Ekonomiska mål

söndag 1 december 2019

Playing with FIRE och tankar från helgen

I FREDAGS HADE MIN SÄRBO LOVAT att vi skulle se dokumentären "Playing with FIRE". Sagt och gjort så poppade vi smaklösa popcorn i en onödig popcornmaskin och satte oss tillrätta i soffan.

JAG HADE INGA HÖGA FÖRVÄNTNINGAR egentligen, men jag var väldigt nyfiken på vad min särbo skulle tycka. Jag har ju nämligen tjatat om FI och FIRE och pengamaskiner rätt rejält i många månader, men han har nog inte riktigt förstått helheten. Därför tänkte jag att det var bra att se dokumentären tillsammans för att sedan kunna diskutera lite utifrån det vi sett.

DET ÄR JU INGEN SOLSKENSHISTORIA som man tuggar i sig, och det tyckte jag faktiskt var bra. FIRE är inte glorifierat eller uppmålat som något för alla, utan speglar snarare många av de tuffa kompromisser man kan komma att "tvingas" göra för att uppnå resultat. Framför allt är det tjejen i dokumentären, Taylor, som ofta får kämpa hårt med sina tankar och känslor. Hon är ofta ledsen och säger vid ett tillfälle att hon tidigare oftast varit en lycklig och positiv person, men att hon en bit in på FIRE-resan mest är ledsen och får anstränga sig för att kunna känna sig glad. 

I SLUTET AV DOKUMENTÄREN SÄGER DOCK BÅDA HUVUDPERSONERNA att det är, har och kommer vara värt alla ansträngningar. De har då flyttat från ett fint hus i San Diego till ett litet hus vid en trafikstörd väg utanför Oregon, sålt sina fina bilar och köpt en begagnad och även i perioder bott hos släkt och vänner. Sparkvoten har ökat från 8 till 56% och beräknad tid till FIRE är ca 10 år när vi tittare får avsluta inblicken i deras liv.

NÅJA, VAD FICK VI UT AV DETTA DÅ? Jo, för egen del kan jag säga att jag tog till mig delen om hur tufft det kan vara att spara och snåla extremt mycket. Jag kom nog på att riktigt så mycket tycker jag inte det är värt, utan jag jobbar nog hellre några år längre och unnar mig lite guldkant även här och nu. Dock vill jag inte jobba heltid hur länge som helst, men deltid kan jag nog jobba ganska länge till.

MIN SÄRBO TOG TILL SIG DELEN OM BILKOSTNADERNA. Han är ganska bilintresserad och kör mycket bil. Tidigare har han haft väldigt dyra bilar, men nu är det en hyfsat vanlig Volvo som rullar. Men han räknade och pratade mycket om detta efter dokumentären, och det tror jag var en bra ögonöppnare. Dessutom fick han en lättare genomgång i Indexfonder som han uppskattade.

VI KOMMER FORTSÄTTA DISKUTERA KRING FIRE, och ju mer man låter tankarna mala runt i huvudet ju mer kan man landa i vad FI betyder för just en själv. Själv har jag börjat känna mig bekväm i mitt eget resonemang och tror jag börjar hitta en lagom nivå för fortsatt sparande mot ekonomisk frihet. 

ANNARS HAR JAG HAFT EN BRA HELG. Promenad i solen, god överraskningsmiddag och flera lägenhetsvisningar. Dock inget av intresse denna gång.

NU HAR JAG JUST KOMMIT HEM FRÅN UPPSALA där jag träffat ett gäng kompisar från förr. Vi har fikat och pratat massor. Intressanta tankar kring jobb (alla är less) och oundvikligen kring ekonomi. Jösses vad olika vi är! Jag gick inte in för mycket på min syn på sparande och investeringar, men lite chockad blev jag över deras "slöseri" på diverse försäkringar, abonnemang och övrig konsumtion. Sedan klagar man på att man inte har några pengar över...Ja, i detta forum behöver jag nog inte förklara vidare, ni förstår säkert ungefär hur mina tankar gick (och har säkert varit med om liknande själva).

I MORGON SKA JAG SITTA HÅRMODELL och få håret tvättat, fönat och stylat. Gratis naturligtvis!
Gratis är gott :-).


Viktig fråga i både dokumentären och i verkliga livet!


2 kommentarer:

 1. Kul att det skapade intressanta diskussioner efter filmen och att särbon började räkna lite på bilkostnaderna :)

  Jag har också pratat lite ekonomi med nära och kära i helgen. Utgångspunkten var egentligen samma som den du beskrev vid din vistelse i Uppsala, dvs. det är väldigt många som är less på jobbet. Jag brukar fråga vad de skulle vilja göra istället och det är ju då många som vill t ex resa mer eller vara med hästarna eller med barnen etc etc. De som upplever att de är i en sådan situation skulle nog vara en perfekt målgrupp för Playing with FIRE tror jag. Jag har försökt få in en del kompisar på FIRE och pengamaskiner men de verkar inte tro på den modellen riktigt :)

  Synd med lägenheterna, hoppas det kommer ut nya intressanta nästa helg!

  GRATTIS igen och hoppas att du haft en fantastisk dag :)

  SvaraRadera
 2. Ja, alltid bra med "input" från olika håll!

  Just det där som du skriver med att folk är less på jobbet och vill ägna tid åt annat är ju det som gör mig så tudelad till FIRE. För det innebär ju de facto att man måste både leva snålt och kanske jobba mycket för att kunna spara maximalt. Under de åren, som blir rätt tuffa, får man försaka en hel del annat. Om det dessutom är just de åren man har små barn eller gamla föräldrar så blir det ju dubbelfel och extra tungt innan man kommer ut "på andra sidan", som dessutom kan ligga ganska långt bort i tiden. Det var lite så i Taylors fall i dokumentären. Mitt mål i hela denna karusell är att spra så mycket jag bara orkar i samband med att dra ner på alla onödiga utgifter. Sedan får jag se om kapitalet räcker till FIRE eller om jag kommer anvnda det på annat sätt, t ex till en längre jobbpaus. Oavsett så blir det ju en form av ekonomisk frihet, bara att man har ett sparat kapital och slipper ha ångest över pengar.

  Stort tack för alla gratulationer!!

  SvaraRadera

Jo nu ska ni få höra!

I TRE MÅNADER har mitt hundcenter varit öppet nu, och jag har aldrig jobbat hårdare i hela mitt liv! När väl representanten från Länsstyrels...