Ekonomiska mål

fredag 21 augusti 2020

Uppdatering ekonomi

NÄ, NU FÅR VI TA OCH FOKUSERA! Valp i all ära, men visst var det ekonomi och sparande vi skulle prata mest om i bloggen va? Jag är så himla taggad på ämnet med tanke på hur jag upplever mina dagar just nu (väldigt få måsten), och jag vill verkligen uppnå FI snabbare än kvickt. Men så funkar det ju inte riktigt, det är idogt sparande och långsiktigt tänk som gäller! Just nu väntar jag på att det ska bli slutet av augusti så jag kan få lite bättre koll på hur mina intäkter ser ut. Det är lite rörigt eftersom jag får A-kassa veckovis och lön månadsvis, samt intäkter för min egen bostadsuthyrning någon dag i månaden, men oklart exakt vilken. Om jag gör en uppskattning ser mina intäkter vs utgifter per månad ut som följer:

Inkomster:

A-kassa: 14.000:-
Lön: 4.000:-
Överskott bostadsuthyrning (efter skatt): 3.500:-

Summa: 21.500:-

Utgifter:

Hyra: 3.200:- (jag betalar hela hyran och min sambo all mat och annat)
Hyra dottern på skolorten: 1.500:-
Mat dottern: 1.000:-
Telefon och försäkringar: 800:-
Bil (boendeparkering, men bilen ska säljas senare i höst): 1.100:-

Summa: 7.600:-

Kvar till sparande och övrigt: 13.900:-

JAG HAR LUST ATT direkt slänga in hela summan till sparande, men jag tror jag får nöja mig med ca 9.000:- eftersom jag VERKLIGEN behöver köpa ett par nya vanliga sneakers (typ Adidas eller Reebok), mina är helt trasiga och saknar innersulor. Jag behöver också klippa håret, vaccinera djuren och kanske fylla på mitt SL-kort. Sen kan det ju vara bra att ha några hundralappar över till extra utgifter också.

SÅ. 9.000:- till ISK vid månadsskiftet. Ungefär alltså. 3.500:- går per automatik till fondsparande, resten placerar jag manuellt. Då börsen har gått upp ganska mycket en period har jag dock lite svårt att veta var jag ska sätta pengarna. Jag har småköpt lite i Hufvudstaden under månaden, men nu känner jag att det börjar bli färdigköpt där för stunden.

JAG LÄSTE ETT REPORTAGE OM HUFVUDSTADEN i DI förresten. Det handlade främst om att så extremt få av cheferna i bolaget är aktieägare. Faktiskt är det bara EN, utöver VD, som äger en mindre post. Det är faktiskt rätt dåligt, och något jag brukar anse illavarslande. Ändå kan jag inte bortse vad Hufvudstaden sitter på i tillgångar, vilka lägen fastigheterna har och vad de åstadkommit tidigare. Att Ilija Batljan kastar skit anser jag vara hans sätt att hävda sig - jag har lite svårt för den "karln".

DEN SOM LEVER FÅR SE. Nu är jag i alla fall ute efter nya bolag att investera i. Eller fylla på i befintliga såklart, men just nu vet jag inte i vilka eftersom jag tycker att värderingarna är något höga för de flesta bolagen.

SÅHÄR ser mina innehav ut per dags dato:I TILLÄGG TILL DETTA spar jag i fyra olika fonder via SAVR, bland annat i TIN ny teknik. Men det är bara några hundralappar i månaden och något som jag ser som ett experiment. Eftersom de fonderna är betydligt dyrare så vill jag se om de faktiskt kan överprestera mot index. De pengarna/fonderna redovisar jag alltså inte här i den vanliga pengamaskinen.

EN LITEN FÖRKLARING till antalet fonder. Länsförsäkringar Global Indexnära och Avanza Global är ju kanske lite för lika för att man ska behöva äga båda. Men jag har en del pengar åt min dotter i Länsförsäkringar, så jag vill behålla den för att särskilja våra pengar. Swedbank Robur Access är en fond där jag och min sambo stoppar extrapengar som kommer från vår maskinuthyrning. Den är jag dock inte helt nöjd med, så vi får se om den byts ut framöver.

JA, SÅ SER MIN PORTFÖLJ UT. Jag väljer just nu att inte berätta exakt hur mycket pengar som finns i den, men ni kommer få en hint framöver, jag lovar ;-).

HA EN FIN HELG ALLA BLOGGVÄNNER!
Nu ska jag på valpbesiktning...

...om hunden vill vakna alltså...

