Ekonomiska mål

söndag 23 februari 2020

Min summa

NÄR DET ÄR STÖKIGT I LIVET blir jag trygg av att räkna. Känner ni igen er? Om det surrar i skallen av dåligt samvete (sjuka föräldrar), mycket att tänka på (flytt) och allmän röra i skallen (ny på jobbet) så finner jag ofta tröst i att planera för min framtid rent ekonomiskt.

HUR MYCKET PENGAR BEHÖVER JAG? En ständigt återkommande fråga. Vad är målet? Var vill jag hamna innan jag kan kalla mig ekonomiskt fri? Eftersom det berömda orangea kuvertet nu kommit tog jag tag i matematiken på riktigt ikväll, och loggade in på minpension.se. Det har jag gjort förut också, så jag har koll på vilka fonder jag spar i och så, men jag dök lite djupare den här gången.

FÖRST MÅSTE MAN JU SE ÖVER vilka fasta månadsutgifter man har. Som sambo blir den summan för mig just nu ca:

5.000:- boende
400:- bilförsäkring
1.000:-bensin
150 :- mobil
2.000:- till dottern (boende på skolorten samt mat)
100:- Spotify
500:- SL-resor
2.500:- Mat


= 11.650:-

Sen blir det alltid lite övrigt också, så lägg på ett par tusenlappar. Säg 14.000:-

(Plus häst, men han är svår att räkna på, så jag lägger till honom själv sen ;-))

MEN, DESSA SUMMOR KOMMER MINSKA. Inom ett år kommer jag ha sålt bilen. Vi kommer också bo billigare, vi räknar med boendekostnader totalt på max 3.000:-/ per person. Inom två år kommer också kostnaden för dotterns boende försvinna (även om barn alltid kostar :-)).

DÅ BLIR KALKYLEN SÅHÄR:

3.000:- boende
150:- mobil
1000:- SL månadskort
2.500:- Mat

= 6.650:-

Med lite extra: 9.000:- (ja, plus häst)

Jag tänker då hävda, även om inte samboskapet skulle funka, att jag alltid kommer klara mig rätt bra på 15.000 kronor i månaden.

ENLIGT 4%-REGELN SKULLE JAG DÅ BEHÖVA ett kapital på 4.500.000:-

MEN JAG ÄR JU INTE 25 år, utan har passerat 40. Jag har jobbat ett antal år redan och har en hyfsad lön, så jag kommer ju i framtiden få stöd av lite pensionspengar också (hoppas jag). Så räknar man lite på saken, och utgår från att jag kommer jobba till 55 års ålder, så ser prognosen ut såhär:



DE FÖRSTA 10 ÅREN får jag typ en tusenlapp i månaden, men sedan kommer utbetalningarna rulla på och jag får dryga 20.000:- varje månad (fast det ska ju betalas skatt på dessa pengar också såklart).  Det betyder ju i verkligheten att jag behöver plocka störst del från mitt sparade kapital mellan 55-65 år, men inte så väldigt mycket efter det.

LÅT OSS ANTA att jag vill göra lite roligare saker än att bara äta och sova som 55-åring, och att jag vill ha runt 20.000:- varje månad. Det betyder att jag behöver plocka ut 2.400.000:- totalt de första 10 åren, men efter det kanske bara ca 80.000:-/år.

DETTA ÄR BARA ETT ESTIMAT, UTAN EXAKT HÄNSYN till skatteeffekter och avkastning, och utan att veta framtidens exakta boendekostnader. Men jag kommer ändå fram till att 4.500.000:- räcker. Gott och väl faktiskt, jag skulle inte ens behöva jobba till 55. Det gör mig glad eftersom jag tror mig ha en rimlig chans att uppnå den summan inom ett antal år :-). Särskilt med tanke på att jag har en bostadsrätt som är värd en del. (Nu räknar jag inte med den, för någonstans ska man ju bo. Men jag skulle kunna köpa något billigare om jag ville).

KANSKE VILL JAG INTE JOBBA TILL 55. Kanske vill jag ta sabbatsår, eller jobba deltid. Men om man bara räknar på enklast möjliga vis så har jag nog landat i matematiken. Det må vara ett rörigt inlägg, men i alla fall:

4.500.000 är min summa!
Eller har jag missat något väsentligt?





