Ekonomiska mål

torsdag 16 april 2020

Jag slutar jobba!

DET HÄNDER MINSANN SAKER. På gott och ont. Veckas nyhet är att jag slutar jobba.

JAG BYTTE JU TILL NUVARANDE JOBB för drygt två månader sedan, och har ju såklart varit införstådd med att det finns en viss risk med att vara provanställd. Samtidigt har det inte oroat mig nämnvärt, jag har aldrig blivit uppsagd tidigare och inte funderat så mycket på saken. Tills nu alltså.

VI KAN SÄGA SÅHÄR: Jag fick inte kicken. Det var ett ömsesidigt beslut som togs av mig och min arbetsgivare, och min provanställning upphör alltså i förtid. Anledningen från arbetsgivarens sida är att de inte säkert kan garantera mig fast anställning ändå efter provanställningens slut, och då blev mitt önskemål att avbryta anställningen omgående. Detta beror främst på att jag inte vill ta på mig mer ansvar/lära mig mer saker om jag ändå ska sluta om några månader, och i ärlighetens namn: Jag behöver några lediga månader av rent privata skäl.

SÅ OM EN MÅNAD ÄR JAG ARBETSLÖS. Halvt påtvingat, halvt frivilligt, men ändå arbetslös. Jag väljer dock att tänka på det som ”arbetsfri” eller rent av ”ledig” en period, och jag är helt övertygad om att det kommer komma något gott ur den här situationen till sist. Jag är nämligen urless på kontorsjobb, och kommer förändra livet rejält framöver. Utbildningar är sökta, ramen till pusslet är lagt, och hjärnan arbetar på högvarv. Det kommer bli bra!

SKA MAN NÅGON GÅNG BLI ARBETSLÖS, så är dock nu en ganska bra tid.

 • Man kan slippa amortering på sin bostad (och om möjligt spara på annat håll)
 • Man har ingen karens gällande A-kassan
 • Ersättningen för A-kassan är högre än normalt
 • Det finns fler utbildningsplatser att tillgå på universitet och högskolor


RENT PRIVATA FÖRDELAR för mig är också att jag äntligen får en rejäl paus för återhämtning efter att inte ha mått helt hundra under en period, att få tid att omvärdera livet, att kunna fokusera på träningen och ridningen och kanske ha möjlighet att skaffa valp.

EKONOMIN PÅVERKAS såklart. Vi får se om jag tillfälligt måste minska sparandet, men eftersom boendekostnaderna till hösten kommer vara så låga så kommer jag nog kunna spara undan lite ändå. Sedan är jag också oerhört glad för att jag tog beslutet att säkra ekonomin mer ordentligt under förra året. Jag bytte mobilabonnemang till Vimla (jättenöjd, gör samma sak du genom att trycka på länken och få rabatt direkt), jag hyr ut prylar via Hygglo, jag har sparat så mycket jag kunnat i mitt ISK hos Avanza och jag har sedan tidigare ett gott buffertsparande. Utan allt detta skulle jag vara utom mig av oro! Det målsparande för en längre resa som jag också har "klart" får utgöra extra buffert. För jag tror inte det blir läge att resa till Afrika i höst...

JAG TACKAR OCKSÅ min gamla chef som någon gång slängde ur sig att ”det är nog bra att vara med i A-kassan”. Jag gick med då, tror det var under 2018, och det är jag glad för idag! Tänk ändå vilket tryggt land vi lever i när det gäller sådana här saker…

NU SKA JAG ANDAS LUGNT OCH VISUALISERA MIN KOMMANDE LEDIGHET.
Att sommaren är på ingång gör ju faktiskt inte saken sämre :-).


Japp, det ska jag fokusera på!


24 kommentarer:

 1. jösses...spännande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Lite spänning kan vara bra ibland :-)

   Mvh Louise

   Radera
 2. Läskigt och kul på samma gång!

  Hade själv faktiskt tyckt det kunde vara skönt med en sådan paus ett tag, men vågar inte riktigt dra undan mattan för mig själv ännu.

  Har själv sökt ett annat jobb och ska snart på intervju nr 2 för det, men börjar bli lite orolig för att byta jobb och hamna i läge att vara sist in under rådande situation, funderar därför på att hoppa av processen. Inte bara därför utan också för att jag trodde att denna tjänst skulle innebära att jag "slapp ett moment" som ingår i min nuvarande tjänst, men på intervju nr 1 fick jag reda på att det "arbetsmomentet" ingår även i denna tjänst.

  Tycker du var modig som vågade säga upp dig innan du hade en ny tjänst att gå till och sedan ändå landade ett nytt jobb snabbt. Och nu får du möjlighet att pausa lite.

  Du har helt rätt inställning och ser nya möjligheter.
  Lycka till!!!

  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack FBM, din kommentar uppskattas!

   Svårt läge för dig med jobbintervju nu...och svårt att råda eftersom jag ju faktiskt inte vet vilka jobb du väger emellan så att säga. Gå på magkänslan, det är det enda du kan göra, och det brukar bli bra i slutänden.

   Inställning är viktigt, livet är för kort för att må dåligt.

   Lycka till med ditt, och hoppas det blir bra oavsett vad du väljer!

   /Louise

   Radera
 3. Grattis!
  Jag sade upp mig från jobbet för precis ett år sedan nu, ett bra beslut.
  All lycka önskas:)

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra, tack för att du tog dig tiden att skriva det - man kan behöva all uppmuntran även om man är rätt säker på sitt beslut!

   Mvh Louise

   Radera
 4. Det här låter positivt! Alltså, det kan hända allt möjligt dåligt i framtiden men du låter inte som att du tänker bekymra dig om det förrän det högst eventuellt händer. :)

  Så student igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Ingen oro på läääänge är planen :-). Student möjligen - vet ju inte om jag kommer in på sökta kurser ännu. Men jag hoppas!

