Ekonomiska mål

lördag 4 september 2021

Det fina med att vara skuldfri

I STOCKHOLM, och på en del andra ställen, är det banne mig inte lätt för våra ungdomar att hitta en bostad som de kan ha råd med. Inte ens om de har jobb och deras snälla föräldrar försökt spara undan lite åt dem. Det problemet har vi fått känna på med råge.

MIN DOTTER har haft turen att kunna bo i min (nu sålda) lägenhet sedan hon kom hem från studier i norr. Hon har också skaffat sig ett jobb, som hon skött så pass bra att hon blivit erbjuden ett högre position från och med årsskiftet. Jag är självklart stolt!

MEN EFTER ATT HA bott ensam i flera år kändes det tufft för henne att behöva flytta hem till mamma eller pappa, även fast det rent ekonomiskt hade varit fördelaktigt. Så hon har försökt att leta lägenhet att hyra, både ensam och tillsammans med en kompis. Men det är i stort sett omöjligt att hitta något. För 5.000 kronor per månad kan man ha tur att få bo inneboende hos en okänd person i okänd förort. Har du däremot 10.000 eller mer att spendera på boende varje månad så kan du möjligen slåss om något med egen ingång, eller få en egen etta under några månader. Men det känns inte som ett alternativ, för så mycket pengar varken har hon eller vill spendera. Vem har råd med det när man är 19 år liksom?

SÅ DET ÄR JU en himla tur för dottern att hennes mamma både är obelånad och har en okej lön att leva på varje månad! Efter mycket diskussioner och tankar har vi nu pratat med banken och bokat oss för en nyproducerad lägenhet i ett rätt trevligt område. Det är en etta med "vindskaraktär" (kan betyda bastu på sommaren :-)) med inflyttning redan om ett par veckor. Förutom att hon själv har pengar till ungefär halva kontantinsatsen så lägger jag till resten, och sedan står vi som pantsättare och kredittagare båda två. Men självklart får dottern stå för avgift (1.930:-), räntor och amorteringar. Det bör gå fint, totalen landar på ungefär 5.500 kronor varje månad.

DET ÄR OCKSÅ TUR att det finns en uppsjö av möbler, porslin och prylar att bara plocka med sig av till det nya boendet. Jag kommer nästan inte behöva någonting från min gamla lägenhet, och där finns både soffa, fåtöljer, matbord och annat som vi kan lyfta över till den nya lägenheten - i mån av plats såklart :-).

DET BETYDER JU dock att jag inte förblir helt obelånad längre. Men, jag har tänkt på detta noga. För inte nog med att det blir bra för dottern, det kan faktiskt också bli en bra investering! Området är trevligt och inom kort kommer det gå pendeltåg dit, vilket ökar efterfrågan på bostäder. Om dottern flyttar för högre studier kommer hon också troligen kunna hyra ut lägenheten i andra hand, och åtminstone få en liten summa på pluskontot. Så jag tror och hoppas att detta kommer bli bra! Dottern är åtminstone glad, och jag är glad att det fanns ett sparande som åtminstone täcker en del av kontantinsatsen.

JAG KOMMER DOCK inte att kunna boosta mitt ISK i den utsträckning jag skulle önska under hösten, men så får det väl vara då. Cirka 75.000 tror jag ändå jag ska kunna peta in efter vinsten på lägenheten, och det är jag oerhört tacksam för!

IDAG SKA JAG träffa en ensamstående mamma som lever på existensminimum efter en jobbig situation. Mamman behöver varma kläder till sina små barn, och igår samlade jag in kläder från vänner och bekanta, samt handlade en jacka, mössa och vantar på H&M, som jag ska köra över till henne. Detta sker genom en organisation som heter givingpeople och som jag tycker gör en god insats för många utsatta personer i samhället. Jag gör det inte för att jag ska bli ansedd som en speciellt snäll och givmild person, utan helt enkelt för att jag tror på karma och tycker att man ska dela med sig när man kan. Jag är så oerhört lyckligt lottad, medan andra har svårare kort på hand. Man ska göra vad man kan! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, även fast man kämpar mot FI eller FIRE!

JAG SKA OCKSÅ satsa på rörelse. Inte träning, men rörelse. Långpromenad, stretch, lugn yoga. Så nu ska träningskläderna på, så hoppas jag att hunden kan tänka sig komma ner från sin säng på övervåningen och vilja göra mig sällskap i skogen.
Hon är en smula morgontrött, vår egensinniga hund :-)


Talkin bout me!?


16 kommentarer:

 1. Bostadspriserna har skjutit i höjden även här i Norr. Själv bor jag i ett vinterbonat mindre hus på ett fritidshusområde. Det är många som har flyttat hit för åretruntboende den sista tiden. Lugnt, lantligt och vid havet med egen båtplats. Här har jag bott i 20 år snart (på pappret iaf) och det lilla återstående lånet är på 700 Kr/månad inklusive amortering på 400 Kr/månad. Tidigare bodde jag alltid i lägenhet (hyres) vilket var betydligt dyrare och i slutändan blev inget kvar när man flyttade.

