Ekonomiska mål

onsdag 24 juni 2020

Sommartankar och boktips

NU LIGGER VÄRMEN SOM EN FILT ÖVER LANDET. Personligen gillar jag värme, men bara om man är ledig och inte behöver förflytta sig några längre sträckor. Jag har dessutom turen att bo i en hyfsat sval lägenhet med stor balkong och vattnet precis intill, men jag tänker på alla de äldre som redan har det jobbigt med isolering och sjukdomshot. Tänker även på personalen som arbetar för dessa människor varje dag, och som gör ett så oerhört viktigt jobb i samhället.

ÄMNET LEDER OSS IN PÅ ANDERS TEGNELL och sommarpratarna. Jag brukar försöka lyssna på alla sommarpratare, men i år har jag missat en - Mona Sahlin. Det får bli på en promenad lite längre fram. Hittills har jag inte tyckt att någon levererat "det lilla extra" ännu. Men ändå alltså...Greta! Denna Greta som det borde finnas tusentals fler av. Ibland undrar jag varför vi (jag själv inkluderad) inte gör något!? Ingen kan väl ha missat hennes budskap, alltså det budskap hon för fram åt alla världens miljö- och klimatforskare. Vill vi dö? Jag tycker det är så svårt, men jag försöker ändå tänka mig för ännu mer. Har i princip slutat konsumera (bortsett mat), men ändå var jag ju på en liten resa nu och köpte lite småsaker på vägen. Jag jobbar på att få bort bilen, blir allt mer sugen på elcykel. Samtidigt, med häst och hund kommer jag ju ändå låna sambons bil...så det blir lite halvhjärtat det också. Jag lider svårt av klimatångest ibland, och har gjort sedan jag var barn.

ANDRA OCH GLADARE SOMMARTANKAR rör böcker! Jag läser ju typ hela tiden, och jag tänkte ge några lästips åt er alla, samt reflektera över några böcker jag läst. Jag läser det mesta, men vill inte gärna läsa flera böcker av samma författare i rad, då ledsnar jag lite. Men i år finns det ett undantag! Jag blev nämligen svårt förtjust i de tre sammanhängande böckerna med namnen "Jag for ner till bror", "Vi for upp med mor" och "Sen for jag hem". Jag trodde inte alls jag skulle gilla dem eftersom de är skrivna utan skiljetecken såsom komma, punkt och frågetecken. Dessutom var jag skeptisk till hela den melankoliska norrlandsstämningen som råder. Men tji fick jag! Jag sträckläste dem alla, och kände mig sådär tom när de var slut, precis som det ska göra efter att läst en riktigt bra bok.

SEDAN LÄSTE JAG EN BOK som heter "Nej och åter nej!". Temat är rätt slitet, medelålderspar sitter fast i ekorrhjulet och är småtrötta på livet, mannen hittar yngre kvinna och karusellen drar i gång. Men! För oss som drivs av tanken på FI var slutet ganska tankeväckande. Vet inte hur mycket jag ska avslöja, men kvinnan i boken drivs mot ett minimalistiskt tänkande och börjar göra sig av med prylar, för att sedan leva för dagen i sin husbil. Det är krasst och ganska kortfattat beskrivet, men det slog an en sträng i mig som jag bara älskade! Jag kände att "precis sådär vill jag också göra/leva", trots att det inte alls var en romantisk skildring av livet på vägarna. Jag gillade den verkligen, och kan tipsa er som vill ha enkel men ändå tankeväckande underhållning att läsa den.

KAN OCKSÅ VARMT REKOMMENDERA "Vaken dröm" av debutanten Madeleine Schantz. En rå och naken skildring och makt, ensamhet och beroende. Bland annat! Annorlunda läsning för den som är less på den klassiska deckaren.

NU HAR JAG BÖRJAT MED DEN MEST SPÄNNANDE BOKEN, eller den jag sett fram emot mest, "Digital minimalism". Jag läser den på engelska (originalspråk), och det är i sig inga problem, men jag märker dock att jag inte kan läsa lika långa perioder. Man måste liksom fokusera på ett helt annat sätt, och jag som är van att läsa väldigt fort blir lite frustrerad. Jag tycker dock boken är läsvärd och ger en hel del tankeställare! Så läs den! Jag kommer definitivt rensa i mina flöden efter att ha läst boken, även om jag inte är någon fanatiker när det kommer till sociala media.

