Ekonomiska mål

måndag 4 november 2019

Balans i livet - hur går det då?

TID, ENERGI OCH PENGAR är det jag mässat om sedan denna bloggen startade. Men hur går det då egentligen? Utan regelbundna uppföljningar kan man ju tjata ihjäl sig om samma sak gång på gång utan resultat, eller hur!?

OM VI BÖRJAR MED TID, så jo tack. Jag arbetar nu 80%, och är alltså ledig en dag varje vecka. Det är magiskt! Helt plötsligt hinner jag med saker på ett helt annat sätt. Jag hinner storhandla, göra matlådor, fixa ärenden, besöka min sjuka pappa och städa. Plugga gör jag ju också, men det tar jag lite i taget, och ofta behöver jag inte lägga så jättemycket tid just på min lediga dag. Men jag hinner inte bara med alla nyttigheter, jag hinner även äta lunch med vänner, rida, träna, läsa en bok, blogga och leka ekonomiproffs. Jag tänker njuta av mina lediga 20% till max under många månader framöver!

MIN ENERGI går lite upp och ner, men generellt är den nog lite bättre än vad jag vågat hoppats på inför höstens ankomst. Hösten brukar betyda extrem trötthet, nedstämdhet och rastlöshet hos mig, men tröttheten är hanterbar i år. Jag har kommit igång lite med träningen igen, kör 2-3 "riktiga" pass på gymmet varje vecka (pilates, spinning, cirkelträning eller yoga), och vanligtvis blir det en löprunda på min lediga dag. I tillägg till detta blir det ridning och långa promenader.

Jag försökte mig på så kallad "intermittent fasta" under nästan 6 veckor också, efter att jag läst om flera bloggare som blev piggare, smalare och fick mer energi av detta "lifehack". Jag körde alltså 8/16, det vill säga åt mina måltider under 8 timmar (12-20) och fastade i 16 timmar. Valde som många andra att skippa frukosten, trots att jag är frukostmänniska. Det blev effektiva morgnar må jag säga, en svart kaffe framför nyheterna och sedan iväg till jobbet :-).

Men såhär är det va, alla bloggvänner: Intermittent fasta är inte för alla, och definitivt inte för mig. Hungern var hanterbar, och jag hade inga problem med koncentrationssvårigheter eller håglöshet som vissa varnat om. Vikten däremot - aj, aj aj! Jag som inte alls är en speciellt stor människa, men som inte hade haft något emot att droppa ett kilo ändå, gick tvärtemot strömmen och ökade upp kroppshyddan i stället för tvärtom. Jag var noga med att inte överäta under "ätfönstret" och höll mig borta från kakor och sötsaker, men det hjälpte föga. Plus två kg sa vågen, och då sa jag nej tack till fasta. (Ett av de två kilona är redan borta efter jag återgått till vanlig kost och kommit i gång med träningen).

Ok, detta kanske inte skulle bli en träningsblogg, men tillbaka till energin. Mina studier ger energi! Det var en bra grej jag kom på det där, att få använda hjärnan i samband med att jag får lära mig om saker jag gillar passar mig utmärkt! Särskilt när jag inte har någon direkt press på mig, skulle jag missa sluttentorna så kan jag ju bara prova igen :-).

Jobbet är tyvärr det enda minustecknet just nu. Min chef har ju sagt upp sig, och det finns inga tydliga riktlinjer eller framtidsplaner. "Business as usual" sägs det, men det är ju just det jag inte gillar. Jag vill göra mer, utvecklas och känna att det kommer nya utmaningar. Nu är det mest slaskvattengrått alltihop. MEN - jag jobbar på förändring här också. Såklart!

PENGARNA DÅ? Jo, börsen går ju som tåget på Kebnekaise, fort uppåt. Lite för fort vill jag hävda, men okej - jag ska inte klaga. Jag är inte fullinvesterad ännu, men jag har köpt lite då och då utöver mitt ordinarie månadssparande. Sist köpte jag Investor för 482 kronor och tyckte det kändes "dyrt", men idag är kusen över 490, och substansrabatten är ändå runt 15%. Med andra ord bör inte aktien betraktas som dyr, men det känns ju ändå i plånboken när man köper aktier i den kategorin. Efter 8 november (X-dag för höstens utdelning) så är det möjligt att kursen sjunker några kronor, och då kan jag rent psykologiskt kunna tänka mig knipa några stycken till. I övrigt har jag senaste tiden ökat lite i Eolus Vind (102 kr i dag), Xact Högutdelande och i Latour.

Jag hoppas att det runt årsskiftet planar ut lite till och att jag kan köpa lite mer spännande saker. Vill ju gärna ha mycket investerat innan vårens utdelningar gör sig gällande...

Ekonomin i övrigt är under kontroll ändå. Hyfsad sparkvot (i min värld runt 20%, lite över det om det är en bra månad), och det lilla sidoprojektet som består i att hyra ut maskiner tuffar på och ger en liten sidoinkomst.