I ett antal år till får jag jaga pengar, men sen ljusnar det :-)

19 kommentarer:

  1. Jag räknar våra fasta kostnader som lån, drift (el, vatten,sophämtning, bredband) och försäkringar (hem- och personförsäkringar). Sen tillkommer i månadskostnaden mat,barn, bil, ev. busskort, restaurang, kläder, presenter frisör, apotek, läkare/tandläkare, resor, renovering mm. Har full koll på vad dessa kostnader blir i snitt per månad efter några års budgetkoll. Kan skära ner kostnaderna vid behov men just nu har vi hittat en bra balans mellan sparande och våra utgifter. Tror jag har koll på summan jag behöver och när. Men mycket hinner nog ändras fast tills dess sparar jag på och har koll på våra utgifter och roar mig med att logga in på min pension titt som tätt. Hea

    SvaraRadera
  2. Har haft ett tufft år och oj vad jag har räknat o flyttat siffror . Lustigt ...Jag trodde nog att jag var ganska själv om det :) låter som vettiga uträkningar.

    SvaraRadera
  3. Jag räknar nog ungefär på samma sätt, men det där med tandläkare/apotek/optiker etc varierar ju väldigt, så det är därför jag slänger på ett par tusenlappar i slutet vid varje uträkning jag gör. Jag har också rätt bra koll, även om jag inte skriver ner allt varje månad. Hemförsäkring och el räknar jag in i boendet (bredband också eftersom det ingår i min avgift just nu).

    Men som du säger, det är en sak att klara sig och kunna skära ner, och en annan sak att ha tillräckligt för att göra något kul ibland också.

    Balans har jag hört att det kallas :-). (Och det tycker jag faktiskt att jag har :-)).

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  4. Låter rimligt enligt dina uträkningar. Frågan är hur du lyckas få ihop 4,5 milj på börsen inom 15 år? Jag nöjer mig med 10 000 i mån, då räcker med kapital på 3 milj. Men jag är närmare 30, så har fler år att spara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se. Men med ett rejält ökat sparande fr.o.m. nu samt ett par tillfällen då jag tror mig kunna få lite extra kapitaltillskott kan det vara möjligt. Det är iaf något att satsa mot, sen får vi se exakt var jag hamnar :-).

      Radera
  5. Om vi nu inte räknar hästar, så verkar det inte helt orimligt. Du tar upp de saker som jag själv tänker på som skatter och framtida bostadskostnader.

    När jag gör motsvarande räkningar så har jag liknande siffror (men mycket dyrare boende; var sjutton kan man leva för 3000 kronor i månaden?) men jag vill ha betydligt större marginal så att jag inte känner att jag måste leva ett par decennier på en tajt budget.

    Det är trots allt en stor skillnad i avslappning (pratar om mig själv, inte nödvändigtvis dig) när man måste tänka på budgeten för varje inköp jämfört med när man har en grundmarginal.

    /trygghetskramare

    SvaraRadera
  6. De extremt låga boendekostnaderna är beräknade utifrån att man inte behöver ha lån på bostaden (nästa iaf), utan bara betala avgift (samt el, bredband och övriga omkostnader kopplade till bostaden). Avgiften för en trea i Stockholm är väl ca 3.000:- (i de områden vi vill bo), då är det gott om marginal. Under kommande år kommer vi näst intill kunna bo gratis då jag hyr ut min lägenhet och får in lite extra stålar den vägen :-),

    Vi ska också komma ihåg att detta är ingen exakt vetenskap, utan yxiga siffror som kan förändras åt olika håll vid flera tillfällen. Men något måste man ju utgå från :-).

    Jag är också lite trygghetskramare!

    SvaraRadera
  7. Jag gillar och räkna och tycker också det ger en fin trygghetskänsla :) Imponerande boendekostnad ni har / kommer ha!!

    Gällande pensionen orkar jag inte riktigt engagera mig supermycket i det. Många pratar om att tjänstepensionen är jätteviktig. Jag kommer ihåg att jag loggade in en gång förra året, då ha jag typ förväntat mig att det skulle vara miljon(er) som låg där. Det var typ drygt 200 000 kr.. :) Det är förvisso många år kvar till jag fyller 65 men ändå :)

    Ha en trevlig måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag svarade i din tråd, men ser nu att svaret hamnade längst ner? Nåja, det var till dig iaf :-).

      Radera
  8. Hej,
    Det här inlägget är en exakt spegel av vad som försegår i mitt huvud just nu.Jag räknar och räknar och har precis som du listat mina levnadskostnader. Ja, jag loggade till och med in på minpension.se, precis som du, förra veckan och satte in 55 år som åldern då jag kliver av ekorrhjulet, och precis som du kollade jag vad jag skulle få. Det allra intressantaste med det hela är att själva pensionen som jag får vid 66 år ålder bara skulle bli 1000 kronor mer om jag jobbade till 65 istället för 55. Otroligt att skillnaden bara var så liten. Inte värt att jobba tio år till för 1000 kr mer i pension.

    Vidare har jag också en dotter som jag räknar med att försörja i två år till och så häst, men den är dotterns. Dock min kostnad.