EN KUL DETALJ MED ATT LÄSA FORT är att jag avskyr ljudböcker! Jag blir jättestressad och tycker det går så vansinnigt långsamt att jag inte står ut. Däremot gillar ju att lyssna på poddar, och en dag när min dotter hoppade in i bilen och en podd var igång så frågade hon mig "mamma, har du ökat hastigheten på podden?". Jag svarade nej, eftersom jag inte gjort det. I alla fall inte medvetet. Det visade sig såklart att hon ändå hade rätt och att jag lyssnat på poddar i 1,5 gånger hastigheten - och inte ens reflekterat över det! Gissa om jag tyckte det gick långsamt när jag sedan skulle gå tillbaka till normal hastighet...! Nu har jag kört en kompromiss, särskilt när sambon nu vill lyssna på vissa hundpoddar tillsammans med mig. Då lyssnar vi i 1,25 gånger hastigheten :-).

BÖRSEN STÅR LITE OCH STAMPAR, och jag är inte särskilt aktiv. Köpte 10 Xact Hög idag, och 5 Investor. Ska se över mitt månadssparande och troligen öka det med 1.000 kronor varje månad när jag flyttar till stan om ca 2 månader. Sedan hoppas jag också kunna köpa lite mer aktier då. För FIRE är inte bortglömt, snarare tvärtom! Jag hoppas mer och mer kunna bo på landet med hunden så mycket det bara går. Motionera, läsa böcker och elda brasa.
Det är livet på en pinne!




10 kommentarer:

 1. Har precis hoppat på en gratis testperiod på en ljudbokstjänst. Jag är också en bokslukare och läser fort, så än så länge har jag inte fastnat för ljudbok. Tycker att det är svårt att bara lyssna, vill gärna ha något för ögonen också och jag tappar lätt fokus när jag bara lyssnar. Men man kanske vänjer sig och jag tänkte prova på någon promenad strax. Jag har iallafall insett är hastighet 1.2 är lagom för mig. /Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tappar också koncentration när jag "bara" lyssnar. Men jag vill inte vänja mig, jag vill bara läsa "på riktigt" :-). Rädd att tappa det om jag vänjer mig vid ljudböcker tror jag...

   1.2 i hastighet låter överkomligt ;-)

   Radera
 2. Jag for ner till bror-triologin är fantastisk! Eller i alla fall de två första, står i kö på biblioteket för bok nr 3 och hoppas att det snart är min tur...

  Tack för boktips.

  //Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tredje är också bra, men det är klart man "kan grejen" lite när man läst de två första :-).

   Radera
 3. Vad bra, nu fick jag fyllt på min "to-read-list" som jag jobbar på inför semestern. Jag kör ju ljudböcker för det mesta då och gillar att man kan justera hastigheten beroende på vad man lyssnar på. Det är lätt att zooma ut om man grejar med annat, men på promenader och i löparskorna funkar det suveränt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med om att det funkar bättre på promenad än när man pysslar med annat hemmavid :-).

   Jag har börjat på en berättelse som är skriven för Storytel exklusivt nu, som heter "1986". Varje kapitel utgörs av en ny bok. Helt klart annorlunda (handlar om tidsresor), men jag har fastnat helt! Rekommenderas som ljudbok om man gillar Stefan Sauk som uppläsare...

   Radera
 4. Helt underbart med sommaren eller hur? Man kan läsa böcker, sitta ute, bada, herregud vad skönt! Åh vad jag längtar till min slutlön i juli, äntligen kommer jag få två månadslöner (alla semesterdagar + flex) Det missar jag inte som du gjort sist ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag förstår att du inte missar det :-). Jag fick faktiskt lite extra utbetalt från min senaste arbetsgivare nu den 25:e också, så tillsammans med A-kassa fick jag en rätt bra lön även denna månad! Lite gick till ISK och lite till Avanza.

   Ja, sommaren är underbar, men nu behövs det regn här i Sörmland!

   Radera
 5. Hej,
  Det låter som om att ni hittat ett fantastiskt läge på lägenheten...Jag vill också ha en lägenhet i innerstan :-)
  Ja, Greta Thunberg var så bra och det var även Tegnell och Sofie Sarenbrant. Sommar i P1 är så mysigt att lyssna på tycker jag.
  Böckerna om Jana...Toppenbra men jag håller med, lite tunga och man orkar inte så mycket mer efter de där tre i rad. Men när du orkar igen så vill jag rekommendera två böcker: Silvervägen och Ödesmark. Just nu har jag hittat kriminalförfattaren Marie Ljungstedt och börjar sträckploga hennes böcker. Men du som bor i innerstan, läs Denise Rudbergs Elegant Crime serie om Marianne JIdhoff...bara så bra och Det Första Shiffret. Böcker berikar livet.

  Ha en fin vecka!

  Kram, Anneli

  SvaraRadera
 6. Nja, lägenheten i stan är nog bara ett "normalläge", men just nu bor vi på landsstället i Sörmland, och där är det underbart så här års :-).

  Tack för nya boktips! Silvervägen har jag läst, men ska kolla upp resten!

  Kram Louise

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...