Ekonomiska mål

fredag 3 januari 2020

Det tar emot att köpa aktier

EFTER EN LUGN NYÅRSHELG såg jag fram emot börsens öppnande igen. Eftersom det var "svårhandlat"runt jul så hade jag medvetet väntat med att flytta över likvider till Avanza, man vill ju inte skatta för oinvesterade slantar liksom. Men inte blev det lättare när börsen gick upp över 2% den första öppningsdagen, och jag insåg att jag tjänade mer på avkastningen än vad jag fick i lön den dagen.

JAG HAR LITE FÖR MYCKET KASSA, och jag vill verkligen hitta bra investeringsmöjligheter! Fast banne mig vad det tar emot att handla just nu! Man får säga vad man vill, och ingen har facit, men jag tror personligen att det kommer en dipp någon gång under vintern. Jag säger inte att det behöver vara en djup sådan, men en svacka kommer - och behöver nog komma.

FULLSKALIG BÖRSKRASCH? Nej, kanske inte. Men en dipp relativt snart, och kanske ytterligare nedgång under senvåren/sommaren (som ju brukar vara "lite sämre" ändå) är min extremt oprofessionella gissning. (Man får liksom leva lite på hoppet också :-)).

JAG ÄR JUST NU GLAD ATT JAG KÖPTE PÅ MIG BANK i "krisen". Jag köpte SEB för 79 spänn, och både SEB och SHB har ökat väldigt mycket i värde. Jag fortsätter med min lekmannamässiga gissningslek och tror att bank kommer vara ganska starka under 2020. Ja, möjligen inte utdelningarna då, vi får väl se om det kommer sänkningar.

FASTIGHETER ÄGER INTE JAG. Jo, Atrium Ljungberg, men den lilla posten köptes 2012 och då kostade aktien 99 kronor (idag 229 kronor), så det känns inte som en utsatt post i helheten. Hade jag börjat investera ordentligt innan 2019 hade jag dock gärna ägt fastigheter, missförstå mig inte! Men att gå "all in" just nu känns alldeles för riskfyllt.

JAG FORTSÄTTER MITT MÅNADSSPARANDE och jag tänker återinvestera utdelningarna som kommer. Först ut är Eolus om några veckor, och jag förväntar mig runt 500:-. Det blir 5 nya aktier det, vilket inte ska föraktas. I övrigt håller jag i mina investmentbolag och puttar in en liten peng om det blir någon dag det dippar. Det får räcka just nu.

FÖRRESTEN, DET VERKAR SOM OM PRECIS ALLA SLOG INDEX förra året? Ja, givet att vi pratar samma index då. Det gjorde jag också, men mina aktier är ju väldigt säkra i goda tider, så det är nog inte så konstigt. Kul hur som helst!

DET NYA ÅRET HAR SOM SAGT BÖRJAT, och jag har haft årets första fulhetskris. Det har jag två gånger om året, så det är fullt normalt i min värld :-). Det betyder att jag börjar bli väldigt trött på mig själv och vill uppgradera mitt ytliga fysiska tillmäle. Den här tiden på året känner jag mig alltid väldigt blek, och dessutom kändes håret slitet nu. Så igår blev det ett välbehövligt frisörbesök (så dyrt att jag skäms), och idag införskaffade jag ett mineralpuder (dyrt, men sägs vara bra), en ny ögonskugga (också dyr, förlåt!)  och en tröja (billig på rea, 75:-). Förra veckan blev det också ett par jeans på rea, 259:- i stället för 699:-. Så summa summarum har jag lagt över 2.000 kronor på mig själv den sista tiden, men det har varit både medvetet och behövligt. Dessutom tänker jag klara mig med befintlig garderob fram till april nu, då jag kanske får unna mig en tröja i någon läcker vårfärg :-). Håret ska fortsättningsvis hemmafärgas är det tänkt...

LÄGENHETSJAKTEN PÅBÖRJAS PÅ NYTT efter lite lugnare period med mindre utbud. Jag hoppas verkligen vi hittar något snart, så vi vet var vi ska landa och vad det kommer kosta oss per månad. Naturligtvis ska jag seriöst börja leta nya jobb också.

GOD FORTSÄTTNING TILL ER ALLA!
Hoppas ert år börjat bra! 


Nej, nej, nej! Gör om och gör rätt!!

6 kommentarer:

 1. Du är inte ensam, jag har slutat handla också. Om jag ska göra det så blir det väldigt lite, många bolag är för dyra. Jag väntar på rapporter först. Många bolag ska ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra! Jag tänker lite samma som du där...

   Radera
 2. Skön känsla när aktieportföljen genererar mer än lönen från jobbet :)

  Jag hoppas med på att mer attraktiva köptillfällen kommer ges framöver. Jag blir nervös när nivåer av "extrem girighet" uppmäts (i t ex CNNs Fear & Greed index). Det ska bli intressant att se hur USAs president agerar under detta valår, borde komma några (för aktiemarknaden) intressanta uttalanden.

  Delar dina tankar om bank och fastighet. Igår försvann tyvärr mina Hemfosa när den tidigare positionen blev till en del SBB och en del kontanter.

  Vid den här tiden nästa år bör du ha/haft mer solexponering givet dina planer :)

  Trevlig helg och hoppas det går toppen med lägenhetsjakten!

  SvaraRadera
 3. Ja, USA och valkampanjen kan nog generera en del hicka på marknaden :-)

  Ja, nästa års solexponering (eller troligen redan i slutet av detta år) har alla förutsättningar att bli bättre än nuvarande!

  Tack, vi jagar på! Mycket kommer ut på marknaden, men ännu inget vi fastnat för...

  SvaraRadera
 4. Hej och GOTT NYTT ÅR!
  Var inte rädd för att köpa. Börsen kommer att gå ned, och upp och ned igen precis som en berg-och-dalbana, och de enda som skadar sig på den färden är de som hoppar av i farten. Jag tror att något mycket katastrofalt behöver att hända i världen för att alla marknader skall tappa och krascha. Bara du sprider ditt innehav i olika branscher så kommer du att vara OK och sitta säkert. Jag fyllde just på med B-Aktier i FM Mattsson Group som tillverkar kranar till tex. badrum och kök och stall (hästduschar). Kranar kommer människor alltid att behöva både installera och byta ut. Ett säkert kort!

  Kramen,
  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det stora hela har du rätt i ditt resonemang, men jag känner ändå att jag inte vill investera större summor just nu. Däremot småköp/fylla på/månadsspara som vanligt känns ok. De lite större summorna vill jag dock vara försiktig med, för jag tror som sagt att det kommer en nedgång i någon form under kvartal 1. Då vill jag ha kassa kvar :-). Självklart kan jag ha fel, men då får jag vara glad att jag fortsatt med månadssparandet i alla fall.

   Jag har jobbat på FM Mattsson en gång i tiden :-). Ett bra bolag där personalen verkligen var stolta över sitt arbete. Kul att du äger dem!

   Må så gott!

   Kram Louise

   Radera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...