRA. Jag har skrivit tidigare att min siffra är 4,5 miljoner. Det är en sanning med modifikation eftersom jag är över 40 år och har arbetat och tjänat in en del tjänstepension under åren. Därför blir 4,5 miljoner något i överkant, och den summa jag känner mig bekväm med på ISK för att släppa tankar på jobb helt och hållet är 3 miljoner.

KALKYLEN BASERAS PÅ 8% AVKASTNING per år, jag har tagit med skatteeffekten på ISK (och hoppas den inte förändras) och ökning av sparandet med 2% per år. Jag vet ju inte hur mycket jag kommer kunna spara varje månad heller, men 6.000:- i snitt bör jag klara. Vissa månader mer, men det kan ju hända något så det blir mindre också. Alltså: 6.000:- i månadssparande, 8% avkastning per år. Då ser det ut såhär:JAG VISAR BARA DE SISTA ÅREN för det är ju det som är intressant. Det tar alltså ca 10 år för mig att bli ekonomiskt fri med det startkapital jag har just nu, om jag inte:

 1. Kan peta in mer i månadssparande
 2. Får ett arv så jag kan peta in en klumpsumma (kan hända, men arvet blir inte så stort)
 3. Får bättre avkastning eftersom jag har aktier och återinvesterar utdelningarna
 4. Jag säljer lägenheten och köper något billigare 
SÅ 10 ÅR AV KNEGANDE kan jag behöva stå ut med. Jag kommer dock inte behöva jobba heltid (om jag inte vill), jag tror att jag kan spara minst 6.000:- varje månad ändå så länge vi är två i hushållet. Det är med ord en helt okej situation att bara behöva jobba deltid i max 10 år till innan man kan uppnå någon form av ekonomisk frihet. Med ett roligt jobb bör man ju kunna stå ut, så vi får hoppas att de planer som finns för mig på min arbetsplats blir verklighet. Men mer om det i ett annat inlägg!

ATT VARA UNDER 55 ÅR och kunna sluta arbeta helt och hållet är faktiskt en lyx! För många av er andra så kanske ni kan sluta redan vid eller innan 40, och det är ju ännu coolare. Men varje år man inte måste arbeta om man själv inte vill är ett extra år av frihet och möjlighet att äga sin egen tid.

JUST NU NÄR JAG SITTER HEMMA en del med hunden så ser jag mycket dokumentärer på SVT. Jag älskar de flesta! Jag gillar att se "den vanliga människans liv".  Nu sist har jag sett "det sköra livet", den sista filmen (som är i två delar) om Pia, tidigare missbrukare. Tyckte den var fantastisk. Se gärna de tidigare filmerna om Pia först, dessa heter "det svåra livet" och "leva livet".

DOKUMENTÄRERNA OM PIA, som även handlar om hennes fantastiska mor och hennes två barn, fick mig att uppmärksamma de enkla nöjena i livet. Att dricka kaffe i ett bondkök med en tickande klocka på väggen och trasmattor på golvet (ok då, skulle hata klockan). Att plocka blommor i trädgården, baka veteskorpor och läsa en bok vid brasan. Ni vet vad jag menar! Det är lite ditåt jag strävar. Därför har jag bestämt mig för att åka till landet söndag-onsdag när jag är ledig. För att låtsas att jag har det så jämt liksom :-).

MEN NU FÖRST SKA JAG PÅ ett nytt valpäventyr. Vi ska äta lunch på kvarterskrogen. Inte FI-vänligt alls, men bra för hundens socialisering och miljöträning. Dessutom är det tråkigt väder idag, så långpromenaden uteblir. Tycker hunden, inte jag...

HA EN FIN TORSDAG!
Även om det regnar.


