Ekonomiska mål

onsdag 1 april 2020

Välgörenhet och världen


VARJE MÅNAD SKÄNKER jag en summa till välgörenhet. Jag ska inte göra mig själv till någon duktig Moder Teresa nu, beloppen är rätt små, men bättre lite än inget. Varje månad har jag två fasta ställen jag donerar till, det är Plan International (fadderbarn) och det är Cancerfonden. Gott så. Men sedan försöker jag också att varje månad skänka någon hundring eller två till en ny organisation eller ett nytt projekt, och jag börjar ana ett mönster jag inte alls gillar.

JAG BACKAR BANDET LITE och ska förklara vad jag menar. Denna månad hade jag valt att skänka ett bidrag till organisationen Water Aid, en brittisk organisation som arbetar med vattenfrågor. Eftersom jag tycker swish är en enkel metod så valde jag att swisha pengarna. Efter någon minut fick jag ett sms med texten ”Tack för ditt bidrag, det gör skillnad! Vi kommer fortlöpande skicka dig information om våra projekt till detta telefonnummer. Om du inte vill ha information, gå in på vår hemsida och skicka information till oss angående detta via vårt kontaktformulär”. (Kanske inte ordagrant, men ungefär så).

REALLY!? Så det är tacken för att jag vill bidra? Ok, utan att överdramatisera så tycker jag det är lite fel väg att gå, men jag lade ingen större vikt vid det egentligen. Tills igår, när jag fick ett samtal från organisationen i fråga. En ”säljare” ringde upp mig och babblade på om att nu i Coronatider måste alla tvätta händerna, och då behövs vatten – skulle jag inte kunna bli månadsgivare?

DÅ BRANN DET! Jag tycker INTE det är ok att ta hela handen bara för man ger någon ett lillfinger. Därför var jag noga med att dels säga nej, dels tala om varför jag sa nej. Anledningen var, precis som jag skrivit här, att ju mer man tigger ju mindre pengar vill jag bidra med. ”Ja men, pengarna behövs verkligen” sa personen jag pratade med – och JAG HÅLLER MED! Jag VET att det behövs pengar till många projekt, till många organisationer, till många fattiga. Jag kan inte hjälpa alla, och det är därför jag väljer att hjälpa olika organisationer från månad till månad. Jag tycker om att sätta mig in i olika typer av projekt, och skänker till ett varierat antal. Ofta med djurrättsanknytning. Men de som tigger tar jag bort från mina listor! (Det blir tyvärr fler och fler som gör såhär, synd för dem…)

MAN KAN JU TÄNKA att man inte swishar pengar då, utan håller sitt telefonnummer hemligt. Jo förvisso. Men jag gillar swish, och tycker inte att det per automatik ska behöva leda till "tiggeri". Punkt slut.

NÅVÄL, livet går vidare, trots Corona. Några aktier har jag inte köpt på en vecka, jag har däremot buffrat lite kassa. Har även sålt ett gäng Axfood med vinst. Hade köpt på mig lite för mycket där och ville jämna ut siffrorna lite, samt få lite extra kassa vid behov framöver. Ingen vet ju faktiskt vad framtiden kommer utvisa…

BOSTADSMARKNADEN ÄR KONSTIG, och vi har inte köpt något. Ska kika på en lägenhet idag dock, annars tror jag inte det blir nya visningar förrän efter påsk. Min sambo trivs alldeles för bra i min lägenhet dessutom, och jag älskar den ju. Nu börjar också den bästa tiden där, med vattenkontakt och balkong i sydväst. Kanske blir det ingen flytt förrän efter sommaren? Vi får se.

DAGENS POSITIVA CORONARELATERADE NYHET: Sköldpaddorna i Brasilien vågar sig ut på stränderna igen och nya små sköldpaddor kan obehindrat ta sig ner i havet då människorna håller sig borta.

Jag låter gärna mina pengar minska lite i värde om vi kan rädda jorden och dess natur.


Vem kan motstå glada trygga djur?4 kommentarer:

 1. Varför vill ni flytta överhuvudtaget när ni nu trivs så bra där ni är? Ett boende man trivs med kan man väl "unna sig" om något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av den anledningen att det finns barn som går i skolan i stan, och i längden blir pendlandet ohållbart.

   //Louise

   Radera
 2. Hej Louise. Fint gjort av dig att skänka pengar. Som du skriver ringer dessa välgörenhetsorganisationer när man skänkt pengar. Jag svarade någon gång och förklarade att jag inte vill bli månadsgivare. Nu låter jag bli att svara istället. Skänker istället en slant när jag har möjlighet och det är bättre än inget. Grattis till en fin vinst i Axfood. Aktien har verkligen imponerat nu när börsen i övrigt gått ner. Måste vara allt toalettpapper de sålt som hållit upp vinsten :-)

  Önskar dig en trevlig Onsdag.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Slimis, brukar kännas bra att ge till de mindre behövande även om det är en droppe i havet.

   Toalettpapper ska inte underskattas tydligen :-).

   Mvh Louise

   Radera

Summering av årets utdelningar

NU HAR JAG BARA 185 KRONOR kvar att erhålla i utdelning, så det känns tryggt att göra en sammanställning av vad året har inneburit på utdeln...