Ekonomiska mål

fredag 6 december 2019

The game changers

VI INTRESSERAR OSS INTE BARA FÖR PENGAR I VÅR LILLA "FAMILJ", utan en hel del för hälsa också. Därav såg vi dokumentären "the game changers" igår, som handlar om fördelarna med vegansk kost. I filmen får man möta riktiga atleter med olika inriktningar, bland annat en ultramaratonlöpare, en cyklist, en MMA-fighter och så killen som flera gånger vunnit titeln "världens starkaste man". Deras gemensamma nämnare är alltså vegansk kost.

DET VAR INTRESSANT ATT SE UR FLERA ASPEKTER, även om inte allt som framfördes i dokumentären baserades på vetenskapliga studier. Men man fick en genomgång av hur kroppen påverkas av kosten på väldigt många plan, både blodet, cellerna, musklerna och de stora organen.

JAG TYCKER ALLA BORDE ÄTA MINDRE KÖTT, även om jag inte tycker alla behöver bli veganer. Jag är inte vegan, men äter gärna vegetariskt. Just efter dokumentären igår gjordes dock en rejäl helvegansk middag (majsfritters med avocado- och bönsalsa i tortillabröd), och det var en riktig vinnare! Receptet hittar ni här. Dessutom gjorde vi världens godaste veganska frukost, som man dessutom kan göra i förväg kvällen innan. Bara röra ihop ca 1 dl havregryn, 2 msk chiafrön, en mosad banan, 1 dl hallon (eller annan frukt) samt 1 tsk jordnötssmör, och blanda det med ca 2 dl sojamjölk. Man känner ungefär när konsistensen är rätt (alltså rätt lös), och så slänger man in det i kylen över natten. Supergott med valfri topping morgonen efter!

OM KÖTT ÄR BRA ELLER INTE för kroppen kan diskuteras, även om jag tror man kan få i sig lika mycket och bra protein från andra källor. Men att det är väldigt dåligt för miljön råder det banne mig inga tvivel om!

MEN DET ÄR INTE LÄTT ATT ÄTA RÄTT! Inte ens om man ska försöka sig på vegansk livsstil. För i de alternativa mejeriprodukterna ( t. ex. havregrädde) är det minsann palmolja som verkar vara substitutet för animaliskt fett. Som vi alla vet skövlas regnskog och grejor vid framställning av palmolja, och jag ville verkligen välja annat. Men tji fick jag - animaliska mejeriprodukter eller palmolja, det var bara att gilla läget.

JAG VILL INTE STARTA EN POLITISK DEBATT KRING DETTA. Men jag uppmanar alla till att göra små förändringar i vardagen. Mindre kött, mer närodlat, vegetarisk vecka? Jag kan garantera att man både blir mätt, kan hitta goda recept och att man kan fortsätta träna precis lika mycket som tidigare.

Såhär gott käk blev det i går :-). Idag blev det bara fruktsallad med vispad havregrädde...

15 kommentarer:

 1. "Det är inte lätt" sammanfattar det hela rätt bra. Det verkar ha blivit väldigt mycket enklare de senaste tio åren, men det är fortfarande inte lätt.

  Jag försöker också äta mindre kött, men det blir nog ändå någon måltid med djurprodukter de flesta dagar, mest för att det är enklast så.

  För övrigt så tycker jag mycket om Santa Marias sojabönbaserade taco-mix. Kanske taco imorgon!

  SvaraRadera
 2. Japp, om jag inkluderar mejeriprodukter så får nog jag i mig någon djurprodukt varje dag jag med. Tyvärr. Fast jag ska tänka till lite extra nu!

  Tack för taco-tipset :-)

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag har som mål att äta vegetariskt i genomsnitt en dag i veckan under 2019. Efter en lite trevande start där jag låg en bra bit efter målet så är det nu ganska mycket vegetariska dagar för att klara av målet :)

  Jag har kommit till att verkligen uppskatta grönsaker, det var något som jag nästan aldrig åt förut (förutom "morotskaka" :)). Kul med chiapudding, det försöker jag äta varje dag - det är riktigt gott och smakar lite som chokladpudding om man kryddar till det lite :)

  Vi kör också en del grytor på kikärtor, linser och bönor. Tack för dina recept, dem ska jag testa :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, chiapudding eler "over night oat" som det kallas är väldigt gott och enkelt. Jag måste dock bli bättre på baljväxter, men ikväll kanske vi kör en vegansk gryta med lite sådant :-)

