Ekonomiska mål

tisdag 10 augusti 2021

Blandat om börsen och livet

DET BLIR ETT INLÄGG som spretar lite idag, för jag har så mycket olika tankar i huvudet! Man kan ju inte samla dem där, eller hur? Nä, just det! Så här kommer de:

1. BÖRSEN

Jag har försökt gå igenom samtliga av mina innehav i veckan, och jag känner att jag nu har för många, vilket gör att det blir lite svårt att överblicka. Från början sa jag att jag skulle ha 10-15 innehav, och nu ligger jag på 24 enskilda innehav gällande aktier, samt 9 olika fonder. Men eftersom jag har någon slags "buy-and-hold"-strategi så gör det lite ont att sälja. Trots det sålde jag nyligen Latour på grund av den höga värderingen (vilket verkar ha varit rätt beslut, Latour har backat), men i övrigt har jag inte sålt av något innehav i sin helhet. Det roligaste just nu är att Avanza-aktien har fått uppsving och ökar, jag som köpt en rejäl stek där, i omgångar, senaste tiden.

I KAMBI lyckades jag till slut köpa exakt 77 aktier, med ett GAV om 244,7:-. Igår vände kursen från botten på 233:- och gick uppåt igen, men det kan helt klart vara tillfälligt. Jag har verkligen ingen aning om hur kursen kommer bete sig framöver, men jag har gått in i Kambi med öppna ögon och vet att jag riskerar en förlust. Oavsett så kommer jag säja Kambi inom ett år, troligen inom 6 månader.

JAG HAR OCKSÅ försökt se över hur mina innehav överlappar varandra i enskilda innehav och genom investmentbolag, men med undantag av lite SEB och Essity så är det inte så mycket överlappning faktiskt. Nästan synd, för då hade valet att sälja ett enskilt innehav varit lite lättare :-). Nåja, jag ska se över listan igen. Tror att Byggmax och möjligen Securitas står först på tur om det ska säljas något. Resurs är jag ju också väldigt less på, men hoppas på att få lite utdelning där innan något avyttras...

2. HÄSTHOPPNING

Jag gjorde inget särskilt inlägg efter det remarkabla OS-guldet, ord kändes helt enkelt för futtiga :-). Jag kan fortfarande få en tår i ögat när jag ser en repris på Peders ritt eller en tidning som visar en bild på laget. Jag tror jag är extra "blödig" när det kommer just till det här laget eftersom jag "vuxit upp" med både Malin och Peder, och följt dem i 25 års tid. Jag har faktiskt till och med tävlat mot Malin Baryard en gång för länge sedan! Så dessa framgångar känns helt enkelt lite extra, lite som att jag var en del av dem :-).

3. FN´S MILJÖRAPPORT

Det kom inte som någon överraskning för mig att mänskligheten står inför extrema utmaningar gällande vår framtid och vår miljö. Jag är bara så förvånad att någon är förvånad? Det ska bli spännande att se vilka politiker som faktiskt vågar GÖRA något nu, och inte bara snacka. Självklart tror jag Corona var ett av planetens sätt att försöka få oss att fatta att vi inte ska resa och träffas så mycket mellan länder som vi är vana vid. Vi får se vad nästa drag från Moder Jord blir. 

4. KOST OCH HÄLSA

Innan semestern började jag med en kostomläggning för att försöka få ordning på min kropp som hela tiden drabbas av inflammationer. Nu det senaste året har det varit i bröstkorgen och i regionen mellan revben och bröstben. Efter otaliga läkarbesök har jag fått medicin mot kronisk smärta, och det har hjälpt en del. Men jag vill inte äta den typen av medicin! Jag började således med så kallad "antiinflammatorisk kost", vilket till stor del handlar om att äta sockerfritt. 

UNDER SEMESTERN var jag inte stenhård med mig själv, det hade blivit för tufft. Då blev det både vin och choklad! Men sedan jag återgick till jobbet har jag varit 100% stenhård med mig själv! Jag äter åt "Paleo-hållet", det vill säga jag utesluter socker, spannmål och mejeriprodukter. Sedan är det som alltid svårt att veta vad som är vad, "experter" säger olika saker och man vet vare sig in eller ut. Frukt är ett exempel, vissa säger att man kan äta hur mycket frukt som helst inom Paleo medan vissa säger att man skall vara restriktiv eftersom det är mycket fruktsocker i just frukt. Själv äter jag frukt, det skulle bli för tufft att göra till exempel goda smoothies utan.