11 kommentarer:

 1. Känns som att jag missat nåt här... Vad hände med hästen? Eller är hästens kostnad inkluderad i sambons "och annat"?

  Skönt att kunna spara rejält fast du inte jobbar för stunden. Jag är glad över mina 5' i sparande, men så envisas jag ju med att ha två hästar. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, hästen betalar han inte tyvärr :-). Just nu är hästen på bete, och jag har bara vaccination som kommer. För övrigt är ju hästen borta på deltidsfoder, så mina löpande kostnader är inte särskilt höga. Hovslagare och försäkring i princip. Det kommer fortsätta så under hösten, hästen har det så himla bra just nu där han står. Sedan får vi se om och när jag plockar hem honom...Min dröm är att kunna flytta ut på landet och låta honom bo där. Men jag vet inte riktigt om det kan bli i närtid...

   5.000:- i sparande med två hästar är GRYMT bra!!

   Radera
 2. Jag har lite Hufvudstaden och ganska mycket SBB - men vad har Ilja kastat för skit om H? Det har jag missat i flödet...

  Kan inte ge något bra råd om var pengarna ska in, men om jag inte är säker på någon specifik aktie jag vill sätta in mina pengar i sätter jag dem i någon av mina fonder... och har en lite extra förkärlek för Spiltan aktiefond investmentbolag.

  Lycka till med valpen.

  Mvh //FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i Börspodden uttryckte han att Hufvudstaden är konservativa och att det inte finns någon marknad för detaljhandelsfastigheter. I DI hänvisar han också till en rapport från Unibail-Rodamco-Westfield som delger att bland annat Mall of Scandinavia enbart fick in 38% av hyresintäkterna i andra kvartalet. Ja, så raljerar han lite kring detta, bland annat genom att säga "man kan ju alltid tycka det är kul att äga fina fastigheter som en statussymbol, typ som ett smycke".

   Lustigt att du nämner Spiltan Investmentbolag, jag slängde alldeles nyss in en sudd just där då jag inte visste vad jag annars skulle välja :-). Jag gillar också den fonden!

   Tack, det går bra med sedvanliga "valpbekymmer". Typ bitande och små fnatt här och där :-D.

   Mvh Louise

   Radera
  2. Fast du kanske menade valpbesiktningen? Isf kan jag säga att den gick bra, vi har en perfekt liten frisk och sund valp :-)

   Radera
 3. Grymt bra sparkvot får jag nog tycka ändå! :-)

  Roligt att ta del av din portfölj, jag blev lite inspirerad och försökte göra en sammanställning själv. Den blir lite plottrigare då jag spridit ut mitt sparande, får se om jag kan göra nåt som går att presentera så småningom. :-)

  Appropå Iljan, så säger även min magkänsla att han inte är att lita på. Bara därför avstod jag från att gå in SBB trots att det var bra läge när han var i blåsväder, med resan som följde kan jag ångra att jag inte tog en tugga ändå. Ah well, vad är väl en bal på slottet? :-)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu börjar kvoten ta sig, men jag vill ha högre summor...! Men då måste jag ju börja jobba heltid igen, och det vill jag inte riktigt ännu :-). Så jag ska försöka vara nöjd!

   Kul att du gillade "sammanställningen" (som bara var skärmklipp från Avanza iofs...:-)). Ibland är det skönt att göra en sammanställning för sin egen skull om inte annat!

   Jag avstod också SBB, och jag vägrar ångra! Kanske kommer det fler blåsväder...!? Som sagt: Den som lever får se!

   Trevlig helg till dig också!

   Radera
 4. Vad roligt att det går bra! Enda jag undrar varför du har så många investmentbolag och spiltan fonden med samma bolag? Kaka på kaka? Fina innehav annars.

  Jag småköper i mina bolag, det som jag har minst av. Vem vet hur länge det fortsätter upp... Orkar inte vänta :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser ändå inte att överlappningen är så väldigt stor mellan investmentbolagen. Svolder, Industrivärden och Latour har ju inte samma inriktning. Dock kan jag hålla med dig om Spiltan Investmentbolag (fonden), den blir lite kaka på kaka...Men jag har haft den så länge att det bara inte blivit av att jag har sålt. Ska köra på ett tag till och sedan möjligen renodla lite bland innehaven till nästa år :-).

   Nä, jag vill inte heller vänta. Några små köp blir det här och där...!

   Ha det fint!

   Radera
 5. Hej!

  Fin portfölj du har och bra sparande!

  Blir spännande med Hufvudstadens rapport till veckan. Håller med om att aktieägandet hos insynspersonerna generellt är för dåligt. Läste i veckan också att NK fått 10 mkr i statligt stöd från hyresrabatter, vilket innebär att del ämnat hyresrabatter om 20 mkr (givet att de ansökt om stöd för rabatter som har lämnats.

  Jag skulle väldigt gärna vilja se att Hufvudstaden kommunicerar att man ska dra igång med aktieåterköp nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag har aldrig varit med om återköp, så det skulle ju vara spännande :-)

   Radera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...