Ekonomiska mål

onsdag 4 augusti 2021

En stor dag

EN DEL FÖRSTÅR, men långt ifrån alla. Idag är en av de största dagarna i för Sverige i OS-historien, alla kategorier. Sverige har tagit OS-silver i hoppning, men det har vi gjort förut. Ja, till och med i förra OS, i Rio. Dessutom är det samma ryttare som står för prestationen, och det är självklart ingen mindre än Peder Fredricson.

MEN DET TAR INTE SLUT DÄR, för vi har även en fjärde- OCH en femteplats att glädjas åt. Både Malin Baryard-Jonsson och Henrik von Eckermann hoppade samtliga rundor med felfritt resultat, och detta sammantaget gör att Sverige gjort sitt bästa OS i ridsporten någonsin. Vi är totalt sett bättre än ALLA andra länder!

I BAKGRUNDEN FANNS även Rolf-Göran Bengtsson som reserv, även han en av världens absolut bästa ryttare. Men eftersom man bara får starta med 3 ryttare från varje nation fick Rolf-Göran i stället stå på framridningen och hjälpa sina kollegor. Det gjorde han jäkligt bra!

MALIN, en av tre kvinnliga ryttare i startfältet. Väger väl sisådär 50 kg, på sin enorma och heta häst Indiana. Att kvinnor och män tävlar på samma villkor är något som särskiljer hästsporten från övriga sporter, och det gör det hela lite extra speciellt. Malin har, trots två barn, hållit toppnivå i 20 år. Hennes enorma kunskap, vilja och mod är något av det mest makalösa jag sett!

HENRIK, han bara växer och växer i mina ögon. Häst efter häst lyckas han ta till toppen, och hästarna gör allt för honom! Det säger mig att han måste vara en schysst ryttare och hästmänniska. Han rider allt bättre, och är snart i klass med Peder.

PEDER, denna fantastiska hästmänniska. Med hans lilla lilla häst All-in ser han ut som en karikatyr från Tjuren Ferdinand (ni vet, de som rider. Bandriljärer?). Han kan nästan sträcka fram händerna till nosen på hästen. Men vilken häst! Han har redan fått ett egen dokumentär, men han kan nog få fler. Ett litet sagodjur! Han hoppar så högt, till synes helt utan ansträngning. Gång på gång! Och Peder styr med små små hjälper...och det är SÅ BRA. SÅ MAGISKT BRA!

JAG HAR GRÅTIT, jublat, svettats och mått illa. Känns som jag sprungit ett maratonlopp, och jag har faktiskt inte kondition för det. Jag är mållös av beundran för dessa sportsmän och vår sportskvinna. Vilka förebilder de är! De rider bra, de är snälla mot sina hästar, och de är fina människor med stor ödmjukhet. Hur hårt de jobbat för allt detta kan vi vanliga inte ens drömma om.

DET ENDA JAG inte kan förstå är hur kommentatorn Henrik Jonsson, som är gift med Malin, kan hålla sig så pass lugn när han kommenterar...

HATTEN AV!
Det blir inte bättre.
Ord är överflödiga.9 kommentarer:

 1. Ja, alltid lika roligt med framgångar. När det är OS ser jag på det mesta. Snöpligt bara med 17 hundradelar av en sekund...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, och både Peder och Henrik känner väl viss besvikelse just över tiden...Men jag ser det i ett bredare perspektiv :-). Det är ju inte jag som missat 17 hundradelar...;)

   Radera
 2. Så skönt att du skriver om det här så slipper jag. ;-) Är helt slut efter gårdagens alla språng upp och ned ur stolen, haha. När Peder red omhoppningen var jag tom tvungen att stå upp.

  Fördel silver är att han fortsätter att tävla, jag tror att han kan vara en sån som lägger av när han fått guld...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stod upp, hoppade, skrek, grät och försökte krypa in under soffan - ofta samtidigt :-).

   Ja, du kan ha rätt. Peder har satsat så hårt och så länge, att han säkert kan sluta om det blir guld. Men vad tråkigt det vore! Inte guldet, men att inte få se Peder rida...:-)

   Radera
 3. Jag tror aldrigt jag hört någon hylla en häst som de hyllar Explosion. Oslagbar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är fantastisk, men inte oslagbar. Peders häst All-In däremot, han börjar bli en legend. Ungefär som Milton, för den som minns honom :-)

   Radera
 4. Jamen helt enastående fantastiskt! Och samma dag som frun var sommarpratare i P1.

  Varm kram,

  Anneli

  SvaraRadera
 5. Det blev bättre ;) Fantastiskt att avrunda OS med ett guld i laghoppning! Jag hade tyvärr inte möjlighet att se den individuella tävlingen men såg finalhoppningen i lagtävlingen. Det är makalöst bra och vilket team de är. Var intressant att ta del av dina initierade tankar ovan! Peder och Malin är de jag har "bäst" koll på (ur ett relativt perspektiv) men måste säga att jag gillar Henrik väldigt mycket också. Haha, jag tänkte också på kommentatorn - det måste vara lite speciellt att kommentera när sin fru rider :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Peder blev bättre. Trodde knappt det var möjligt! Måste vara en av de mest perfekta och genomtänkta ritter jag någonsin sett. Laget är SÅ värda sin guldmedalj!

   Radera

Resultatet av "det lilla stegets kraft"

IGÅR VAR EN GANSKA stor dag för mig! När senaste numret äv Hundsport landade i brevlådan så stod det svart på vitt att min kennel var godkän...