I PALEO är inte heller baljväxter "tillåtet". Här går också åsikter isär, vissa menar att baljväxter är toppen och vissa menar att de förstör tarmen. Baljväxter och nötter innehåller nämligen ett naturligt gift som försvar mot djur när de växer i naturen. Giftet är inte bra för människans tarmar, men försvinner/minskar om man blötlägger bönor och nötter. Jag väljer att inte äta baljväxter just nu, men kommer troligen göra det framöver. (Tyvärr är även jordnöt en baljväxt, och jag älskar ekologiskt jordnötssmör...).

DET INGÅR MYCKET kokos och mandel i PALEO, just eftersom vanliga spannmål är "förbjudna". Jag har inget emot mandel och kokos i sig, men tyvärr tycker jag att både kokosmjöl och kokosolja ger en obehaglig bismak till det som tillagats. Det är synd, för den där jäkla kokosoljan är ju med överallt! Jag har bytt ut mot olivolja i vissa fall, och kommer fortsätta med det.

ALKOHOL DRICKER jag inte alls just nu, och det är inget större problem. Jag kommer dock göra ett undantag i mitten av september när jag är bjuden på bröllop. Då vill jag absolut skåla i champagne! I övrigt kan jag möjligen unna mig en alkoholfri öl, det är faktiskt jäkligt gott!

MITT MÅL MED DEN nya kosthållningen är att kunna minska (eller sluta helt) med den medicin jag nu äter, förhoppningsvis innan årsskiftet. Kan jag börja springa (lufsa/jogga) till nästa vår skulle jag bli helt överlycklig! Min motion i övrigt kommer förutom promenader bestå av medicinsk yoga som jag nu fått "på recept", det vill säga att jag får träna med sjukgymnast utan att behöva bli ruinerad - högkostnadsskyddet kickar in vid 1.200:- (eller där omkring).


5. EKORRHJULET

PRECIS SOM FÖR så många andra så snurrar ekorrhjulet igång igen, och på TV pratas det om "jobbångest" som så många människor lider av så här års. Jag tycker också det är lite tufft, men har jobbat oerhört mycket med mig själv och min mentala inställning. Höstens fokus blir hälsa och välmående, jag tänker till och med vara lite egoistisk i den frågan.  Jag går först, och jag kommer inte ställa upp på saker och ting som jag inte vill eller mår bra av! Hunden får också hög prioritet såklart, med mer träning och kurser. Även jag ska gå en kurs hos kennelklubben. Uppfödarkurs minsann! För någon gång blir det nog valpar hemma hos oss :-). Med det sagt kommer jag kämpa på med jobbet det kommande året, hoppas på att bonusen faller ut vid årsskiftet (det ser bra ut hittills) och efter nästa sommar planera för en längre ledighet (då det som sagt möjligen blir valpar). 

JA, DET VAR VÄL ALLT för denna gången (men det var kanske inte så "bara"). Hoppas ni andra mår bra utan jobbångest och att ni har planer för hur ni själva ska kunna må bra i vardagen på väg mot FIRE eller andra uppsatta mål. För mål är bra, det visar vägen framåt!

FRAMÅT ÄR DESSUTOM ENDA VÄGEN ATT GÅ!
Och det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke ;-)En målbild...

12 kommentarer:

 1. Tack för inspiration, känner igen mycket och har också inflammation i kroppen, just nu en arm som gör ont och inte går att böja så bra. Har inte gått så långt som paleo men att äta mer växtbaserat och periodisk fasta får vara min melodi.

  SvaraRadera
 2. Hej Ulrika, och tack!

  Ja, det här med kost är ju en djungel utan dess like! Det gäller ju verkligen att hitta det som fungerar för en själv. Periodisk fasta har jag hört funkar för många, men för mig var det experimentet en katastrof :-D. Jag gick upp i vikt och mådde dåligt mest hela tiden.

  Hoppas verkligen din kropp repar sig! Att ha ont tar så mycket onödig energi.