   Radera
 5. Lite scary men allra mest positivt! Du har ju helt rätt inställning. Själv har jag nu i dagarna beslutat mig för att säga upp mig och börja plugga till hösten. Är 50+ och hade ändå inte tänkt jobba så många år till. Ska bara läsa sånt som jag tycker är kul. Känns läskigt men väldigt inspirerande och spännande. Kan bara bli bra! Lycka till!!!/ snart semifri :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! Och grattis till dig och ett väl genomtänkt beslut! Jag har tänkt likadant, att bara läsa sånt som jag tycker är kul. I mitt fall handlar det om djur och djurpsykologi i olika former.

   Klart det kommer bli bra. Vi BESTÄMMER att det ska bli bra!

   Mvh Louise

   Radera
 6. Du är så cool och BÄST!! Ska bli spännande att fortsätta följa din resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nu tar du i...men TACK :-). Hoppas också det blir en spännande fortsättning.

   "Everything will be ok in the end. If it´s not ok, it´s not the end"

   Radera
 7. Åh vad tråkigt, men du! Jag sitter i liknande sits. Slutar jobba sista juni, valpen är redan inplanerad och också ser fram emot att inte jobba under sommaren. Det kommer att bli bra! Runt 10% arbetslösa kommer vi upp till, så vi blir fler och fler :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack...men jag tycker faktiskt inte det är tråkigt :-). Jag ser det som en möjlighet att göra om och göra rätt, och det känns välbehövligt efter ett antal år av oro och vantrivsel på diverse arbetsplatser.

   Vill så gärna höra mer om er valp!!

   Radera
 8. Vilka nya möjligheter du nu får. Ska bli spännande att följa. /Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas jag ska ta vara på dem på bästa sätt också - det är den stora utmaningen.

   Må så gott!
   /Louise

   Radera
 9. Grattis då! Skönt med lite ledighet från jobb, håller med om att det finns vissa fördelar att inte ha jobb nu med alla stimulanser. Hoppas du inte har för bråttom att få nytt jobb, det är ju inte bästa tiden att söka jobb i :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tänker inte ha bråttom att skaffa nytt jobb. Nu måste jag ta det lugnt och klura på vad jag vill på lite längre sikt, annars blir det bara en ond spiral av alltihop. Jag skulle dock kunna få ett jobb direkt (åtminstone över sommaren), men jag väljer att avvakta efter några väl valda ord från sambon igår. Han känner mig rätt väl, och har rätt i att jag måste släppa fokus på jobb några månader nu för att landa i mig själv och vad jag vill.

   Tack för din kommentar!

   Mvh Louise

   Radera
 10. Spännande och modigt! Det gäller att fånga möjligheten när den kommer, det låter som du har gjort helt rätt och det är skönt med stöd från sambon.
  Jag övervägde om jag skulle gå ner i arbetstid under början av året eftersom jag har varit utmattad och sjukskriven sen slutet på förra året.
  Vi började titta på lösningar och det visade sig att jag kunde jobba 80% utan att vi skulle behöva göra några uppoffringar alls. Jag har kvar den vetskapen för eventuellt senare bruk. Det var en så viktig tankeställare för att inte behöva känna oro om vi en dag står inför ett sådant beslut.
  Jag har till slut bestämt mig för att börja heltid på måndag efter att min deltidssjukskrivning blev förlängd med ett par månader. Vi sitter i karantän och jobbar bara hemifrån. Min utmattning kommer till stor del från resorna till och från jobbet: 3 timmar men nu när jag jobbar hemifrån är jag inte alls lika trött och jag känner att jag behöver den stimulansen som jobbet ger mig. Det blir minst 3 veckor till då vi jobbar hemifrån sen får vi se. Det blir nog fler dagar hemifrån för att inte ramla ner i samma hål igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Bra att du tänker till ordentligt kring ditt välmående i relation till jobb och arbetsbelastning. Det är viktigt att komma ihåg att det oftast finns lösningar på problem om man bara ger sig tusan på att finna dem. Hoppas du hittar din balans, och ta beslut om förändring om du känner att det behövs. Hälsan är det viktigaste vi har!

   Trevlig helg!

   Mvh Louise

   Radera
 11. Men grattis, får man väl lov att säga. Det kommer att lösa sig utmärkt för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tackar - typ :-). Vi får tro och hoppas på det!

   Mvh Louise

   Radera
 12. Hej Louise,
  Först av allt, tusen tack för alla dina kommentarer på min blogg. Vi har fortfarande inget internet hemma så jag har inte varit lika aktiv.

  Det är inte många som vågar göra som du men jag tycker att du gör helt rätt och detta är som du nämner absolut den rätta tiden att sadla om. Jag har också haft pauser i anställningar och precis som du sett dessa som extra ledigheter där man kan få lite återhämtning, tanka på med livsenergi och göra upp en plan.

  All lycka till och det skall bli så ku att se vad du tar dig ann. Nej, jag skulle heller inte gilla kontorsjobb. Även om det gör mig väldigt trött ibland så gillar jag verkligen att jobba med en massa människor runt mig och där ingen dag är den andra lik.

  Stor kram, Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack Anneli, det kändes bra att läsa din kommentar! Som du säger, ibland måste man bara få en paus och se vad som kommer ur den!

   Kram tillbaka!

   /Louise

   Radera

Summering av årets utdelningar

NU HAR JAG BARA 185 KRONOR kvar att erhålla i utdelning, så det känns tryggt att göra en sammanställning av vad året har inneburit på utdeln...