Apropå ekonomi och pengar så blev jag uppringd av en telefonförsäljare idag och svarade innan jag hann tänka efter. Den tillgjort supertrevliga säljaren ville "hjälpa mig att få koll på mina lån och krediter".

Jag: "Vilka lån och krediter?"
Säljaren: "Ja, alla lån du har utöver bostadslån"
Jag: "Jag har inga sådana"
Säljaren: "Jo, men tänk efter nu, jag menar ALLA lån utöver bostadslånet"
Jag: "Jag behöver inte tänka, jag vet att jag inte har några"
Säljaren: "...men alltså, har du INGA lån!?"
Jag: "Nä"
Säljaren: "Näha, okej...ja, då var det inget"

Tack och hej.

(Skrämmande egentligen, är det verkligen så ovanligt att INTE ha några lån och krediter?)

Så med det sagt: Ekonomin är okej, jag tycker fortfarande det är väldigt kul att lära mig om allt som har med aktier, börsen och privatekonomi generellt att göra. Jag spanar även på andra investeringsmöjligheter, men än så länge är det inget som både ger den avkastning och den flexibilitet som börsen gör, och därmed stampar jag vidare. Hittills går det ju plus, är uppåt och all time high, så man får njuta så länge det varar - och sedan vara stark nog att bara bita ihop, köpa mer och vänta när de sämre tiderna kommer.

Sen är det ju den "lilla" frågan om vi ska flytta ihop igen, min särbo och jag. Den ekonomiska vinningen är lika lockande som en gnistrande rubin i solsken på Maldiverna, särskilt när min kära särbo också kan tänka sig ett billigare boende och spara mer pengar. Men då blir det bo i stan ett par år. Det tål att tänkas på trots allt!

Nu är dagens uppsats färdigskriven :-)

Jag gillar att bygga team...


6 kommentarer:

 1. Hej Louise. Alltid kul att läsa din blogg. Det verkar fantastiskt att jobba 80 % på ett jobb man trivs med. Jag går själv på ett 60 % schema just nu och har inget emot att jobba lite mindre. Men väljer att jobba lite extra hos min andra arbetsgivare för lite mer lön. Dock trivs jag inte helt på min ordinarie arbetsplats och ibland funderar jag om man skulle göra något annat. Men sen går det ett tag och man trivs lite bättre igen. Antar alla är trötta på sitt jobb ibland. Men som du skriver kanske hösten påverkar måeendet lite just nu. Blir kul med lite snö och jul snart :-) Gällande börsen har den dragit iväg rejält just nu. Tråkigt för en annan som trivs med volaliteten eftersom jag kört en hel del swing trading framförallt de senaste året. När det mesta nu står högt i kurs vågar jag mig inte på detta just nu. Men det kommer väll nya tillfällen i framtiden.

  Önskar dig en trevlig Tisdag.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Åh tack Slimis, vad glad jag blir! Förstår ditt dilemma med börsen just nu, swing måste vara väldigt svårt i dessa tider! Men som sagt, det kommer nya...Tider alltså :-).

  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Vad härligt det låter med en extra dag ledigt, det börjar mer och mer bli ett av mina delmål inför den stora ledigheten. Vill spendera den dagen precis som du gör minus det där med hästen och pluggandet då. Det där med balans är viktigt men svårt ibland. Det gäller att hitta det som är rätt för en själv, precis som fastan inte passade för dig men då är det ju bara att ändra på det som inte funkar. /Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är viktigt att hitta sin egen balans i livet, och ofta får man prova sig fram. Att jobba mindre tror jag dock funkar för de flesta ;-).

   //Louise

   Radera
 4. Väldigt intressant inlägg! Jag har inte heller riktigt blivit superbra vän med korttidsfastan ännu. Kanske att jag också lutar åt att tycka att 16:8 är inte helt optimalt. Jag vill dock gärna få kroppen att vila åtminstone 12 timmar, jag äter ofta ganska sent på kvällen så det får då bli lite senare frukost. Jag laddade nyligen ned appen "Zero", där man kan mäta hur länge man fastar, den är intressant tycker jag.

  Håller med om börsen, känns lite dyr nu så jag har samlat lite kassa i brist på tillräckligt intressanta investeringsmöjligheter som passar in i portföljen.

  Det låter fantastiskt med 80% arbetstid! Jag försöker jobba hemifrån minst en dag i veckan och det ger en stor skillnad på stressnivån tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Åh, jag ska kolla upp den appen! Just nu kör jag som sagt på tre måltider om dagen, men har minskat storleken på portionerna och äter aldrig speciellt sent på kvällen. När jag tränar dock, känner jag att jag egentligen behöver ett mellanmål också...

  80% gör den här hösten uthärdlig! Underbart! Även jag kan jobba hemma ibland, det är en skön lyx som inte ska underskattas!

  Mvh Louise

  SvaraRadera

Gott Nytt År!

ÅRET 2022 BÖRJAR LIDA mot sitt slut. Året har varit händelserikt. Även om det inte alltid känns så när man är mitt uppe i vardagen så märker...