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 3. Jag kan ge dig ett tips Louise med periodisk fasta. Jag har kört en fastedag i veckan i några år. Fungerat bra men nog lite jobbigt. I januari började jag med lchf, har artros och lite annat smått och gott i problem. Efter ett tag så märkte jag vad den periodiska fastan fungerade så mycket bättre. Äter jag lite kolhydrater så blir det heller inga blodsockerdippar när jag fastar. Kändes helt kanon. I slutet april började jag köra riktigt strikt lchf. Fingrarna känns jättebra, fötterna fungerar igen o fastar 48 timmar utan problem. Det lustiga är att ju striktare jag levt desto mindre sugen är jag på något sött/ bröd eller annat. Mätt o belåten, inget ont , inget sugen och gått ner en 7 kilo. Testat MCT olja ? Den tycker jag inte smakar någon kokos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att du hittat en metod som funkar för dig! Jag tror jag skulle ha svårt med att fasta en dag, så jag avvaktar med det :-). LCHF har ju fungerat för många personer, men jag gillar verkligen inte ost/grädde/smör och sådant som man äter mycket av där (fast jag vet att det finns annat också såklart), men vem vet? Om inte denna väg fungerar så får jag testa något annat. Däremot tror jag att det är viktigt att hålla fast vid det man börjat med en längre period så man verkligen kan utvärdera resultatet.

   Ska kolla in MCT-oljan, tack för tipset!

   Radera
 4. Åh herregud valpar! Underbart! Det här är ju liksom anledningen till att jag undviker gulliga djurklipp på Y-T, jag är rädd att bli smittad och bli tvungen att skaffa hund. Och nu får jag en massa bilder på min näthinna, inte bra... ;-)
  Ska bli spännande att följa, hoppas att du uppdaterar oss!

  Hoppas också verkligen att din kropp svarar på ditt engagemang nu och att du kan börja lufsa snart.

  Slutligen instämmer jag till fullo i allt du skrev om miljörapporten!

  Kram Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!? Ska se till att posta mycket valpbilder ;-). Men det är som sagt något år bort, min vovve är fortfarande för ung just nu. Men det är kul att planera!

   Ja, jag hoppas också att kroppen svarar. Jag till och med mediterar ju för att hjälpa den!

   Hoppas allt är bra med dig!
   Kram.

   Radera
 5. Själv är jag inte alls lika noga med kosten som du, men lider inte heller av något sjukdomstillstånd. Jag har alltid ätit nyttigt, med mycket frukt och grönt och aldrig direkt vräkt i mig onyttigheter. Hur som helst tror jag att det är bra att göra klart för sig själv vad man ska äta i stort och kanske även tillåta sig att ibland äta något mindre nyttigt. Då upplever man det inte som ett misslyckande om man har ätit en bit choklad eller druckit ett glas vin, eller motsvarande.

  Du verkar väldig påläst angående hur du ska äta för att må bättre så därför tror jag att du kommer att kunna klura ut hur just du ska äta, oavsett vad olika experter säger. Jag lyssnade på en podd där en expert inom viktminskning intervjuades och han menade att när det gäller viktminskning ska man välja den metod som fungerar för en själv och jag tror att det kan gälla även för din del, trots att det inte är vikten som är problemet.

  När det gäller antalet aktier borde jag nog gå i dina fotspår och minska ner, istället för att öka på antalet, vilket jag gjort senaste veckan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tor att sunt förnuft slår alla dieter egentligen, men just nu är jag lite desperat :-). Och håller helt med om att allt inte får bli totalförbud, då blir det bara en stress till slut. Jag kommer sakta fasa in kolhydrater i mitt liv igen, men först efter några månader så jag får en chans att utvärdera det jag gjort.

   Ja, lite påläst är jag. Men ju mer man tror man vet, desto mindre vet man egentligen :-).

   Typiskt! Lättare att öka än att minska tydligen :-).

   Radera
 6. Angående kokosoljan så finns det lukt och smaklös variant på burk. Annars testa MCT olja bara grädden av alla goda saker i kokosoljan upplever den som smakfri. Men håller med lagar man mat med kokosmjölken grädde ger det en viss smak tyvärr. Är oxå en person som försöker "läka" kroppen via kosten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, bra info! Tack för tips, och lycka till med läkandet!

   Radera
 7. Hej!

  Väldigt intressant inlägg! Jag hoppas kostomläggningen kommer hjälpa. Jag själv är väldigt intresserad av den typen av kostupplägg så det är väldigt intressant att få ta del av dina tankar :)

  Magiskt bra leverans av hopplandslaget i OS :)

  Ha en underbar helg!

  SvaraRadera
 8. Tack. Jag hoppas detsamma såklart! Kommer sakta fasa in kolhydrater och mejeriprodukter, men ska försöka avstå socker så gott det går i framtiden...Fortsättning följer!

  Detsamma till dig!

  SvaraRadera

Hur ska man tänka kring bostadsmarknaden?

OM MAN HAR MÖJLIGHET ATT (eller måste för den delen) köpa ny bostad. Hur ska man egentligen tänka då? I denna marknad råder stor osäkerhet, ...