    Det där med att räkna och planera är en stor tröst för man ser att det hela kommer att gå och att man faktiskt inte sitter fast i något där man inte vill vara. Jag räknar med att ha en passiv inkomst som täcker mina levnadskostnader om ca. tre år om allt går som planerat. Men eftersom jag vill ha några extra tusenlappar varje månad så kanske jag jobbar ett par år till och då är jag 55. Men sedan vill jag leva utanför ekorrhjulet.

    Ha en underbar dag, och det var verkligen så kul att läsa detta inlägg eftersom jag skulle ha kunnat skriva ett exakt likadant utifrån mina tankar och situation. Skillnaden är att jag inte bloggar anonymt eftersom min blogg från börjag när jag startade för 10 år sedan absolut inte skulle handla om något annat än vårt liv i Sverige. Nu har den blivit något annat men jag känner att det är för många bekanta på orten som läser dagligen plus att det finns för mycket i min blogg som kan identifiera mig för att jag skall känna mig bekväm med att blogga om siffror och aktiedepå etc. vilket jag tycker är lite synd.

    Kram, Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har samma tanke som du att det inte blir mycket skillnad i pension med att jobba några år extra. Det som är den stora skillnaden är några års förlorad lön som hade kunnat sparas mer av. Men absolut inte värt det, tänker leva några år på sparade pengar och sen ha lite extra att skjuta till när det är dags att ta ut pension. Tänk att man kan få sånt lugn av att titta på sina siffror och räkna när man hör att så många får ångest av att tänka på sin ekonomi och pension. Hea

      Radera
    2. Hej Annelie, Jag fick fram några liknande siffror som du när jag kollade på minpension. jag tyckte detta var jättekonstigt så jag mailade dom och det visade sig att det hade blivit fel uträknat. det var 5000 kr som skilde i månaden och inte tusenlappen. Jag hade ju testat flera ggr men någonstans verkade det som om jag hade lagt in fel värden. Tänkte bara nämna det , det är lätt att det blir fel.

      Radera
    3. Hej Anneli!

      Jag förstår att det är svårt att skriva för mycket om det ekonomiska när man inte är anonym (och dessutom bor på en mindre ort). Jag försöker ju själv att inte skriva om exakt hur mycket pengar jag har, utan uttrycker mig mer i generella termer - och 4,5 miljoner är ännu långt bort tyvärr :-).

      Tack för din kommentar och ha en fin vecka!

      Kram Louise

      Radera
  9. Är verkligen 6.000 kronor på två personer så väldigt lågt? Eller, jo - det ÄR lågt. Men inte orimligt om man knappt har några lån på bostaden, så vi har ju ett bra utgångsläge :-).

    Förstår att du inte orkat engagera dig alltför mycket i pensionen, det har jag inte heller gjort tidigare. en nu inser jag ju att det i allra högsta grad påverkar min framtida plånbok, och det blev det hela lite mer intressant ;-).

    Detsamma till dig!

    SvaraRadera
  10. Jag tror det är väldigt många som gärna skulle vilja ha en bostadskostnad på 6 000 kr (totalt för 2 personer) i de områden ni letar efter bostad :) 6 000 kr räcker inte ens för oss att betala banken. Så att ha låsa skulder är grymt härligt och bra :)

    SvaraRadera
  11. Självklart är det så, Stockholms innerstad är ju lite speciellt :-). Men jag tänker på de som bor på mindre orter, då kanske 6.000 är mer "normalt"?

    SvaraRadera
  12. Tack Louise för att du delar med dig av detta. Jag tillhör också trygghetsräknarna. Jag undrar om du inte räknar för högt? Jag antar att du räknar efter 4%regeln men tänker du att du behöver behålla kapitalet? Personligen räknar jag med att behöva 15.000 - 16.500 kronor och att jag ska ha en portfölj som räcker från 58 - 67 års ålder (192.000 kronor per år vid 16.000 kronor per månad). Från 67 års ålder ska portföljen ge mig 3000 - 4000 kronor som tillägg till pensionsutbetalningarna. För detta räknar jag med att behöva cirka 2,4 - 2,6 miljoner kronor. Men då räknar jag också med att mina pengar kommer att ta slut runt 95 års ålder utan att lämna något arv efter mig. (Mer än min bostadsrätt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Havgrim!

      Jo, jag tror att jag räknar för högt, tack för att du påminner mig :-). Men jag tänker att det är bättre åt det hållet, så man har lite marginal :-). Eventuellt räknar jag om nästa gång jag känner mig orolig ;-).

      Radera

Ibland blir man ödmjukt tacksam och lycklig!

JAG TROR MAN kan kalla den här bloggen nedlagd. Stängd för gott. Over and out liksom. Jag trodde också att alla tidigare läsare uppfattade d...