Ekonomiska mål

torsdag 6 februari 2020

Beger mig in livsmedelsdjungeln

JAG DOPPAR TÅN I MELLANMJÖLKEN och köper dippen. ICA och Axfod finns nu båda i min portfölj!

JAG BJUDER PÅ DEN DÅLIGA HUMORN, och blir en smula seriös. Eftersom både ICA och Axfood föll mer eller mindre kraftigt på börsen idag valde jag att knipa några aktier i varje bolag. Jag har inte ägt livsmedelssektorn tidigare, och det har grämt mig lite eftersom jag tycker det är en bra diversifiering mot mina övriga innehav. Dessutom kommer vi alltid behöva mat.

DET HAR VARIT HÖGA PRISER i den sektorn, och jag har därför valt att avvakta. Men när ICA rasade 7% och Axfood tappade 3% så tänkte jag att det passade bra att plocka in en mindre mängd i min portfölj.

VARFÖR BÅDA? Jag vet inte, jag kunde bara inte bestämma vilken jag skulle satsa på. Handlar på båda ställena (ICA och Willys), men i magen känns ICA bättre. Dock är jag sur på deras ändrade bonussystem (det är många med mig som är), så därför blev jag tveksam och plockade in båda två. Tiden får utvisa om jag behåller dem eller säljer den ena lite längre fram.

RAPPORTERNA FRÅN DESSA TVÅ var inte dåliga tycker jag.Något sämre resultat än vad man trott, men inget att få skrämselhicka över. Dessutom ökade båda två sin utdelning, vilket i sin tur resulterar i att min totala utdelning på året ökar ännu lite mer :-).


FÖR DEN SOM ÄR INTRESSERAD består min portfölj just nu av följande bolag:


I TILLÄGG TILL DESSA har jag två mindre förhoppningsbolag i en separat lekportfölj (löjligt små poster), och följande fonder: Avaza Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, AMF Aktiefond Stilla Havet och Spiltan Räntefond Sverige.

VAD SÄGER NI SOM HAFT ICA och AXFOOD EN LÄNGRE TID?
Köpläge eller håll i hatten?

Nu får storhandlingen en extra krydda :-)


11 kommentarer:

 1. En bransch som lixom är livsnödvändig. Tror inte det blir fel :)

  SvaraRadera
 2. Jag fick skäll på min blogg när jag köpte ICA för några år sedan. :)

  Ingen då anade hur desperata alla skulle bli för stabila inkomster oavsett hur små. Jag är bekväm med den diversifieringen även om kritiken delvis var befogad och sett tillbaka så var det inte en dålig affär [jag kan också göra dålig humor].

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför fick du skäll? Förstår nog inte riktigt hela storyn :-).
   Dålig humor är den bästa ;-)

   Radera
  2. Inlägget, som nyss fyllt fem år, finns på https://danielinvesterar.blogspot.com/2015/12/ica-gruppen-sic-for-att-jag-vill-ha.html.

   "Skäll" var en överdrift, men kritik av tanken på att köpa något så meningslöst som ICA. Under lång tid så hade de också rätt i att ingen annan ville ha ICA men för ett tag sedan så bestämde sig "marknaden" för att tråkiga saker som ICA kanske inte är så dumt trots allt.

   Radera
  3. Jaha ja, då förstår jag :D. Men om det ligger någon sanning i det, så är ICA en perfekt aktie för mig - tråkig, långsiktig och nödvändig. Jag är inte en speciellt intressant investerare utifrån det perspektivet :-)

   Radera
 3. Fin portfölj!
  Axfood under 200 kr och ICA under 375 kr är bra pris tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Tackar!

  Ja, Axfood köpte jag för 199:-, men den stängde på nästan 198:-. Kanske köper jag några fler i morgon! ICA är ju inte nere under 400:- ännu, jag köpte för 413:- idag, och den stängde på 413,60:-.

  SvaraRadera
 5. Fin portfölj! Gällande Axfood som bolag tycker jag att det är ett fint bolag med en stabil och konjunkturokänslig verksamhet. Aktien tycker jag på P/E över 25 personligen dock tyvärr är för dyr. Jag vill ner mot 150 kr innan jag börjar bli intresserad av aktien, så jag kommer nog få vänta ett tag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och tack för din input! Ja, egentligen håller jag med dig om att både Axfood och ICA fortfarande ligger lite högt. Jag kommer nog ligga kvar på befintlig nivå ändå, och köpa mer om det blir ännu billigare :).

   Radera
 6. Hej,
  Jag har sålt alla mina i ICA för ett bra tag sedan men fyller fortfarande på med Axfood. Ja, och så har jag fyllt på med lite FM Mattsson B, vilka har höjt sin utdelning i år såg jag just i rapporten som kom ut i dag.

  Ha en fin kväll och lycka till på nya jobbet!

  Mvh, Anneli

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...