Här skulle jag kunna värma kaffet på spisen!18 kommentarer:

 1. en sån spis vill jag också ha ! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir lyx vad man än tillagar på en sån ;)

   Radera
 2. Sådana däringa kalkyler kan jag sitta hur länge som helst och pilla med, ändra parametrar tills det snurrar och jag inte vet vad som är upp eller ner längre. :-)

  Kokkaffe på en gammal vedspis är verkligen eftersträvansvärt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det som balsam för själen!? Men jag håller med dig om att om det blir för mycket parametrar så blir det bara spinn i skallen, och då börjar jag tugga fradga och få tjut i öronen. Därför gillar jag lite enklare beräkningar som gör att man ser målet, men inte snubblar på decimalerna på vägen dit :-)

   Radera
  2. Och dessutom kostar det inget att hålla på att räkna, och så gör man inte av med pengar under tiden. :)

   Radera
 3. Jag kan varmt rekommendera Stefans kalkyler på z2036. Grafiskt ganska trevliga och mer noggranna en den du refererar till 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jo, jag har sett dem också, men jag kan tycka att mer noggrant också blir mer komplicerat. Det kan hända så väldigt mycket på vägen, så jag gillar ett enkelt estimat :-). Men när det närmar sig så kanske jag resonerar annorlunda!

   Ha det fint!

   Radera
  2. 😀 jag är ju siffernörd så jag gillar ju detaljerna. Som det enklaste av estimat använder jag 4%-regeln och att jag behöver 25 ggr årliga utgifterna. När jag vill nörda ner mig lite extra går jag till Stefans kalkylator.

   Radera
  3. Egentligen hatar jag siffror, jag är en bokstavs- och ordmänniska som ryser vid tanken på beräkningar och excel. UTOM när det kommer till mina pengar, då är det lite roligare såklart :-)

   Radera
  4. Och dessutom kostar det inget att hålla på att räkna, och så gör man inte av med pengar under tiden. :)

   Radera
  5. Bra tänkt, ett gratisnöje ju :-)

   Radera
 4. Stoppar också in siffror i ränta på räntakalkyler titt som tätt. Skönt att höra att att det inte bara är jag som finner sånt avstressande. Det svåra är att veta hur mycket jag behöver (eller min man och jag tillsammans). Vi vill sluta jobba samtidigt men sen har vi lite olika många år innan vi kan börja ta ut pensionen så det blir lite svårt att räkna ibland. Men jag har en summa jag strävar mot och den är inte alltför många år bort. Sen blir det nog ännu lättare om några år när inga barn bor hemma, och förhoppningsvis försörjer sig själva, att veta hur mycket vi behöver varje månad och om vi också kommer spara mer då. Men fram till dess så gäller det ju att ha målbilder och försöka få till dem redan nu också, låter ju underbart att kunna åka ut till landet sön-ons./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte alltid helt lätt att räkna...särskilt inte när man blandar in pensionen! Jag tycker jag är duktig att försöka ha koll, men är inte alltid säker på att jag gjort rätt i mina beräkningar. Håller dock med om att det är lättare när barnen är utflugna! DINK är det bästa ju! (Double Income No Kids)

   Min man är inte lika fascinerad som jag av att räkna på frihet. Nu är han lite äldre än jag, så troligen kan vi sluta jobba ungefär samtidigt ändå. Han har också ett bra pensionssparande via firman som han kan börja plocka ut om några år.

   Ja, landet är min paus i livet, varje gång! Är lite trängd av stan just nu, särskilt med allt spring som det blir med valp...

   Må så gott!

   Radera
 5. Väldigt inspirerande! Det är riktigt kul att leka med ränta-på-ränta kalkylatorerna ibland :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett bra sätt att hålla fokus :-)

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Då börjar nedräkningen nu! 10 år är lång tid men samtidigt går åren oundvikligen framåt och plötsligt står man där. Antingen med ett kapital att förtidspensionera sig med eller med fler arbetsdagar framför sig. Vet ju vilket jag föredrar!

  Fyller själv strax 40 och har samma mål som du, 3 miljoner "räcker" men eftersom jag har två barn och fru så tror jag marginalerna är för dåliga då (tänk om bägge flickorna vill ha häst eller annan dyr aktivitet!) och skulle nog vilja ha 4,5 miljoner för att känna mig ekonomiskt fri på riktigt.

  Målet är att uppnå detta vid 55 års ålder (15 år kvar!)

  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
 8. Ja, men då har vi ungefär liknande mål :-). 4,5 miljoner är en bra summa! Lycka till på vägen!

  SvaraRadera

Resultatet av "det lilla stegets kraft"

IGÅR VAR EN GANSKA stor dag för mig! När senaste numret äv Hundsport landade i brevlådan så stod det svart på vitt att min kennel var godkän...