   Radera
 4. Fakta blandad med luddig logik är en bra sammanfattning;
  https://www.dietdoctor.com/se/recension-av-filmen-the-game-changers-borde-alla-vara-veganer

  SvaraRadera
 5. Inte så bra med vegankost:
  https://martinajohansson.se/?s=game+changer

  SvaraRadera
 6. Visst finns det olika åsikter, och jag tror ingen av oss kan säga vad sanningen egentligen är. Och precis som i nästan alla dokumentärer måste man ställa sig frågan om vem som ligger bakom, och vem som tjänar pengar på den. Sunt förnuft helt enkelt!

  Är inget fan av Martina Johansson själv, så jag tar henne, liksom dokumentären, med en nypa salt. Är ändå övertygad om att vi äter för mycket kött och att både djur och människor skulle må bättre av rejält minskad köttkonsumtion.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte ätit kött sedan 2000. Äter dock mjölkprodukter och fisk (sedan 5-6 år tillbaka). Vissa dagar blir helt veganskt och andra inte. Oftast kör vi Undertian.com´s recept till matlådor och många av dem är veganska, speciellt det med Indisk touch. Tänker inte så mycket på det och det är verkligen inte krångligt om man väljer halvfabrikat eller kör Undertian.com eller boken MeraVego.

  När jag köper fisk eller sneglar mot köttdisken slås jag av hur dyrt animaliskt protein är. Vego är verkligen lätt att äta för inga pengar alls.

  Ett recept som vi ofta äter och som är superbra att bjuda köttvänner på är: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bolognese-pa-svarta-linser/

  Kör riven parmesan på (och en liten bit bolognesen). JAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Kul att ni hittat ett sätt som funkar för er :-). Ska kolla receptet!

   Radera
 8. Håller inte heller med dig. Äter man kossor från närområdet så är det bättre för miljön än att importera bönor från långt borta där de huggt ner massa skog för att odla istället. Tyvärr har de militanta veganerna lyckats bra i sin marknadsföring av att kött är så dåligt. Inte ens för hälsan har det visat sig att de har rätt att kött är dåligt. Vid framställningen av tex quorn används mycket energi och det är frågan om det är så miljövänligt. Citat wikipedia : Mykoproteinet odlas i stora sterila jästankar med syresatt vatten, där man tillsätter sockerarten glukos samt mineraler och vitaminer. Det är framför allt det fasta degaktiga mykoproteinet, som mestadels består av celler och myceltrådar, man tar vara på. Den degaktiga produkten samlas ihop, torkas, tvättas, blandas med äggvita samt olika kryddor och aromer. " att detta skulle vara bättre att äta än riktig mat är obegripligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då jämför man ju äpplen och päron! Däremot kan man jämföra importerat kött och importerade baljväxter. Då skiljer det ca 80% i koldioxidutsläpp, med fördel baljväxter. Självklart är det kanon att äta ekologiskt kött från grannen, men i ärlighetens namn: Hur många gör det!?

   Quorn är inte min grej heller.

   Radera
 9. Då jag är motvalls har jag istället ÖKAT mitt köttintag.
  När banken säger att jag bör öka mina lån så gör jag tvärtom och minskar istället. När det propageras för att fett i kosten ska elimineras så ökade jag stället intaget.
  När godis och läskpriserna fullkomligt rasat och det finns enorma avdelningar i varje affär med slikt, ja då slutar jag att köpa. När staten tjatar om att det viktigt att jobba därför att staten behöver skatteintäkter, ja då jobbar jag mindre och ser till att skattebeloppet blir mindre.

  SvaraRadera
 10. Ja, det låter ju lite märkligt hela grejen, så jag vet inte vad jag ska svara på det...Tror kanske att en mellanväg vore bättre att gå, men alla blir saliga på sin egen medicin.

  SvaraRadera
 11. Tack för recepttips. Tacoreceptet ska provas i helgen.

  SvaraRadera
 12. Jag prioriterar min hälsa och äter kött dagligen. Sedan är jag minimalist som åker kollektiv och sällan flyger. Dessutom har jag inga barn så känner att det svenska köttet jag äter kan jag göra med gott samvete ��

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...