Ekonomiska mål

tisdag 24 mars 2020

Corona och bostadsmarknaden

EFFEKTEN SLÄPADE I 2 VECKOR. Sen sa det pang och spekulanterna försvann. Bokstavligt talat. För så sent som förra söndagen hade vi problem att komma in på visningarna. Budgivningarna var löjliga och marknaden låg på ATH. Den sista lägenheten vi (försökte) titta på gick efter hysterisk budgivning för 150.000 per kvadratmeter (!). Men undrar en smula hur de köparna känner sig idag.

SÅ I SÖNDAGS. Fyra visningar var inplanerade. Samtliga vettiga treor, men olika för- och nackdelar. På visning nummer ett var det vi och en ensam kvinna till. På visning nummer två exakt samma sak, och på visning tre och fyra var vi helt ensamma. Joråsåatt...

CORONAEFFEKTEN KOM SOM VI ANAT. Inte konstigt såklart, folk blir varslade, börsen störtar och allmän oro råder - såklart inte bostadsmarknaden kan ligga kvar på ATH. Det säger sig självt. Men att skillnaden skulle vara så enorm från en vecka till en annan hade jag inte räknat med.

DET HADE INTE SÄLJARNA HELLER. Så det som verkar hända nu är att många säljare drar tillbaka sina lägenheter från marknaden om de inte får betalt så mycket som de trott - innan Coronapandemin tog över. För inte tror ni väl att dagens köpare lägger högre bud än utgångspris i rådande läge? Det gör väl ingen? Men tro det eller ej, när mäklaren för ena bostaden hörde av sig igår tyckte hon ändå vi skulle lägga +450.000 kronor "för att knyta ihop affären". Tack, men nej tack.

SÅ JUST NU ÄR VI ÄNDÅ "VINNARE". Vi sålde i höstas och har pengar på banken. Vi vet vad vi kan betala och vi vet också vad vi absolut inte tänker betala. Nu ska bara någon säljare, helst flera, inse att marknaden inte är vad den varit.
Sedan slår vi till!


Spelet är inte över ännu!

4 kommentarer:

 1. Så ska en slipsten dras sa alltid min far. Hjärtligt grattis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får hoppas det håller hela vägen in i mål :-).

   Radera
 2. Tack för intressant rapport från bostadsmarknaden! Givet att ni inte letar lägenhet i de allra finaste kvarteren känns det helt galet att betala 150 000 kr per kvadrat :)

  Hoppas ni hittar en lägenhet snart! Vid sådana här tillfällen är perfekta lägen att handla för. Givet att ni idag vill köpa t ex en trea för X miljoner. Om ni imorgon (om marknaden nu bromsar in ganska tvärt) kan köpa en fyra för samma summa, köper ni fyran då eller köper ni trean billigare? :)

  Vi köpte vår lägenhet när marknaden bottnade i början på 2018. Vi var på jakt efter en trea men det slutade med att pengarna räckte till en fyra (när marknaden gick ner mycket), så vi skrev på för en fyra :)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de fallet var det verkligen inte i de absolut finaste kvarteren...Helt galet om du frågar mig! På söndag ska vi dock, bara på kul, kolla på en vindsvåning i de "allra finaste" kvarteren. Jag vill inte bo där om jag ska vara ärlig, men kul att se hur en sån bostad står sig på marknaden idag!

   En fyra är absolut ett alternativ! Särskilt för mig som egentligen vill bo i ett stort hus om minst 250 kvm :-). Vi har två inplanerade visningar på fyror nu, så vi får se vad det blir!

   Detsamma till dig!

   Radera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...