Ekonomiska mål

lördag 9 november 2019

Spara 240 000 per år. Minst!

MIN SÄRBO HAR BÖRJAT FÖRSTÅ INNEBÖRDEN AV ATT SPARA PENGAR. På riktigt alltså, och han kan inte släppa tanken på hur mycket pengar vi skulle kunna spara om vi faktiskt bodde tillsammans. Så han räknar och räknar (han gillar att räkna), och igår kom han på att vi faktiskt kan spara 240 000 kronor/år. Minst! Även om vi unnar oss en AW med skumpa då och då, och åker till Spanien när vädret blir för trist här hemma.

HAN HAR RÄTT SÅKLART, och det har jag ju vetat länge. Sedan är det naturligtvis inte bara en ekonomisk transaktion det här med att bo ihop, jag gillar ju MIN lägenhet, och han vill bo i stan. Fast som han säger: Vi kan väl prova ett år?

JA, TANKEN BÖRJAR ÄVEN FALLA MIG I SMAKEN. Det blir lite längre för mig till stallet, men å andra sidan blir det närmare till jobbet. Det kan funka, även om min dröm inte är att bo i stan. (Fast det är bekvämt just såhär års, det kan jag faktiskt erkänna).

HAN VILL ÄNDÅ FLYTTA. Han bor för stort och för dyrt, och trivs inte hemma efter överfallet. Planen är alltså att hitta en bra planerad trea med låg avgift. Det skulle innebära att även om jag skulle få panik och flytta tillbaka till min lägenhet så skulle kostnaden vara rimlig för honom, och han skulle kunna bo kvar även utan mig.

MIN EGEN LÄGENHET KAN JAG HYRA UT I ETT ÅR. Den kommer hyras ut möblerad och jag tjänar gissningsvis ca 2.000/månad på uthyrningen, samtidigt som mina amorteringar blir betalda. Bara detta är såklart en bra ekonomisk vinning!

VI LEKER MED SIFFRORNA:


 • Min lön: Ca 30.000:- efter skatt 
 • Hans lön: Ca 30.000:- efter skatt (+ utdelningar om bolaget går bra).
 • Intäkt uthyrning: 2.000:-


Summa inkomster: 62.000:-/månad


 • Lån lägenhet (vi har hyfsat mycket pengar till insatsen då han säljer en större lägenhet): 2.000:-
 • Avgift lägenhet: 3000:-


Summa utgifter: 5.000:-/månad

Från dessa kvarvarande 57.000:- ska det gå pengar åt bil, landställets drift och lite allt möjligt, men vi lär väl ha en ca 50.000 kronor över när allt är betalt varje månad. Så lite hästpengar på det, säg 45.000:- då.

Ja, jag vet inte hur han tänkt nu...Ska man spara 240.000:-/år skulle det innebära 20.000:-/månad, och då skulle det finnas 25.000:-/månaden över. Så i min värld skulle det definitivt kunna sparas mer! Minst 30.000:-/månad och 360.000:-/år. Då skulle vi ÄNDÅ leva ganska gott.

DET BÄSTA ÄR ÄNDÅ att vi helt skulle slippa oron för eventuellt sämre tider för hans firma, eller att jag skulle behöva byta jobb/jobba mindre. Det finns alla möjligheter! Skön magkänsla minst sagt.

JAG SKA SERIÖST ÖVERVÄGA DETTA. För som det är idag betalar vi nära 10.000:-/månad per person för våra respektive boenden. Det är ju rätt sjukt, när man ser på alternativet.

LITE OROLIG ÄR JAG FÖR ATT JAG SKA KÄNNA MIG INSTÄNGD I STAN. Fast samtidigt får jag väl hänga mer i stallet då :-). Jag är nämligen ganska beroende av egentid och tystnad, men stallet är ett bra ställe att fly till. Hästar som tuggar hö är det mest lugnande ljudet som finns!

TÄNK OM NÄSTA ÅRET ÄR ÅRET DÅ JAG KAN SKAPA EN PENGAMASKIN PÅ RIKTIGT?
Det vore rätt coolt...Sedan är det faktiskt så att vi tycker om att vara tillsammans också, om någon undrade :-)
4 kommentarer:

 1. Det blir riktigt fint sparande, 3 år så har ni sparat in en miljon (om ni kör på ditt exempel). Om man antar att man sparar 30 000 kr per månad i 3 år och sedan (för exemplets enkelhet) trycker in 1 080 000 kr (30 000 kr per månad i 3 år) i aktier som har en direktavkastning på 5% har man en pengamaskin som ger 54 000 kr per år, det är nice :)

  Jag bor ganska centralt och brukar relativt ofta träffa lite på hästar på löprundorna :)

  SvaraRadera
 2. Ja, det finns många trevliga räkneexempel att göra när man väl börjar fundera på det :-). Exemplet ovan blir ju dessutom borträknat det som redan är sparat och redan tickar på. Men hästen får inte bo i stan, det finns förvisso både stall och ridvägar, men inga hagar (och idag går han på 8 ha). Dessutom skulle det nog betyda dubbla hästkostnader! Men det ser mysigt ut när de rider i stan!

  SvaraRadera
 3. Underbar, underbar plan! Just do it! Två är starkare än en och det blir både billigare och roligare att dela på livet och vardagen i samma bostad. Det kanske är en personlig fråga, men har du tänkt ut en speciell summa som du kan leva på i månaden med passiv inkomst? Jag har ju som mål att vara ekonomiskt oberoende juni 2022 och då ska jag ha, om allt utvecklas som jag planerar, en passiv inkomst på ca. 15 000 kronor i månaden. Är man sambo med någon så blir ju även driftskostnaden billigare mycket billigare eftersom man delar på allt. Jag är ute efter frihet framför allt men tänker även på att jag vill ha pengar att resa för etc.

  Jag förstår att din särbo inte trivs i lägenheten efter överfallet. Jag hade inbrott i bilen en gång och ville typ få den sanerad och sälja den så fört jag kunde. Den var tainted (som det heter på engelska) på något sätt. Smutsig och en brottsplats. Ja, usch ja. Jag förstår.

  Ha en fin kväll och tusen tack för kommentarer hos mig,

  Kramen,

  Anneli

  SvaraRadera
 4. Åh, tack för en härlig kommentar med uppmuntrande ord! Visst kan det vara härligt att "vara två", och med den ekonomiska uppsidan som extra krydda borde det vara givet såklart. Men det är viktigt att tänka igenom helheten, så vi har en del kvar att prata om. Det märks dock i våra diskussioner att vi blivit lite äldre och klokare båda två :-).

  Jag tänker ungefär lika som du kring summan av passiva inkomster varje månad - ca 15.000 kronor.

  Kram!

  SvaraRadera

Gott Nytt År!

ÅRET 2022 BÖRJAR LIDA mot sitt slut. Året har varit händelserikt. Även om det inte alltid känns så när man är mitt uppe i vardagen så märker...