  Bostadslån och studielån är de enda lån jag har.

  Var ute på en långpromenad på 65 minuter i härligt höstväder nyss. Kommer att kännas imorgon så otränad som jag är....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag betalade av CSN förra året, och även om det inte var det smartaste rent ekonomiskt så känns det skönt i magen :-).

   Hoppas du inte blev för mör av promenaden ;)

   Radera
 2. Så bra för dottern att du kan bidra :) Själv är jag långt ifrån obelånad och ökade på mitt huslån när ett av de vuxna barnen köpte lägenhet i Stockholm, för att hen skulle slippa topplån på bortåt 5%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Curlad unge tyvärr :-)

   Ja, lägenhet i Stockholm...då får man ta i från tårna! Tur ändå att du kunde hjälpa till med extra huslån!

   Radera
 3. Härligt att dottern blivit med bostad! Fint med lite extra diversifiering i ert sparande med :) Grymt bra initiativ med att samla in kläder <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, man får se till diversifieringen :-).

   Tack! Mottagaren blev väldigt glad, så det var fint att se!

   Radera
 4. Mina föräldrar hade ingen tanke på att bospara på något sätt till oss syskon, trots att vi är uppvuxna i en Stockholmskommun, med nästan automatisk bostadsbrist. Det har gjort oss (mig och min partner) extra måna om våra egna barns framtida boende. För det är inte troligt att de vill flytta till nån billigare ort bara för att det finns boende där. Det är här de har vänner, utbildning, aktiviteter och jobbmöjligheter.
  Därför har vi gjort som många andra och byggt ett attefallshus på tomten. Ett generationsboende för framtiden. Om det blir ett barn eller en av våra föräldrar som flyttar in först återstår att se. Under tiden så hyrs det ut till en person som inte tyckte sig behöva bo "mitt i" stan (som många som kommer utifrån landet verkar ha som krav).

  Hyran vi tar in (lägre än rekommenderat men dyrare än en studentlägenhet) ser vi som en avbetalning på byggkostnaden. Det lär väl ta ca 10-15 år innan det är helt återbetalat, men samtidigt så har värdet på hela fastigheten stigit.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också gärna haft ett Attefallshus om jag haft så stor tomt! Jättebra på många plan!

   (...men jag är inte säker på att jag och min dotter ska bo så nära varandra ;)).

   Radera
  2. Fast jag vet folk som byggt attefallare på radhustomter :-) Jag tror att det är krångligare att bygga på en stor tomt, dvs långt från huvudbyggnaden. Det kostar att dra in vatten, avlopp, el och bredband. Särskilt om det är nivåskillnader på fastigheten.
   Men jag håller med om att det inte alltid är bra att bo för nära varandra.

   Spargrisen

   Radera
 5. Gulligt att tänka på andra. Tror man mår väldigt bra av sånt. Det finns tyvärr en del som har det hemskt dåligt ställt. Någon kan alltid hjälpa någon.

  SvaraRadera
 6. Helt underbart att kunna hjälpa sina barm med bostad! Goals på det liksom. Jag och yngsta dottern tittade på en lägenhet åt henne för ett tag sedan.

  Ha det gott och heja er!

  Varm kram,

  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. DU BEHÖVER LÅN
   Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2%
   EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
   Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag mary anne från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@ gmail.com
   Gud välsigne dig, herr REMY FINK

   Radera
 7. DU BEHÖVER LÅN
  Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2%
  EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
  Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag mary anne från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@ gmail.com
  Gud välsigne dig, herr REMY FINK

  SvaraRadera
 8. ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΙΑ ΣΑΣ
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  χρειάζεστε δάνειο; Ποιες είναι οι οικονομικές σας ανάγκες; Εκδίδουμε δάνεια από τουλάχιστον 1000 ευρώ έως 100.000.000,00 ευρώ κατ 'ανώτατο όριο με ευχάριστη διάρκεια που κυμαίνεται από 1 έως 50 έτη με πολύ μειωμένο επιτόκιο 2%. Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο; Χρειάζεστε προσωπικό δάνειο; Θέλετε να αγοράσετε αυτοκίνητο; Θέλετε να αναχρηματοδοτήσετε; Χρειάζεστε στεγαστικό δάνειο; Χρειάζεστε τεράστιο κεφάλαιο για να ξεκινήσετε την επιχειρηματική σας πρόταση ή επέκταση; Έχετε χάσει την ελπίδα και πιστεύετε ότι δεν υπάρχει διέξοδος και τα οικονομικά σας βάρη παραμένουν; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για πιθανή επιχειρηματική συνεργασία Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Έχουμε ένα δάνειο για εσάς ..//.

  SvaraRadera
 9. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC

  SvaraRadera

Handlingskraft eller "skryt del II"

NÄR DET HÄNDER JOBBIGA saker i livet så har alla människor olika sätt att förhålla sig till det jobbiga och agerar också på olika sätt. Det ...